Afstandelijk Gedrag in een Relatie, wat betekent dit?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Afstandelijk Gedrag in een Relatie, wat betekent dit?

Doet je vriendin opeens afstandelijk? Dan is daar waarschijnlijk een reden voor. De kans is groot dat je het bij jezelf moet zoeken, omdat je iets hebt veranderd in je eigen gedrag. Het probleem met afstandelijkheid is dat het kan leiden tot nog meer afstand, omdat je onzeker wordt. En van onzekere mannen houden vrouwen al helemaal niet. Waarom ontstaat afstandelijk gedrag en wat moet je ermee doen?

Vriendin doet ineens anders, en nu?

Misschien doet je vriendin ineens anders dan anders. Alsof ze iets heeft meegemaakt wat haar niet bevalt, of alsof ze je niet meer ziet staan. Ze wil niet meer aangeraakt worden en je grappen lijken even niet meer aan te komen. Het lijkt wel alsof ze op je is uitgekeken.

De kans is groot dat je er wat onzeker van wordt: ben je nog wel goed genoeg voor haar? Is dit het einde van de relatie? Wat moet er nu gebeuren? Waar ligt het eigenlijk aan?

Actie en reactie

Het is goed om te begrijpen dat dit gedrag er niet zomaar is. Vrouwen reageren in een relatie op mannelijk gedrag. Ze willen dat mannen sterk zijn in een relatie. Als ze afstandelijk worden, komt dat meestal door zwak gedrag van de man. Waarschijnlijk heb je iets gezegd of gedaan wat haar in de war heeft gemaakt.

Bij vrouwen betekent dat vaak dat ze even de ruimte nodig hebben om daarover na te denken. Ze willen even ‘hun eigen gang gaan’. Dan kun je duizendmaal je excuses aanbieden, maar woorden hebben voor haar even geen betekenis.

Gaat mijn vriendin vreemd?

Alstublieft: de meest gegoogelde vraag onder mannen die afstand ervaren in een relatie: ‘gaat mijn vriendin vreemd?’ Het antwoord is: ‘Nee, waarschijnlijk niet.’ Mensen die vreemdgaan voelen zich namelijk meestal schuldig. Dan gaan ze extra lief doen. Dat past niet bij het meer afstand houden.

Als je vriendin zich wat begint aan te stellen en alles over-de-top maakt, zou je je er druk over moeten maken. Maar als ze ‘gewoon’ een beetje afstandelijk is, gaat ze waarschijnlijk niet vreemd

Afstandelijk gedrag in een relatie: waarom?

De belangrijkste redenen voor afstandelijk gedrag in een relatie hebben te maken met gevoelens en emoties. Bijvoorbeeld als ze het idee heeft dat je niet eerlijk bent met haar en dat je haar bespeelt. Dan neemt ze wat afstand om te testen of haar gevoel klopt.

Wanneer ze het gevoel heeft dat je te weinig moeite steekt in de relatie, kan het zijn dat ze haar heil (tijdelijk) bij iemand anders zoekt. Ze praat dan met iemand die wel moeite voor haar doet. Daardoor twijfelt ze misschien aan jullie eigen relatie en neemt ze tijdelijk afstand om over jou en haar gevoelens na te denken.

Het kan ook zijn dat je ‘needy’ bent: daarmee bedoelen we dat jij meer contact met haar zoekt dan zij met jou. Voor haar gevoel heb jij haar dan meer nodig dan zij jou. In dat geval is het belangrijk dat zij vooral het initiatief neemt om het contact te onderhouden. Met andere woorden: dat jullie blijven praten.

Heb je haar iets beloofd wat je nog niet bent nagekomen? Dan laat ze je dat zeker merken. Kom je afspraken en beloftes na, want anders zul je dat zeker merken. Vrouwen testen of je een man van je woord bent. Als je niet doet wat je zegt, kan ze niet op je rekenen en zal ze je minder vertrouwen. Daarom neemt ze meer afstand.

Vaak is afstand gebaseerd op twijfel. Ze twijfelt misschien over haar gevoelens voor je. Ze wil dan nog even over je nadenken.

Date doet ineens afstandelijk

Ben je nog met een vrouw aan het daten? Dan kan het verschillende redenen hebben waarom zij zo afstandelijk doet. Zo kan het simpelweg zijn dat je haar type niet bent, dat ze zich niet bij je op haar gemak voelt of dat je bent afgewezen.

Zeker als je bent afgewezen, zul je dat meteen merken. Ze neemt direct afstand en maakt je duidelijk dat ze geen interesse heeft. Je herkent het al aan haar korte antwoorden en gesloten houding. Eenmaal afgewezen, kun je de rest van de date wel uit je hoofd zetten.

Nogmaals: mannen die zwak gedrag vertonen, worden daarvoor afgestraft. Vrouwen reageren vaak vanuit emoties, zeker als een man zich zwak gedraagt. Doe je meer goed dan fout, dan wordt ze emotioneel en is de kans groot dat haar gevoelens voor jou versterkt worden.

Verpruts je het, dan neemt ze zichzelf in bescherming en klapt ze zicht. Dan neemt ze afstand en is de date voorbij. Je merkt dat meteen aan het koude en afstandelijke gedrag wat opeens de kop opsteekt.

Je gaat te snel

Deze situatie geldt voor mannen en vrouwen in zowel relaties als bij dates. Jullie vinden elkaar waarschijnlijk erg leuk en zijn bang elkaar te moeten laten gaan. Gevolg? Jullie lopen elkaar de hele dag berichten te sturen via WhatsApp, want jullie willen niet meer zonder elkaar. Dat is geen gezond gedrag, daar word je stapelgek van.

Het gevolg is dat je even wat tijd voor jezelf nodig hebt. Niemand kan de hele dag met iemand anders bezig zijn. Denk na over hoe vaak je elkaar een berichtje stuurt en bedenk dan dat je dit maar beter met mate kunt doen.

Liefde komt niet in een paar dagen of een paar weken. Rustig aan, leer elkaar eerst maar eens beter kennen. Anders loop je het risico dat je juist het tegenovergestelde bereikt.

Wat te doen als een vrouw afstand neemt?

Als een vrouw afstand neemt, heb je misschien het gevoel haar te verliezen. Al het harde werk is voor niets geweest. Je denkt dat je haar kwijt bent en dat ze zich zal openstellen voor iemand anders. Gelukkig is dit lang niet altijd zo. Soms moet een vrouw ook gewoon even nadenken. Als ze afstand neemt, hoeft dat niet permanent te zijn. Welke stappen kun je ondernemen als ze (tijdelijk) afstand neemt?

Blijf rustig!

Allereerst is het belangrijk dat je rustig blijft. Word niet emotioneel of boos, want dan kan het eindigen in een ruzie met talloze emoties en woorden die jullie beiden niet menen.

Geef haar de ruimte om even na te denken. Wanneer ze weer contact zoekt, communiceer je op een volwassen manier en probeer je te analyseren waar haar afstandelijke gedrag vandaan kwam. Je ziet dat de storm dan weer wat gaat liggen.

Paniek is niet goed, zeker niet als het om gevoelens gaat. Achterhaal de reden waarom haar gevoelens zo zijn veranderd en niet onbelangrijk: pas jouw eigen gedrag daarop aan. Het is voor veel mannen moeilijk om te realiseren dat ze fout zitten, maar het is (vaak) toch echt zo. Als ze merkt dat je verandert, zal ze weer toenadering zoeken en stelt ze zich weer voor je open.

Begrijp vrouwelijke energie

Vrouwelijke energie is een bijzonder iets wat wij mannen soms niet zomaar begrijpen. Mannen lijken veel simpeler te denken. Maar het zou seksistisch zijn om te denken dat vrouwen hele ingewikkelde wezens zijn die emotioneel instabiel zijn; dat is flauwekul. Je moet gewoon stevig in je schoenen blijven staan.

Ja, vrouwelijke energie kan je flink omverblazen, maar daar laat jij je niet door kennen. Je blijft stevig in je schoenen staan en probeert haar op haar gemak te stellen. Ook als dat betekent dat jullie soms even niet met elkaar moeten praten.

Zijn jullie veranderd?

Ook goed om te bedenken, is of jullie zijn veranderd. Het zou kunnen zijn dat een van beiden ambitieuzer is geworden in zijn of haar werk en meer gericht is op het maken van carrière. Misschien zit de ander helemaal niet te wachten op een ambitieuze partner. Dan is er sprake van een klik die opeens weg is gegaan.

Wellicht zijn jullie uit elkaar gegroeid. Daar is niet zoveel aan te doen. Je kunt alleen minder contact hebben om te experimenteren of dit de relatie beter maakt.

Wat vaak gebeurt, is dat jullie minder je best doen: jullie kennen elkaar al wat langer en voor dat jullie het weten zitten jullie allebei in joggingbroek op de bank een beetje te lanterfanten. Dan gebeurt er natuurlijk niets en dat verhoogt de honger naar liefde en seks ook niet.

Geef haar de ruimte

Wie heeft verzonnen dat je altijd moet praten, heeft het niet begrepen. Soms moet je ook even stil zijn. Dan kun je nadenken over wat er net is gebeurd. Afstandelijk gedrag komt vooral voor als ze zich bedreigd voelt, ze niet zo zeker meer van je is of aan je twijfelt.

Laat haar even nadenken en praat er dan wel over. Waarom twijfelt ze? Wat leeft er in haar hoofd? Door rustig met elkaar te praten kun je de hele situatie weer repareren. Afstand hoeft nooit iets definitiefs te zijn. In de langste relaties en huwelijken zijn er wel eens mindere periodes geweest.

Wil mijn vriendin het uitmaken?

Het slechtst mogelijke scenario is natuurlijk dat je vriendin het wil uitmaken. Dan vertoont ze ook veel afstandelijk gedrag. Iemand die bij je weg wil, probeert zich van je los te maken. Het is een natuurlijke reactie wanneer iemand er geen zin meer in heeft. Het is het vervelendste, meest kwetsende en slechtste scenario, Helaas is het wel iets dat vaker voorkomt dan je denkt.

Belangrijk is om uit elkaar groeien op tijd te herkennen. Dan kun je er nog wat aan te doen. Wees degene die het initiatief neemt om alles weer bij elkaar te houden. Misschien komt het dan nog goed.

Gepubliceerd door: Rob

september 25, 2020

RECENTE artikelen

Nog meer leuke artikelen om te lezen!


Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?
Laat een Reactie achter

Je e-mailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}