Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?

Het overkomt iedere man wel eens: een blauwtje lopen. Oftewel: afgewezen worden terwijl je je liefde verklaart aan een vrouw. Hoe ga je daar mee om? Hoe zorg je ervoor dat je de volgende keer niet afgewezen wordt? En waarom is het eigenlijk niet erg om een blauwtje te lopen?

wat is een blauwtje lopen

Een blauwtje lopen als man

Een blauwtje lopen. Wat een vreselijke uitspraak. En dat ook nog eens bij zo’n nare gebeurtenis. Je wordt afgewezen en een ander gebruikt zo’n uitspraak. Je denkt al na: hoe heeft je dit kunnen gebeuren?

Soms is het leven oneerlijk en een afwijzing kan aanvoelen als een enorme nederlaag. Toch kom je er zeker weer bovenop. Op een gegeven moment kun je er wel om lachen. Bij het avontuur dat ‘daten’ heet, hoort dit nu eenmaal ook. Je valt, en staat weer op.

Wat is een blauwtje lopen?

Meestal hebben we het over ‘een blauwtje lopen’ als we een afwijzing in de romantiek bedoelen, maar in de normale taal is het ook een uitdrukking voor elke vorm van mislukking. Denk aan een afwijzing bij een sollicitatiegesprek of een afgewezen vakantieverzoek op het werk. Toch gebruiken de meeste mensen deze uitdrukking alleen als het gaat om een afgewezen liefde.

Wanneer je een blauwtje loopt vind je iemand leuk, en geef je dat aan diegene toe. Je hoopt dat de liefde wederzijds is en er een relatie ontstaat, maar in plaats daarvan krijg je een (ferme) afwijzing. Je hebt dan een blauwtje gelopen.

De oorsprong van de uitdrukking

Hoe vaker je het zegt, hoe onnozeler het klinkt. Hoe zijn we ooit aan die uitdrukking gekomen? Oorspronkelijk komt het van ‘een blauwe scheen’. Je stoot in figuurlijke zin je scheen en krijgt daardoor een blauwe plek. Dat doet behoorlijk pijn, net als een gebroken hart.

Dat taal een verwonderlijk iets is, blijkt wel weer. De uitdrukking is al vier eeuwen oud en werd toen als gebruikt als een vrouw een huwelijksaanzoek afwees. Er zijn nog talloze andere theorieën over de oorsprong van ‘een blauwtje lopen’. Vrijgezelle vrouwen in Giethoorn zouden een blauw kopje laten zien aan mannen als ze geen interesse hadden. Dat zou dan gebeuren wanneer de man zich voorstelde aan de vrouw en haar familie.

En deze vinden we ook wel grappig: de blauwe schenen omdat de vrouw er tegenaan trapte omdat ze niet gediend was van het aanzoek. Daar kreeg je natuurlijk ook pijnlijke schenen van. Of het echt zo is gegaan, weten we niet, maar het is wel een mooi verhaal.

Angst om een blauwtje te lopen

Even terug naar alle serieusheid: behoorlijk wat mannen zijn bang om te falen in hun aanzoek en dus een blauwtje te lopen. De angst daarvoor is heel normaal. Afgewezen worden doet immers pijn en mensen falen nu eenmaal niet graag.

Afwijzing is iets pijnlijks. Die afwijzing komt vaak voort uit onduidelijkheid. De meesten van ons zijn vaak helemaal niet direct als we de liefde willen verklaren. We maken de kans op afwijzing zo klein mogelijk en stellen ons het liefst niet kwetsbaar op. We twijfelen ons een ongeluk en hopen maar dat de ander ook wat voor ons voelt. Sommige mensen zijn al jaren verliefd, maar durfden hun liefde nooit te verklaren. Alleen maar uit angst een blauwtje te lopen. Zonde!

Bedenk dat liefde alleen werkt als je kwetsbaar durft te zijn. Natuurlijk is het spannend en eng, maar het zal de moeite waard zijn. Het kan zijn dat de angst voor afwijzing voortkomt uit eerdere ervaringen die groot en overheersend zijn geworden. Bedenk dat dit in het verleden was en niet in het huidige moment. Misschien durf je daardoor wel af te stappen op die ene crush die al zolang in je hoofd zit. Het lijkt een veilige keuze om helemaal geen actie te ondernemen, maar dan loop je juist het risico dat een ander met de liefde van je leven ervan doorgaat.

Angst om afgewezen te worden houdt nog meer angst in stand. Je hebt het gevoel al afgewezen te zijn en dat creëert nog meer angst. Wees kwetsbaar en trek je stoute schoenen aan. Vraag die ene vrouw mee uit en wees eerlijk naar haar. Dat geeft je kracht. Moet je toch een afwijzing incasseren? Dan zal dat minder pijn doen dan als je je liefde voor haar had weggestopt. Hoe ga je nu precies met zo’n blauwtje om?

Omgaan met een blauwtje lopen

Omgaan met een blauwtje kan iedereen. Zelfs als het nu hopeloos lijkt. Maar geloof ons: je kunt dit. Er komen weer genoeg andere vrouwen in je leven, bij wie het gevoel misschien wel wederzijds is. En een afwijzing hoeft niet definitief te zijn. Hoeveel verhalen zijn er wel niet van vrouwen die er later achter komen dat ze een enorme fout hebben gemaakt door iemand af te wijzen? Met valse hoop rondlopen is ook geen goed idee, maar verlies nooit de hoop dat ook jij iemand zult vinden!

Blauwtje verwerken

Een blauwtje verwerken kan even duren. Het was natuurlijk dramatisch en pijnlijk, maar het heeft geen zin om erover te blijven piekeren. Wees niet boos op degene die je heeft afgewezen, want het kan zijn dat deze persoon het ook erg ongemakkelijk en pijnlijk vond. We komen allemaal wel eens raar uit de hoek. Blijf beleefd; het zou best kunnen zijn dat de ander ooit van gedachten verandert.

Bedenk je dat niet geschoten altijd mis is

Bij iedere versierpoging moet je je maar bedenken dat niet geschoten altijd mis is. Saai cliché, maar wel eentje die erg waar is. Een blauwtje lopen overkomt de besten. Geloof het of niet: zelfs datingcoaches worden nog wel eens afgewezen. Het kan zijn dat de afwijzing aan jou ligt: je versiertruc deugde niet, je openingszin was lauw of je oneliner mislukte enorm. Misschien heb je ook enorm staan klungelen en heb je jezelf bijna onsterfelijk belachelijk gemaakt. Maar het kan ook zijn dat het aan de ander ligt: ze kan net ruzie hebben gehad met haar beste vriendin of ze komt mogelijk net uit een relatie die niet al te best is geëindigd.

Wat nu niet werkt, kan misschien later wel werken. Probeer het gewoon nog een keer. Mislukt het dan weer, dan zul je over haar heen moeten komen en verder kijken naar andere vrouwen. En als je dan weer een leuke tegenkomt, begint het hele feest weer opnieuw. Maar wel met de gedachte dat het dit keer écht zal lukken. Gewoon proberen, dus!

Liever blauw of groen?

Wanneer je een blauwtje hebt gelopen kun je in een hoekje gaan zitten huilen, of er sterker van worden. Sta er niet te lang bij stil. Dat klinkt als een gevalletje ‘makkelijker gezegd dan gedaan’, maar je moet verder.

Maak een keuze: blijf je liever een groentje of is het niet zo erg om blauw te worden? Het versieren en vrouwen aanspreken is een kunst op zich en je leert vanzelf wat werkt en niet werkt. Je wordt er met de jaren steeds beter in. Bij het ervaring opdoen hoort ook dat je misschien faalt. Maak er geen big deal van. De meeste blauwtjes loop je op bij vrouwen die je eigenlijk helemaal niet zo goed kent. Anders hadden ze zich wel anders opgesteld. De ander weet niet wat ze mist.

omgaan met een blauwtje lopen

Zo loopt je ego geen deuk op

Toch een deukje in je ego? Dat is niet nodig. Als je deze tips opvolgt, haal je die deuk weer uit je ego en kun je straks gewoon weer de vrijgezellenmarkt op om een veel leukere dame te scoren!

Maak het niet groter dan het is

Mensen die afgewezen zijn hebben de neiging om al snel alles groter te maken dan het is. Alsof de wereld in brand staat. Bekijk de situatie juist met een nuchtere blik. Ze vindt je misschien neit bij haar passen. Dan gaan jullie ieder een eigen weg en leidt die weg hopelijk naar iemand die wel goed bij je past. Wie wil er bovendien een vriendin die geen aandacht voor jou heeft? Gun jezelf alleen de beste vrouw in je leven. Je verdient iemand met wie je elke dag wilt opstaan en die elke dag met jou als een avontuur ziet. Die vrouwen zijn er werkelijk genoeg. Jullie paden moeten alleen even kruisen.

Omgaan met kritiek

Wanneer een vrouw je afwijst, krijg je vast kritiek van haar. Pak die opbouwende kritiek goed op. Het is erg vervelend als je zonder duidelijk reden wordt afgewezen, want daar word je onzeker van. Je kunt dan verzanden in eindeloos piekeren. Vraag daarom gerust waarom ze je afwijst. Weeg dan af of de kritiek terecht is. Stel dat zij graag kinderen wil, maar dat jij eerder hebt verteld dat je daar niet zoveel in ziet. Dan kun je er niet zoveel aan veranderen. Maar stel dat ze zegt dat je tijdens de date te veel over je ex hebt gepraat, dan moet je daar wel iets aan veranderen.

Bij de volgende date laat je dan je verhalen over je ex wel achterwege. Je kunt teleurgesteld of cynisch raken, óf de kans benutten om jezelf te verbeteren. Kijk hoe het anders kan en pak de kansen die je krijgt. Ga niet in een verdomhoekje zitten mokken: ‘Zie je wel? Weer mislukt! Ik zal nooit de liefde vinden’, en je daarna bedenken waarom je onaantrekkelijk zou zijn, helpt je niet verder. Denk juist aan wat je iemand anders te bieden hebt.

Maak het niet persoonlijk

Afwijzingen komen altijd hard aan. Het is mens eigen om het je direct persoonlijk aan te trekken. Het is heel moeilijk om er vanaf een afstandje naar te kunnen kijken. Dat je crush denkt dat jullie niet bij elkaar passen, betekent niet dat ze zegt dat ze je een eikel vindt. Waarschijnlijk kent ze je niet eens zo goed. Er is dus geen enkele reden om aan jezelf te twijfelen of je eigen persoonlijkheid af te kraken.

Ook heel andere zaken kunnen een rol spelen in de afwijzing. Misschien ziet zij een relatie nu even niet zitten omdat ze problemen heeft in haar familie, omdat haar baan misschien op de tocht staat of omdat ze geldproblemen heeft. Het kan heel goed zijn dat haar hoofd te vol zit met andere zaken om jou er ook nog bij te kunnen hebben.

Denk aan haar negatieve eigenschappen

Kom je niet over haar heen? Denk dan eens aan haar negatieve eigenschappen. Ze was misschien jouw ideale vrouw voor je, maar eigenlijk was ze toch niet zo leuk. Vergroot haar vervelende eigenschappen maar eens uit. Was ze eigenlijk wel zo grappig? Kwam ze soms niet wat saai over? Door te verzinnen wat minder leuk aan haar is, ga je je minder slecht over je afwijzing voelen.

Temper je verwachtingen

Voordat je op date gaat moet je jezelf even tot bedaren brengen. Fantaseer nog niet over een sprookjeshuwelijk op het strand en de namen van jullie twee zonen en twee dochters (het liefst ook nog tweeling), maar houd het reëel. Anders wordt de teleurstelling heel groot als er geen tweede date komt of als er geen relatie komt. Blijf altijd relativeren en kijk niet verder dan wat er is gebeurd.

Kun je er zelf niet helder over nadenken? Vraag dan iemand om je te helpen. Een goede vriend of vriendin, en soms zelfs je ouders, kunnen je weer met beide benen op de grond zetten. Even weer terug in de realiteit, in plaats van in de zandbak van je eigen gedachten.

Oefening baart kunst

Werkelijk IE-DE-REEN gaat een keer afgewezen worden. Niemand is zo onweerstaanbaar dat alle vrouwen ‘ja’ zeggen. Als je je bedenkt dat zelfs de (volgens vrouwen) superaantrekkelijke Brad Pitt en Johnny Depp gescheiden zijn (die scheiding Google je liever niet), begrijp je beter dat het er soms gewoon niet in zit. Bij ieder blauwtje dat je loopt, ontwikkel je een dikkere huid.

Naarmate je vaker wordt afgewezen, laad je een afwijzing sneller achter je. Je zou denken dat je zelfvertrouwen helemaal naar de gallemiezen gaat van al die afwijzingen, maar dat is juist niet zo. Je denkt op een gegeven moment: ‘Wat kan mij nog gebeuren?’ en stapt zonder te blikken of te blozen af op je crush. Dat noemen we in de psychologie ‘exposure’: je stelt je bloot aan enge prikkels, waardoor de angst vanzelf uitdooft. Je merkt dan dat de pijn van het blauwtje steeds minder hevig wordt.

Zo raak je ook je angst voor afwijzingen kwijt en kom je sterker in je schoenen staat. En is er iets aantrekkelijker dan een zelfverzekerde man? Onze ervaring met vrouwen leert dat de meeste vrouwen zelfverzekerde mannen onweerstaanbaar vinden.

Gepubliceerd door: Rob

april 1, 2021

RECENTE artikelen

Nog meer leuke artikelen om te lezen!


Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Hoe zie je dat een vrouw zin heeft? Let op deze signalen!

Hoe zie je dat een vrouw zin heeft? Let op deze signalen!
Laat een Reactie achter

Je e-mailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}