Daten na een scheiding: wanneer kan dit weer?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Daten na een scheiding: wanneer kan dit weer?

Je hebt het gehad: je bent gescheiden. Misschien is er een last van je schouders af gevallen. Misschien ook niet, en ben je nog volop in het rouwproces na de scheiding. Toch wil je niet stilzitten. Je wilt geen leven lang alleen blijven. En dat hoeft ook helemaal niet. Daten na een scheiding is heel normaal. Maar wanneer kan dit weer? En hoe begin je voorzichtig weer met je eerste stapjes op de liefdesmarkt?

Wanneer weer daten na scheiding?

Goede vraag: ‘Wanneer weer daten na scheiding?’ Even Googlen en je hebt het antwoord? Zo werkt het niet. Dat is een gevoelskwestie. Je kunt pas weer daten na een scheiding als jij er klaar voor bent. Als je het gevoel hebt dat je je leven weer met iemand wilt daten en dat je stevig in je schoenen staat. Het is bijna achteloos om te zeggen, maar doe waar jij zin in hebt.

Bedenk je eerst of je klaar bent voor het daten. Er zal een hoop op je afkomen en je moet een hoop verwerken. Je bent nog wat kwetsbaar. Als je het echt wilt, moet je het gewoon doen, maar houd ook wel wat rekening met anderen. Je bent natuurlijk ook dankbaar voor de mooie tijden in je huwelijk en dan is het niet erg respectvol als je je ex-vrouw als lucht behandelt.

Kun je daten tijdens scheiding?

Daten tijdens een scheiding is riskant. Je bent nog verdrietig, gefrustreerd en de kans dat je op zoek bent naar een ‘rebound relatie’ is erg groot. Dan spring je onvoorbereid de volgende relatie in, met nog bakken emotionele bagage van je scheiding. Toch heeft het ook voordelen: je bent even afgeleid van je pijn en zorgen en je krijgt weer zin en hoop in het leven.

Pas er wel voor op dat je te snel weer gaat daten. Meteen een account aanmaken op Tinder als je vorige week de papieren hebt getekend, kan eigenlijk zelden goed gaan. En naar je ex zal het ook niet erg respectvol zijn. Ze wil niet meteen vergeten worden. Een paar maanden wachten is een goed idee.

Het is anders als het emotioneel al lang over was. Als jullie alleen nog op papier getrouwd waren, terwijl de gevoelens allang weg waren. Als zij het al heeft verwerkt, en jij ook, en jullie zijn er beiden oké mee, dan kun je gewoon verder gaan. Wanneer je voldoende hebt kunnen rouwen om de relatie en eventuele pijn een plekje hebt gegeven, kun je weer gaan daten.

Als je nog niet klaar bent voor het daten

Ben je eigenlijk nog niet klaar voor daten? Dan moet je daar ook eerlijk in zijn tegenover jezelf. Waarschijnlijk zie je allemaal stelletjes om je heen en zijn je vrienden nog wel getrouwd. Bedenk jezelf dat dit niet de standaard. Jij kan juist gelukkiger zijn door nog even alleen te blijven.

Er staat geen druk op het vinden van een nieuwe partner. Je loopt er vanzelf tegenaan. Waarschijnlijk heb je pas na vele dates iemand gevonden waar het mee klikt. Dat is geen enkel probleem. Bovendien moet je hoofd leeg zijn: je moet met frisse moed iemand kunnen daten. Als je nog met je hoofd bij de scheiding zit, kun je beter nog even wachten.

Jezelf op de eerste plaats zetten

Wanneer je weer gaat daten, is het goed om erbij stil te staan dat je ertoe doet. De ander is niet belangrijker dan jij en jij hoeft niet naar andermans pijpen te dansen. Klinkt hard, maar zo is het wel. Scheiden is ontzettend moeilijk en vraagt emotioneel heel veel van je. Het kan best zijn dat je een afspraak hebt gemaakt, maar dat je er eigenlijk met je hoofd niet bij bent. Er zijn waarschijnlijk nog dingen die je bezighouden of die je moet afwikkelen.

Voelt het niet goed om te gaan? Zet jezelf op de eerste plaats en verzet de afspraak. Je persoonlijke ontwikkeling is echt belangrijker dan daten. Je maakt bij je date een betere indruk als je de afspraak een keer hebt verzet en daarna met volle aandacht bij haar zit, dan dat je alsnog naar je date gaat en heel afwezig bent.

Daten na scheiding: zo doe je dat

Ben je er klaar voor om te daten? Top! Je kunt de wereld aan! Geloof ons: die nieuwe vrouw in je leven, die ga je vinden. Heb vertrouwen en houd rekening met de volgende tips.

Vernieuw jezelf

Vernieuw jezelf! Word een nieuwe versie van jezelf. Natuurlijk hoef je niet radicaal te veranderen en dingen te doen die je eigenlijk niet wilt, maar wat dacht je van een nieuw kapsel? Of nieuwe kleding? Een nieuwe look kan ervoor zorgen dat je lekkerder in je vel zit. Nu is het de tijd om jezelf voorop te zetten en te laten zien wie je eigenlijk echt bent.

Ga ook mentaal met jezelf aan de slag. Is er nog oud zeer? Zijn er nog dingen die je dwars zitten en die je kwijt moet? Twijfel je over jezelf of over bepaalde zaken? Zorg er dan voor dat al die dingen verwerkt worden. Een nieuwe versie van jezelf is waarschijnlijk de leukste versie tot nu toe.

Neem het allemaal niet te serieus

Als je getrouwd bent geweest, was dat een hele serieuze relatie. Het vroeg een serieuze investering van jezelf, vooral emotioneel. Zeker als het huwelijk een tijd heeft geduurd, zul je merken dat je het lastig vindt om weer verder te gaan. Er lijkt een bepaalde druk op het daten te liggen.

Tijdens het (online) daten kom je erachter dat niet iedereen eerlijk en oprecht is. Dat is kwetsend en laat je twijfelen of je uberhaupt wel weer iemand vindt en of je hier mee verder moet gaan. Het ligt niet aan jou. Soms is er gewoon geen klik of doen mensen raar op bijvoorbeeld dating apps. Sommige mensen voelen zich er goed bij anderen voor de gek te houden of te kwetsen. Enorm kinderachtig, maar het gebeurt. Ga gewoon verder met je zoektocht en houd jezelf sterk.

Daten: hoe werkt dat ook alweer?

Hoe ging dat ook alweer, dat daten? De leukste en grappigste man zijn, toch? Vergeet dat maar. Vrouwen willen tegenwoordig jou zien. Niet hoe grappig of scherp of lief je bent, maar je eigen persoonlijkheid. Je hoeft geen extreem vriendelijke houding aan te nemen. Wees geen pleaser, maar zoek uit of de ander wel goed genoeg voor jou is.

Geniet samen van de date en kijk of er echt een klik tussen jullie is. Die klik kan misschien ook later pas komen. Geef dingen een kans en go slow. Maar niet te langzaam, want dan verspil je tijd.

Ga niet in je eigen hoofd zitten. Daarmee bedoelen we piekeren over dingen als: ‘Zal ze me leuk genoeg vinden? Wat moet ik zeggen? Waar moet ik haar meenemen op date?’ Klik eens wat in de rondte op deze tijd en doe je tegoed aan alle tips die we je geven op de site. Dan komt die date echt helemaal goed.

Moet ik vertellen dat ik gescheiden ben?

Dan heb je eindelijk iemand gevonden. Je gaat op een date en het klikt. Nu borrelt de vraag: ‘Moet ik vertellen dat ik gescheiden ben?’ Goed om te bedenken: je moet niets. Waarom zou de ander je later kwalijk nemen dat je gescheiden bent? Voor op een date zouden we aanraden om het er niet over te hebben. Het is niet aantrekkelijk.

Exen, scheidingen en zaken in het verleden zijn geen leuke onderwerpen voor op dates. Met een date moet je plezier maken en geen zware zaken bespreken. Een scheiding kan zelfs bedreigend klinken voor een date. Het zijn heftige onderwerpen waar je niets meer opschiet. Bovendien kan je date zich gaan afvragen wat er dan minder leuk aan jou was. Wat was de reden voor de scheiding? Je date denkt er ook door dat je nog helemaal niet klaar bent voor een nieuwe relatie.

Moet je dan helemaal geheimhouden dat je bent gescheiden? Nee. Dat is niet nodig. Je kunt best vertellen dat je gescheiden bent, maar niet in de beginfase van het daten. Vertel het als jullie elkaar al wat langer kennen en elkaar vertrouwelijke informatie kunnen toevertrouwen.

Hoe zit het met je seksleven na de scheiding?

Misschien dom om te zeggen: maar hoe het met je seksleven zit na je scheiding, weet alleen jijzelf. Bij de ene man is de lol er wel even af en wil hij zich even afzonderen. Die heeft even genoeg gehad van vrouwen. Die wil werken aan zijn eigen ontwikkeling en later wel weer verder zien. Sommige mannen zullen jaren na een scheiding geen seks hebben en niet eens proberen een waardige relatie aan te knopen. Zelfs casual seks zit er niet in.

Andere mannen krijgen na een scheiding juist een enorme drang naar seks. Nu ze ‘vrij zijn’ en seks mogen hebben met wie ze maar willen, pakken ze de kansen om het daadwerkelijk te doen. Ze beginnen losbandig te leven en doen dingen waar ze later zelfs wel spijt van krijgen.

Wat je ook doet: bedenk dat jij degene bent die de touwtjes in handen heeft. Wil je na je scheiding een tijd lang alleen maar casual seks? Ga je gang. Wil je dat niet? Dan doe je het niet. Dat mag je helemaal zelf weten.

Geen zin in seks na relatiebreuk

Seks is, zelfs voor mannen, iets wat je doet met vertrouwen. Eerlijk is eerlijk: we zouden het soms ook prima zonder enige vorm van liefde kunnen en willen doen, maar doorgaans komt er zelfs bij casual seks wel wat gevoel kijken. Seks is immers meer dan alleen de daad zelf doen. En het kan prima zijn dat je daar nu absoluut even geen zin meer in hebt.

Het is heel normaal om na een relatiebreuk de zin in seks te verliezen. Je bent nog gekwetst, je ziet jezelf het niet doen met een andere vrouw en hebt er geen vertrouwen in. Toch is het goed om je seksleven ‘wakker’ te houden. Hoe minder seks je zult hebben, hoe minder zin je er nog in krijgt. Dat is voor geen enkele vrouw in de toekomst leuk.

Tinder na scheiding: handig?

We weten niet wat je leeftijd is, maar als je jong was in de tijd van disco en sindsdien altijd bij dezelfde vrouw bent geweest, is de kans groot dat het datinglandschap enorm is veranderd. Tegenwoordig gebruiken we allemaal apps om met elkaar in contact te komen. Na je scheiding wil je waarschijnlijk weer in contact komen met vrouwen, en hoe doe je dit nu het handigst?

Tinder is een hele populaire app met veel vrouwen erop. Het is zeker een fijne app als je snel in contact wilt komen met mensen. Het is in principe gratis, je kunt gewoon berichten sturen en ontvangen bij een match en je hebt niet zoveel te verliezen. Maar tegelijkertijd kan Tinder ook heel overweldigend zijn: je krijgt aan de lopende band vrouwen gepresenteerd en hoe weet je nu eigenlijk waar iemand naar op zoek is? Dat is op Tinder soms lastig te ontdekken.

Laten we eerlijk zijn: Tinder is misschien niet de beste plaats als je op zoek bent naar een langdurige, serieuze relatie. Het lijkt erop dat het vooral wordt gebruikt om iets vlugs af te spreken. En dan bedoelen we inderdaad een snel seksafspraakje. Of dit nu het beste platform is om te gebruiken na een scheiding… Nee, we denken het niet. Je kunt beter een serieuze datingsite gebruiken als je op zoek bent naar serieuze liefde. Maar die zijn wel betaald. Toch is niet iedereen op Tinder alleen maar op zoek naar seks. Het kan heel goed zijn dat je iemand spreekt die net als jij op zoek is naar een nieuw leven met een nieuw persoon. Op Tinder zullen meer vrouwen zitten die ook een scheiding hebben meegemaakt, dan je eerst denkt.

Je verliest er niets aan om Tinder eens een kans te geven. Het is in eerste instantie gratis. Bevalt het je? Dan koop je een premium, gold of platinum abonnement. Dan kun je met single vrouwen van over de hele wereld praten via Tinder Passport. Je volgende vriendin zou zomaar uit een ver buitenland kunnen komen. Waarom niet?

Wanneer weer daten na scheiding

Checklist: ben ik klaar voor daten na een scheiding?

Hoe weet je nu of je klaar bent voor het daten na een scheiding? Het is niet echt een kwestie van letterlijk vinkjes zetten bij een checklist, maar je kunt wel nagaan hoe je in het leven staat. We hebben een paar vragen opgeschreven die je aan jezelf zou kunnen stellen om het antwoord te vinden.

Sta ik open voor nieuwe ervaringen?

Het kan erg eng lijken om weer iets nieuws te beginnen. Daarom is het goed je te bedenken of je wel open staat voor nieuwe ervaringen. Is dit wel het juiste moment of moet je misschien nog iets verwerken? Dat is moeilijk om te weten, dus kun je iets proberen.

Probeer iets nieuws te doen. Vind een nieuwe hobby, beoefen een nieuwe sport; doe dingen die je uit je comfortzone halen. Als we uit onze comfortzone komen, zijn we tot mooie dingen in staat. Je leert jezelf om weer open te staan voor dingen die eng lijken. Zo dus ook daten. En misschien kom je tijdens het ontplooien van nieuwe activiteiten wel de liefde van je leven tegen?

Accepteer ik mezelf?

Wil je daten, dan moet je eerst jezelf accepteren. Ze zeggen wel eens dat je niet van een ander kunt houden als je niet van jezelf houdt. Je moet jezelf weer willen delen met een ander. Vlucht niet naar een nieuwe relatie omdat je niet graag alleen bent. Ga een relatie aan omdat je iets moois te delen hebt.

Het is mooi om samen te zijn met een groep single vrienden of vriendinnen, en daar sociaal mee te zijn. Je hebt dan minder de neiging om een leegte op te vullen met een vriendin.

Vind je jezelf nog een ontzettende eikel vanwege fouten die je hebt gemaakt in je huwelijk? Dan wordt het niets. Ga eerst aan de slag met jezelf en ga daarna pas weer daten. Op de datingmarkt is het toch een beetje jezelf verkopen en dat lukt niet als je een hele lage dunk van jezelf hebt.

Sta ik stil bij de veranderingen in mijn leven?

Voordat je je volop op het daten stort: sta je er wel bij stil dat je leven enorm is veranderd? Als hernieuwde single ben je een heel ander persoon dan vroeger. Je vrienden, sociale leven en manieren van doen zijn veranderd. Je moet eigenlijk jezelf weer leren kennen.

Sta je erbij stil wat er allemaal is veranderd door de scheiding? Ben je nu weer echt jezelf? Ben je tevreden met jezelf? Moet er misschien nog iets veranderd worden? Als je dat weet, kun je weer een stapje verder.

In sommige gevallen: nadenken over de kinderen

Het is heel normaal geworden dat ouders het daten uitstellen na een scheiding. Ze willen de kinderen genoeg tijd geven om het allemaal te verwerken, ze willen zich volop op de kinderen storten en willen hun niet belasten met hun eigen alleen zijn. Maar zo fragiel zijn kinderen helemaal niet. Kinderen hoeven niet jouw leven te bepalen, hoe erg en streng dat ook klinkt. Jij doet wat goed voelt voor jou.

Je kinderen kunnen niet voor jou daten. Ze kunnen niet helpen met wie jij leuk moet vinden. Ze kunnen niet helpen door je te vertellen of je wel weer kunt daten. Ze kunnen niet eisen dat jouw leven stilstaat omdat ze geen andere vrouw dan mama dulden. Natuurlijk moet je rekening houden met de gevoelens van je kinderen, maar als jij wilt daten, moet je dat niet laten vanwege de kinderen.

Wees wel voorzichtig. Introduceer niet de eerste de beste match op Tinder aan je kinderen. Houd haar nog een tijdje onder de radar en pas als dingen serieus beginnen te worden, introduceer je je nieuwe partner voorzichtig. Date alleen met iemand met wie je een serieuze, langetermijnrelatie voor ogen hebt. Snelle seksdates zijn voor kinderen niet te begrijpen en die zou je dan ook zeker niet moeten introduceren.

Als je ex-vrouw de moeder van je kinderen is, denk dan niet te veel na over wat zij van je liefdesleven zal vinden. Ze zal het waarschijnlijk niet accepteren als jij al snel na de scheiding weer een nieuwe vriendin hebt, maar het is jouw leven en niet dat van haar. Ze mag zich met de kinderen bemoeien, maar heeft niets te zeggen over jouw privéleven. Voor een goede verstandhouding is het wel belangrijk dat je nog steeds open naar haar bent. Ruzies tussen gescheiden ouders zijn vreselijk voor kinderen. Zorg ervoor dat ze nooit partij hoeven te kiezen voor jou en je nieuwe vriendin of voor alleen mama.

Gepubliceerd door: Rob

maart 18, 2021

RECENTE artikelen

Nog meer leuke artikelen om te lezen!


Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?
Laat een Reactie achter

Je e-mailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}