Zelf het Initiatief nemen in bed: zo moet dat!

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Zelf het Initiatief nemen in bed: zo moet dat!

Initiatief nemen in bed kan soms heel lastig zijn. Zowel mannen als vrouwen kunnen er behoorlijk mee worstelen. Ze schamen zich, zijn emotioneel geblokkeerd of hebben er gewoon geen zin in. Maar hoe kan dat nu? Wat blokkeert je? En waarom zou je het initiatief gewoon moeten durven nemen? We zochten naar antwoorden (van seksuologen) en vonden antwoord.

Onzeker in bed man

Initiatief nemen in bed: waarom?

Om seks te hebben, moet iemand beginnen. Klinkt logisch. Maar waarom ben jij niet degene die dat doet? Waarom laat je het steeds aankomen op je partner? Je kunt jezelf ook afvragen: ‘Waarom zou ik initiatief moeten nemen in bed?’

Verplaats jezelf eens in je partner. Die kan natuurlijk geen gedachten lezen en heeft geen idee van wat er in jouw hoofd omgaat. Dus die weet ook niet dat je er zin in hebt, als jij niets laat merken. Communicatie is dan het sleutelwoord. Dat klinkt wat deftig, maar denk er maar eens over na.

Als je praat over hoe je je seksleven leuker kunt maken, kun je het daadwerkelijk verbeteren. Je kunt het er over hebben hoe jullie samen meer kunnen genieten en leren elkaar beter kennen. Misschien praten jullie er überhaupt zelden over en dan wil jij al helemaal niet degene zijn die erover of ermee begint.

Probeer de angsten zoveel mogelijk van je af te zetten. Door het regelmatig te doen, ervaren jullie dat het leuk en prettig is. Sommige mensen kijken veel te zwaar tegen seks aan. Het hoeft allemaal niet perfect. Er mogen ongemakkelijke momenten zijn, waar jullie om zullen lachen.

Moeite met initiatief nemen in bed

Waarom durf je toch niet te zeggen dat je zin hebt in vrijen? Waarschijnlijk verlang je er al een tijd naar, maar jij, die gaat zeggen dat je seks wilt? Nee, dat kun je je niet voorstellen. Het kan best zijn dat het komt door onzekerheid. Heel wat mensen zijn bang om afgewezen te worden of zijn bang dat ze niet goed genoeg zijn.

Anderen schamen zich om seks te hebben. Ze hebben ooit van hun ouders geleerd dat het niet netjes is. Dat zou in je volwassen leven al overboord moeten gaan. Seks is iets perfect normaals. Bedenk je even hoe je ouders je hebben gekregen. Vast niet van de melkboer…

Intimiteit is iets kwetsbaars. Je geeft jezelf er helemaal bij bloot (letterlijk en figuurlijk). Het idee dat de ander daar misbruik van zou kunnen maken, blokkeert je. Dan moet je terug naar de basis: het vertrouwen in je partner.

Soms ben je bang om grenzen over te gaan. Je wilt de grenzen van je partner respecteren en niets tegen haar of zijn zin doen. Lief, maar misschien te lief. Het kan zijn dat je partner juist iets extremers wil dan jullie tot nog toe gedaan hebben.

Durf geen initiatief te nemen in bed

Oorzaken van het probleem: ‘Ik durf geen initiatief te nemen in bed’

Durf je geen initiatief te nemen? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat jou blokkeert. Waarom laat je het altijd door de ander doen? Ben je verlegen om aan te sturen op seks, of zit er iets dwars? Er zijn verschillende oorzaken waarom je geen initiatief durft te nemen in bed.

Onzeker in bed man

Ook mannen kunnen in bed onzeker zijn. Er is een bepaalde prestatiedrang. Ze moeten ervoor zorgen dat de vrouw ervan geniet, dat ze klaarkomt en dat ze de beste sekspartner zijn die de vrouw ooit heeft gehad. Of toch niet? Natuurlijk hoeft dat allemaal niet, maar het is iets dat ons is aangepraat.

We hebben een bepaald beeld van hoe seks zou moeten zijn en hoe het eruit zou moeten zien. En eerlijk is eerlijk: het kijken van porno heeft daar ook wel een beetje aan bijgedragen. Besef je dat het nooit zo gaat als in de filmpjes. Jullie zijn namelijk echte mensen. Je hoeft daar niet onzeker over te zijn.

Als het misgaat, is dat helemaal niet erg. Jullie mogen echt jezelf zijn. Groei als koppel dichter naar elkaar toe, weet wat jullie fijn vinden. Gaat er iets mis? Dan lachen jullie er gewoon om en gaan jullie weer verder. Het is niet zo dat de hele pret dan over is. Gewoon doorgaan!

Wees zelfverzekerd. Zelfverzekerdheid is sexy. Wees niet verlegen, denk niet aan wat er fout kan gaan. Denk liever aan wat er goed kan gaan: een fijne avond met je partner, waarbij jullie allebei ultiem genieten.

Geen zin in seks?

Het is een misverstand dat mannen altijd zin hebben in seks en dat vrouwen er altijd aan toegeven. De seksdrives van mensen zijn nu eenmaal verschillend. Deze week heeft je partner misschien geen zin in seks. Daarentegen ben jij al een week met jezelf bezig. Is alle hoop verloren? Welnee, jullie moeten even weer zin in elkaar krijgen.

Vertel je partner dat je naar hem of haar verlangt en je graag iets intiems wilt doen. Toon initiatief en trigger de andere met wat fantasie. Soms hebben zowel mannen als vrouwen even weer een duwtje nodig om in the mood te komen.

Stress is dodelijk voor je seksleven

Last van stress? Dan wordt het waarschijnlijk niks met de seks. Stress zorgt ervoor dat ons lichaam blokkeert. Spanning op het werk, geldgebrek en de zoektocht naar een betaalbare woning kunnen ervoor zorgen dat we nergens zin in hebben. Zelfs een fijne vrijpartij laten we aan onze neus voorbijgaan. Piekeren zorgt ervoor dat je nog meer gestrest raakt. Dan komt het niet tot seksuele opwinding. Jammer, want seks kan er juist ook voor zorgen dat je ontspant.

Je kunt je zorgen niet zomaar even uitzetten. Daarom is het belangrijk om jezelf wat rust te gunnen en al je gedachten op een rijtje te zetten. Een helder koppie zorgt ervoor dat je je aandacht weer kunt houden bij andere zaken zaken die ook belangrijk zijn.

Mentale problemen

In het verlengde van stress: mentale problemen. Angst, depressie en obsessieve gedachten dragen niet bij aan een goede seksdrive. Psychische gezondheidsproblemen zijn serieuze zaken en dan denk je niet aan de hele nacht seksen.

Mensen worden ‘doods’ van psychische problemen. Ze bouwen een muurtje om zich heen, die niet makkelijk te doorbreken is. Ook verandert je motivatie om iets te doen. Geen zin om op te staan, geen zin om aantrekkelijk te zijn voor je partner… Wanneer je echt last hebt van psychische problemen is het tijd om hulp te zoeken. Een goede psycholoog is van onschatbare waarde. Soms geven huisartsen ook medicijnen, die ook de zin in seks weer helpen te herstellen.

Gebrek aan seksueel zelfvertrouwen

De een is heel zelfverzekerd in bed, de ander niet. Als je al jaren geen seks meer hebt gehad, ben je misschien wat onzeker over wat je nog kunt in bed. Misschien durf je het ook wel niet goed, of ben je bang dat je tegenvalt.

Echt waar: seksuele faalangst bestaat. Zeker als je weet dat je partner al flink wat ervaring heeft. Of net andersom: jij denkt dat je niet aantrekkelijk genoeg bent om seks mee te hebben, terwijl de ander het gewoon even niet ziet zitten. Daar moeten jullie samen aan werken. Bespreek het, maar niet te uitgebreid. Soms moet je het ook gewoon even doen. En dan blijkt het toch weer leuker en fijner dan je had gedacht.

Als er iets dwars zit in je relatie

Sommige relaties zitten in de basis al niet goed. Dan blokkeert de zin in seks. Als je je ergert aan je partner en er conflicten beginnen te ontstaan, is het laatste waar je aan denkt het uitkleden van je partner. Het kan zijn dat je zelf denkt dat er geen problemen zijn, terwijl de ander daar heel anders over denkt.

Vraag eens aan elkaar of alles goed gaat, of een welgemeend ‘Waar denk je aan?’ Natuurlijk moet je het wel lief en begripvol vragen. Anders kun je een conflict krijgen over het vragen of er een conflict is. Niemand zit te wachten op het kribbige; ‘Ja, wat moet er zijn, dan?!’

leiden in bed

Zelf de leiding nemen in bed

Neem zelf initiatief in bed! Dat kun je doen door een paar simpele handelingen uit te voeren. Handelingen die zo vanzelfsprekend lijken, maar je nog nooit hebt durven uit te voeren. Tijd om aan de slag te gaan!

Direct aan de slag

Jij hebt zin in seks. En je durft er niks over te zeggen. Maar geloof het of niet: je kunt je partner gewoon vertellen dat je zin hebt om te vrijen. Geef een compliment en fluister het in zijn of haar oor. Vertel wat je graag zou willen doen. Het fantaseren alleen al kan heel lustopwekkend zijn. Dan ben jij dit keer de aanstichter van de avond. Dan heb je het gedaan; jij hebt het initiatief genomen! Op zo’n simpele manier!

Zonder woorden ter werk gaan

Misschien zie je het niet zitten om direct duidelijk te maken wat je wilt. Dan kun je oogcontact maken, glimlachen en – als je durft – wat kreungeluiden te maken. Zo breng je een vrijpartij snel op gang. Ga aan de slag met innige kussen, streel en raak de wat intiemere delen aan. Dan is het wel duidelijk wat je wilt.

Wees flirterig

Flirt erop los! Veel stellen vergeten dat ze ooit verliefd op elkaar waren. De relatie is zo normaal geworden. Alles wordt voor lief genomen. Breng die liefde terug en vergeet niet met elkaar te flirten. Stuur sexy sms-berichtjes, bereid hem of haar alvast voor aan de telefoon of, in de jaren 2020: een videochat. Spreek dan wel af dat het tussen jullie blijft.

Begin aan voorspel

Het meest ondergewaardeerde gedeelte van seks: voorspel. Alle vrouwen zijn er gek op. Gewoon direct beginnen met de daad is een slecht idee. Dat kan nooit goed bevallen. Ga eerst samen douchen, ga met elkaar in bad of masseer elkaar erotisch. Zo komen jullie beiden in de stemming en is straks niets meer vreemd. Zo durf je dat ene stapje te nemen dat in je hoofd zo’n enorme stap leek.

Wees spannend

Wees spannend! Tijdens het vrijen kun je duidelijk maken wat je wilt. Beweeg je partners hand naar een bepaald plekje, of vraag of hij of zij iets wil doen. Of neem zelf een bepaalde positie in, zodat meteen duidelijk is wat je wilt. Doe eens gek, en laat die kant van je zien die je eigenlijk niet goed durfde los te laten.

Wees je ervan bewust dat je partner je partner is om een reden. Je vertrouwt deze persoon. Hij of zij zal je niet veroordelen om je seksuele fantasieën. Niets is raar!

Bedenk je of altijd dezelfde persoon moet leiden

Moet altijd dezelfde persoon leiden? Moet de man altijd het initiatief nemen? Of mag de vrouw ook wel eens de man op bed duwen en laten merken dat zij de baas is vanavond? Dat soort vragen kunnen de zin in seks best beïnvloeden. Daardoor durf je misschien geen initiatief te nemen.

Bedenk je dat jullie beiden in een relatie tot seks mogen aanzetten. Stel je niet te passief op, maar laat gewoon merken dat je er zin in hebt. Laat niet alles bepalen, maar kom zelf ook in actie. Stel jezelf niet steeds de vragen of je partner je nog wel aantrekkelijk vindt en of de ander het nog wel fijn vindt om seks met je te hebben.

Soms is het juist heel verrassend als de vrouw tot seks aandringt, als de man altijd initieert. Of juist andersom: een man die zelf niet zoveel aan seks denkt (ja, ze zijn er!), die op eens het initiatief neemt en zijn vriendin verrast. Niemand zou het gevoel moeten hebben altijd het initiatief te MOETEN nemen. Je zou het alleen moeten nemen als je er zin in hebt.

Moet de man altijd het initiatief nemen?

Leuk bedacht, maar mannen hoeven niet altijd het initiatief nemen. Op een of andere manier is het collectief gedachtegoed geworden dat mannen altijd zin hebben in seks en gemakkelijker het initiatief nemen. Dat is niet zo: niet alle mannen hebben altijd zin in seks en sommige mannen zijn bang om het voor te stellen. De maatschappij verwacht dat mannen een actieve rol opnemen als het gaat over seks. Het is een goed idee om de verwachtingen wat bij te stellen.

De man hoeft niet altijd de verleider te zijn. En de vrouw hoeft niet altijd afwachtend te zijn. We noemen die verwachtingspatronen de dubbele seksuele moraal: vrouwen die een actieve rol opnemen in bed of vaker casual sex hebben worden al snel als losbandig gezien. Dat kan zelfs zo zijn in partnerrelaties. Dat is niet bevorderlijk voor jullie seksleven. Geen enkele partner zou mogen denken dat zijn vriendin losbandig is. En geen enkele vrouw zou haar vriend als een soort dominante kerel moeten zien.

Tips om het initiatief te nemen

Goed, we hebben het ‘initiatief nemen’ besproken. Maar hoe doe je dat dan? Makkelijker gezegd dan gedaan, zeker? Eigenlijk valt dat best mee. Onthoud deze tips!

Weet dat je waarschijnlijk niet de enige bent die beschaamd of onzeker is. Misschien heeft je partner er ook wel mee te maken. Dan is het goed om deze gevoelens te bespreken. Neem alle blokkades weg. Elkaar goed kunnen begrijpen zorgt ervoor dat jullie closer worden en dan komt het zelfvertrouwen om initiatief te nemen ook weer terug.

Creëer een behaaglijke sfeer in huis. Zet de kachel lekker aan, steek wat kaarsjes aan en wees subtiel: als de ruimte warm of sensueel aanvoelt, komen jullie zelf ook gemakkelijker in de stemming. Het initiatief nemen komt dan zo goed als vanzelf.

Beschouw ieder initiatief als een gelegenheid om je partner beter te leren kennen. Seks is een belangrijk onderdeel van iedere relatie. Praat er regelmatig over en vraag ook of je nog iets zou kunnen verbeteren. Als je weet wat je partner fijn vindt, begint je volgende vrijpartij met meer zelfvertrouwen. Om feedback vragen over seks is helemaal niet zo vreemd als het lijkt!


Heb je alle tips uitgevoerd en is het niet gelukt? Dat is niet erg. Je hebt het geprobeerd. Je kunt de wil van je partner niet veranderen. Het kan zijn dat de partner verkrampt of zich ongemakkelijk voelt. Dan is het goed gas terug te nemen. Probeer het later nog een keer. Het kan juist ook zijn dat je partner heel enthousiast reageert en er een stap verder in meegaat. In dat geval is het je gelukt: je hebt initiatief genomen. Hoe voelde dat? Krachtig, nietwaar? Dat gevoel kun je vaker krijgen, als je het vaker probeert!

Gepubliceerd door: Rob

maart 11, 2021

RECENTE artikelen

Nog meer leuke artikelen om te lezen!


Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?
Laat een Reactie achter

Je e-mailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}