Liefde loslaten: hoe doe je dat eigenlijk?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Liefde loslaten: hoe doe je dat eigenlijk?

Een onmogelijke liefde loslaten lijkt soms onmogelijk. Toch is het minder onmogelijk dan je denkt. Loslaten van liefde voor iemand is een pijnlijk proces, maar wel een proces waar iedereen doorheen kan komen. Je ware liefde loslaten is soms nodig, omdat je anders niet verder komt. Dan blijf je verzanden in je eigen negatieve gedachten. Een onmogelijke liefde vergeten of iemand loslaten waar je van houdt: hoe doe je dat eigenlijk?

loslaten liefde

Onmogelijke liefde loslaten: kan dat wel?

Is het eigenlijk wel mogelijk om een onmogelijke liefde los te laten? Natuurlijk kan dat wel. Ook al lijkt het nu nog zo onmogelijk. Je bent niet geboren om voor één persoon te leven, maar om veel mensen om je heen te hebben en je leven met iemand te delen. Werk aan je liefdesverdriet en bouw je zelfvertrouwen weer op. We hebben een paar tips voor je.

Wat te doen tegen liefdesverdriet?

Liefdesverdriet is altijd lastig. Als jij verliefd op iemand bent en de ander is dat niet op jou, dan krijg je met liefdesverdriet te maken. Het is niet alleen een psychische pijn, maar ook een lichamelijke pijn. De pijn van afwijzing activeert namelijk je zogenaamde ‘parasympathieke zenuwsysteem’. Dat zenuwsysteem is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld je hartslag en het aanspannen van je spieren.

Maar wat doe je nu tegen liefdesverdriet? Allereerst is het belangrijk om geen contact meer te zoeken en niet te veel terug te denken aan het verleden. Dat is inderdaad zo logisch als het klinkt. Kijk niet meer naar zijn of haar foto’s en bedenk niet wat jullie zouden kunnen hebben. Het is niet gebeurd en het gaat ook niet gebeuren. Dat klinkt hard, maar het is wel de waarheid. Wat kun je verder nog doen?

Gun jezelf meer ruimte

Het is natuurlijk normaal om pijn te voelen. Maar gun jezelf wat ruimte. Neem even een afstand van de situatie. Wat gebeurt er nu eigenlijk? Wat voel je en wat voelt de ander? Accepteer dat al deze gevoelens volstrekt normaal zijn. Weet dat je niet de eerste bent die dit voelt en je niet alleen bent.

Probeer niet te verzanden in je eigen gedachten. Als je te veel nadenkt, of alleen nog maar over de onbeantwoorde liefde nadenkt, kun je depressief worden. Je merkt dat bijvoorbeeld aan veranderingen in je eet- en slaapgewoonten, of je krijgt gevoelens van hopeloosheid. Steeds meer krijg je moeite met het onder controle krijgen van je gedachten.

Het is goed om tijdelijk afstand te nemen van degene om wie het gaat. Misschien kunnen jullie later nog vrienden worden, maar niet nu. Voor nu is het beter als iedereen z’n eigen weg gaat. Probeer door te gaan met het normale leven.

Het ‘rouwproces’

Een mislukte poging tot een relatie is toch een soort verlies. En bij verliezen vraagt ons lichaam om een soort rouwproces. Daar is helemaal niets mis mee, maar blijft er niet te lang in hangen. Eigenlijk is het gezonder om verdrietig te zijn dan om gevoelens te onderdrukken. Anders wordt het alleen maar erger.

Mensen hebben de neiging om helemaal te verdrinken in hun verdriet. Probeer na het ‘rouwproces’ zo snel mogelijk weer door te gaan. Concentreer je op de positieve dingen in het leven. Blijf niet alleen aan die ene persoon denken, want dan blijf je verliefd en gaat het niet over.

Een rare vergelijking, maar als iemand overlijdt, is diegene een tijd lang alleen in jouw gedachten. Maar na een tijdje ebt dat weg. Dan accepteer je dat diegene er niet meer is, en dat je er niets aan kunt doen. Vergeten doe je niet, maar er elke dag aan denken ook niet. Zo zou het ook moeten werken met een onbeantwoorde liefde. Het wordt op een geven moment levenservaring.

Erkennen dat je de ander niet bezit

Je kunt er alleen overheen komen als je beseft dat je de ander niet onder controle hebt. Je denkt misschien: ‘Ik zorg wel voor dat hij of zij verliefd op me wordt!’, maar dat is een zinloze, niet-kloppende gedachte. Ook al is het wel een natuurlijke gedachte. Je kunt het leven van een ander niet besturen.

Gevoelens zijn niet te manipuleren. Je kunt geen argumenten geven waarom iemand van jou zou moeten houden en het is onmogelijk iemand te dwingen van je te houden. Bedenk ook dat je je eigen gevoelens niet altijd onder controle hebt. Je kunt er wel aan werken om de manier waarop je met die gevoelens omgaat te verbeteren.

Leren begrijpen dat het zo beter is

Je vond die andere persoon misschien helemaal het einde. Hij of zij was geweldig, naar jouw idee. Maar probeer je te realiseren dat als die persoon niet verliefd op je is, je nooit gelukkig zou kunnen worden. En die ander ook niet. Het idoliseren en idealiseren van mensen gebeurt snel, zeker als je veel energie in de verliefdheid hebt gestoken.

Neem een stap terug en zie de realiteit onder ogen. Denk ook eens aan de minder fijne kanten van de ander. Wat zou de relatie hebben bemoeilijkt? Waarin zouden jullie te veel verschillen? Bekijk het objectief. Wees niet gemeen om het gemeen zijn, maar als je objectief kijkt, kom je beter over de afwijzing heen. Rationeel denken zorgt ervoor dat je weer sneller normaal kunt functioneren en niet alleen maar aan de onbeantwoorde liefde blijft denken.

Speel niet ‘Wie is de schuldige?’

Als we boos zijn of onze zin niet krijgen, zijn we geneigd om snel de schuld naar de ander te schuiven. Dat kun je in dit geval niet maken, omdat de ander ook geen controle heeft over zijn of haar gevoelens. Loop je de ander te beschuldigen van het jou in de friendzone houden, dan gaat je dat niet helpen. Zeker niet als je diegene vanaf nu als een onvriendelijk persoon beschouwt. Dat is onredelijk. Verbittering zorgt ervoor dat je minder snel over je gevoelens heen komt.

Natuurlijk mag je het rot vinden dat de ander niet verliefd op je is, maar geef diegene niet de schuld. Niemand hoeft de schuld te hebben dat dit is gebeurd. En laat ook niet toe dat vrienden en familie wel de schuld op hem of haar schuiven. Maak duidelijk dat het niet eerlijk is en geef aan dat je liever hulp van ze wilt om over diegene heen te komen.

Bedenk dat onbeantwoorde liefde pijnlijk is voor twee personen

Een onbeantwoorde liefde is ook pijnlijk voor de ander. Als je wordt afgewezen heb je misschien het idee dat jouw gevoel het enige is wat er nu even toe doet, maar uit onderzoek blijkt dat degene die afwijst ook pijn voelt. Diegene heeft jou namelijk pijn gedaan, waardoor hij of zij ook met een rotgevoel zit.

De gedachte dat de ander zich ook vreselijk voelt, kan je wel wat perspectief bieden. Dat houdt namelijk in dat diegene je niet expres pijn heeft gedaan. Diegene is niet gemeen naar je geweest, maar gaf alleen maar eerlijk aan dat de gevoelens niet wederzijds waren. Zijn of haar eerlijkheid is dan ook wel te prijzen, toch?

Doe alle aandenkens de deur uit

Bewaar geen spullen die herinneren aan de ander. Doe de cadeautjes en aandenkens de deur uit. Je mag daar ook best een traan om laten. Het is een belangrijke stap om eroverheen te komen. Met aandenkens in je buurt wordt het alleen maar lastiger om verder te gaan met je leven.

Geef dingen weg aan de kringloopwinkel, aan goede doelen, of aan een opvangcentrum voor daklozen. Laat dat symbool staan voor de overgang die jij nu in je leven meemaakt. En bovendien heb jij toch niks meer aan die spullen.

onbeantwoorde liefde loslaten

Hoe krijg je je liefde uit je hoofd?

Hoe krijg je die liefde nu uit je hoofd? Hoe zorg je ervoor dat je niet steeds meer denkt aan de situatie, of – nog erger – een terugval krijgt? Je kunt dan met een paar praktische zaken aan de slag.

Je telefoon afgeven

Geef je telefoon af aan een ander. Je kunt dan niet de hele tijd met de ander bezig zijn. Je kunt niet stiekem foto’s opzoeken, niet op zijn of haar Facebook of Twitter kijken om te zien wat diegene doet, en al helemaal niet in een dronken bui een berichtje sturen. Vooral dat laatste is belangrijk. Mensen met liefdesverdriet hebben de neiging om te gaan drinken en berichten te sturen waar ze spijt van krijgen.

Verwijder de onbeantwoorde liefde ook uit je telefoon. Zo kun je voorkomen dat je hem of haar toch nog gaat bellen, sms’en of appen. Dat is beter voor iedereen.

Afleiding zoeken

Zoek afleiding. Bel een vriend of een vriendin, ga een boek lezen of kijk een film. Misschien heb je nog wat werk in de tuin liggen of heb je nog wat te doen voor school of voor het werk. Wat je ook doet, alles is goed. Zo lang het maar niet nadenken en piekeren is. Doe iets praktisch.

Door afleiding te zoeken blijf je niet in een neerwaartse spiraal hangen. Het wegstoppen van gedachten en gevoelens is niet goed, maar het kan wel helpen om even iets anders te gaan doen, zodat de gedachten niet de hele tijd in je hoofd blijven. Dan kun je misschien later nog bepalen wat je met die gedachten moet doen.

Een lijst maken met positieve punten

Schrijf eens op wat de goede dingen aan jou zijn. Door afwijzing denk je misschien dat je niets waard bent. Dat je lelijk bent, een slechte persoonlijkheid hebt of dat je niemand zou kunnen krijgen. Dat is een lelijk, gemeen stemmetje dat je in jezelf hoort. Sta je zelf niet toe daar aan toe te geven.

Er zijn weleens studies gedaan naar dit soort gedachten. Uit die studies blijkt dat als je jezelf er steeds aan herinnert dat je de moeite waard bent, je sneller over afwijzingen heen komt. In de toekomst zal een afwijzing dan ook makkelijker worden.

Spreek waarderingen uit over wat je goed kunt: ‘Ik voel me nu misschien slecht, maar ik kan wél goed (..)’ En dat vul je dan in. Voor veel mensen is bijvoorbeeld ‘goed kunnen luisteren’ een mooie kwaliteit om te hebben. Of om over jezelf te kunnen zeggen dat je wel een goede vriend of vriendin bent voor anderen. Of misschien ben je juist goed in iets praktisch, zoals schilderen, zwemmen of schaatsen.

Met iemand praten

Als je gedachten maar in je hoofd blijven zitten, is het goed om met iemand te praten. Dat kan een vriend of een vriendin zijn, of een familielid. Als je het idee hebt dat je daar niet je ei kwijt kunt, kan een psycholoog ook een goed idee zijn. Het voordeel van een psycholoog is dat deze vanuit professioneel oogpunt naar je problemen kijkt en vaak praktische tips kan geven. Je zult niet de eerste zijn die zich met liefdesverdriet bij een psycholoog meldt.

Voordat je dat doet, is het goed om eens te praten met iemand die je vertrouwt. Een geduldige vriend of vriendin is in dit geval goud waard. Zolang het maar iemand is die niet alleen de nadruk legt op ‘eroverheen komen.’ Vaak helpt het met iemand te praten die hetzelfde heeft meegemaakt. Die begrijpt je beter dan iemand die zich geen voorstelling van jouw gevoelens kan maken.

Houd misschien een dagboek bij over je gevoelens. Je schrijft het dan van je af. Zo kun je ook je eigen genezingsproces volgen. Dat is het bewijs voor jezelf dat je echt alles aan kunt.

Werken aan je sociale leven

Kom weer onder de mensen en werk actief aan je sociale leven. Na een afwijzing heb je vaak het gevoel dat je niet meer verbonden bent en er alleen voor staat. Dat is natuurlijk niet waar, want er zijn nog genoeg andere mensen om een goede band mee te hebben.

De omgang met mensen die je graag mag zorgt ervoor dat je lichaam zich sneller herstelt. Het doen van leuke dingen met mensen die je aardig vindt kan je helpen over een onbeantwoorde liefde heen te komen. Wat dacht je anders waarom veel vrouwen een lekker avondje gaan stappen als ze zich rot voelen? Of gaan winkelen met vriendinnen? Dat zouden mannen ook moeten doen.

Het is belangrijk om ondanks alles plezier te hebben. Plezier zorgt ervoor dat de woedegevoelens en de verdrietige gevoelens verdwijnen. Als je lacht, komt er endorfine vrij. Dat stofje verbetert je humeur en kan ervoor zorgen dat het lichaam beter in staat is pijn te verdragen. Kijk daarom een flauwe film, ga met een vriend of vriendin karaoke zingen of maak een gek filmpje waar je achteraf om kunt lachen. Maak plezier, lach, en genees jezelf.

Voorkom zinloze gedachten

Mensen zijn echte piekeraars. Ze hebben de helft van de dag zinloze gedachten. Bepaalde gedachtenpatronen kunnen het genezingsproces flink in de weg zitten. Bedenk dan dat je heus wel zonder die ander kunt leven en dat diegene ook niet perfect is. Je bent echt in staat om van iemand anders te houden.

Vergeet ook niet dat mensen en situaties steeds veranderen. Je zult je niet de rest van je leven zo voelen zoals je nu doet. Het komt echt weer goed. Fantaseer stiekem maar eens over wie je tegen zou kunnen komen.

Praat jezelf geen schuldgevoel aan, maar voel jezelf ook niet zielig. Het kan iedereen overkomen en jij bent sterk genoeg om hier overheen te komen. Wees trots op jezelf. Een gezonde eigendunk is aantrekkelijk.

Verander je routines

Iets nieuws doen helpt je bij het breken met oude gewoontes. Begin maar eens met het doorvoeren van kleine veranderingen. Neem een andere fietsroute naar je werk of bezoek dat ene deel van de stad waar je nog nooit bent geweest. Leer koken of beoefen een nieuwe sport. Of zet je meubels anders neer. Het helpt gek genoeg allemaal bij het veranderen van je leven.

Doe geen drastische dingen waarvan je niet zeker weet of je dit wel wil. Je haar extreem kort knippen of een tatoeage nemen lijkt een goed idee, maar of dat daadwerkelijk zo is? Wacht even tot je je wat beter voelt. Dan neem je geen overhaaste beslissingen.

Kom uit je comfortzone en ga verder met je leven

Het is heel fijn om in een beschermde omgeving te zijn. Lekker in je comfortzone, waar niets engs en pijnlijks gebeurt. Maar toch is het belangrijk om nieuwe dingen uit te proberen. Als je uit je comfortzone komt, heb je het te druk met het proberen van nieuwe dingen om met obsessies (zoals je onbeantwoorde liefde) bezig te zijn.

Te veel comfort zorgt ervoor dat je minder gemotiveerd bent om dingen te veranderen. Het is juist gezond een beetje onzekerheid in het leven te hebben. Het helpt je om met onzekerheid om te gaan en kwetsbaarheden te accepteren. Dat is onvermijdelijk in het leven. De kans is zo groter dat je recht op je benen blijft, en niet instort als er iets onverwachts gebeurt.

Blijf risico’s nemen. Durf en leef. Jezelf dwingen risico’s te nemen weerhoudt je ervan dat je jezelf terugtrekt in een schulp. Wie geen risico’s neemt, loopt kans op angststoornissen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Ga verder met je leven, zodra je daar klaar voor bent. Ook al lijkt het net alsof dat moment nooit gaat komen. Leef op je eigen tempo. Je bent klaar met diegene die je liefde onbeantwoord heeft gelaten als je begint op te merken wat er met andere mensen aan de hand is, of als je je niet meer afvraagt wanneer je gebeld wordt. En het belangrijkste: als je er niet meer zoveel aan denkt of over fantaseert. Het wordt nu levenservaring. Iets dat is gebeurd, maar nu niet meer zo belangrijk is.

iemand loslaten waar je van houdt

Tips om liefde los te laten

Wees je ervan bewust dat je iemand verdient die jou net zo goed behandelt als jij hem of haar. Dat is de belangrijkste tip in de liefde. Je zou nooit voor minder moeten settelen.

Vergeet ook niet dat liefde wederzijds moet zijn. Anders verspil je alleen maar tijd. Je wacht dan op iets wat niet gaat gebeuren. Besteed dat kleine kostbare beetje tijd dat je in een leven hebt liever aan nuttige dingen en aan mensen die de moeite waard zijn.

Leer van jezelf te houden, voordat je op zoek gaat naar iemand om verliefd op te worden. Zonder liefde voor jezelf kun je niet van een ander houden. Begin daarna helemaal opnieuw met de zoektocht naar liefde.

Neem nooit genoegen met een liefdeloze relatie. Misschien denk je de ander over te kunnen halen om van je te gaan houden, maar dat werkt niet zo. Liefde bestaat uit gevoel. Als de klik er niet is, is de kans groot dat die er ook niet gaat komen. Ga dan verder met iemand anders. Uiteindelijk is het soms beter om wat karaktertrekken van een player te hebben dan van iemand die lang blijft dwepen bij bepaalde personen.

Gepubliceerd door: Rob

februari 24, 2021

RECENTE artikelen

Nog meer leuke artikelen om te lezen!


Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?
Laat een Reactie achter

Je e-mailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}