Wil je vriendin het uitmaken? Dan heeft ze daar een goede reden voor. Denk bijvoorbeeld aan gevoelens die zijn veranderd, de liefde die is overgegaan, zwak mannelijk gedrag of een gebrek aan seksuele aantrekkingskracht. Ze voelt zich niet meer comfortabel en dat ga je merken. Ze wil het uitmaken en zal verder gaan met haar leven. Maar hoe moet het nu verder met jou?
Vriendin wil het uitmaken: wat moet ik nu doen?
Je merkt het aan alles: je vriendin wil het uitmaken. Ze wordt afstandelijk, kil, behandelt je op een zakelijke manier en van intiem zijn is geen sprake meer. Geen seks, geen aanrakingen, geen liefde, weinig plezier en weinig begrip. En als jullie praten, is het maar kort en ‘omdat het moet’.
Jullie doen dingen omdat ze nu eenmaal gedaan moeten worden, maar het gaat niet van harte. Eigenlijk loopt jullie relatie al op z’n einde. Of misschien heb je juist helemaal niets gemerkt, en komt het als een totale schok.
Als het als een schok komt, wat moet je dan doen? En hoe kun je je zo mannelijk mogelijk opstellen als de relatie tot een einde komt? Geloof het of niet: mannen hebben ook liefdesverdriet!
Blijf koel
Als je vriendin op een kille toon zegt dat jullie moeten praten, weet je wel hoe laat het is. Ze geeft aan dat ze niet verder wil. Dat is een schok voor jou, want je wil haar natuurlijk niet kwijt. Voor sommige mensen is het logisch dat ze dan emotioneel reageren. Ze zijn overstuur, begrijpen de motieven niet en worden boos.
Probeer kalm te blijven. Word niet boos, word niet emotioneel, maar toon begrip, hoe gek dat ook klinkt. Het is haar leven en zij mag ook bepalen hoe ze die indeelt. In veel relaties lijkt het alsof jullie elkaars bezit zijn geworden, maar zo zit het niet.
Verander haar niet van gedachten
Probeer haar niet van veranderen te veranderen. Je winter hoogstens tijd mee, maar de relatie wordt er in essentie niet beter van. Je kunt in twee weken niet een heel ander mens worden en je kunt in een kort tijdsbestek ook niet de relatie fixen.
Daar komt nog bij: als je haar smeekt om bij je te blijven, zeg je eigenlijk: ‘Ik heb jou harder nodig dan jij mij.’ Dan toon je jezelf onzeker en wanhopig: funest voor je aantrekkingskracht.
Accepteer je haar besluit niet? Dan stoot je haar nog verder van je af. Zelfs als ze alsnog bij je terug wil komen of je meer tijd wil geven. Geef haar niet de macht en laat haar niet de interesse veranderen. Je moet geen speelbal van de relatie worden. Heb ook zelfrespect!
Respecteer haar besluit
Als man wil jij de controle houden over de relatie. Zo werkt seksuele aantrekkingskracht. Wil je vriendin stoppen met de relatie, dan respecteer je haar besluit en blijf je rustig. Je communiceert dan dat je bereid bent om je eigen weg weer te gaan en niet afhankelijk van haar bent. Dat je sterk in je schoenen staat en dat jij er altijd beter uitkomt dan zij. Dat verhoogt de aantrekkingskracht.
Zorg ervoor dat je een plek regelt waar je even op adem kunt komen. Tegen haar moet je sterk zijn, maar bij je ouders of een goede vriend mag je best even uithuilen. Ook voor mannen is het oké om even flink uit te huilen. Zo raak je emoties en frustraties kwijt.
Laat haar met rust
Laat haar met rust, als ze het heeft uitgemaakt. Waarschijnlijk krijgt ze geen spijt van haar besluit en vindt ze het irritant als jij haar leven probeert te beheersen. Bovendien: ongewenst contact kan ook stalking worden en dat is een serieus probleem. Je kunt wanhopig worden en wanhoop doet rare dingen met mensen.
Het is ook niet heel aantrekkelijk als je als een schoothondje achter haar aan blijft lopen. Wil ze je niet meer? Prima, dan vind jij iemand anders. Iemand die beter dan haar is. Zelfs als ze als je grote liefde voelde.

Tekenen dat je relatie over is
Hoe weet je nu dat je relatie echt over is? Als je deze signalen krijgt, moet je maar eens overwegen of de relatie nog zin heeft, of dat jullie moeten besluiten ieder een eigen weg te gaan. Hoeveel van onderstaande zaken zijn een probleem in jullie relatie?
Expres ruziemaken
Ruziemaken is onderdeel van elke goede relatie. Maar er zijn grenzen. Relaties waarin over álles ruzie wordt gemaakt, zijn meestal niet zo goed. Dan kan het namelijk zijn dat jullie expres ruziemaken, om de relatie te saboteren. Eigenlijk zijn jullie allebei wel een beetje klaar met de relatie, maar geen van beiden heeft de zin of de moed het uit te maken.
Ruzie maken over een pot pindakaas die niet goed opgedraaid is, over het vergeten van een huishoudelijk klusje, of ruzie omdat hij of zij gewoon in je buurt is: het is flauwekul. Dat weten jullie beiden heel erg goed, maar jullie moeten toch ergens over ruziën? Wat kennelijk moet een relatie uitgaan met ruzie.
Val niet in die valkuil. Als je het uit wil maken, doe je dat. Doe dat met wederzijds respect. Ruzie is onnodig en zet nog jaren kwaad bloed bij elkaar. Het kan best zijn dat jullie later toch vrienden willen blijven of het nog eens willen proberen. Dan denken jullie alleen terug aan de ruzies. Dat is jammer! Expres ruziemaken leidt dus alleen maar tot schade.
Slechte communicatie
In een goede relatie communiceren beide partijen. Lees een boek over dating en relaties en het woord valt direct al. Het is ook een alledaags advies geworden: ‘Ja, jullie moeten beter communiceren!’ Wat wordt daarmee bedoeld? Hoe moeten jullie communiceren?
Veel mensen denken dat communiceren een synoniem is voor praten. Dat is niet zo. Het is vooral een groot gedeelte luisteren. Luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Analyses maken: wat gaat er goed, wat zijn de hekelpunten, waar kan het beter, waarom loopt de relatie niet?
Als jullie elkaar constant vermijden of steeds in conflict raken om de kleinste dingen, is de communicatie verloren gegaan. Stellen die stilletjes naast elkaar op de bank zitten, ieder bezig met zijn eigen ding, overleven het meestal niet.
Jullie lichamen sluiten zich af
Lichaamstaal vertelt veel over je relatie. Je lichaam geeft namelijk weer hoe je gevoel bij iemand is. Zit je steeds ver van je partner af, of veel met je armen over elkaar, dan is er de kans dat dat betekent dat je lichaam zich afsluit. Dat is een natuurlijke reactie.
In een relatie waarin jullie zich afsluiten, kun je je afvragen waarom je dat doet. Voel je je niet helemaal veilig meer? Voelen jullie je niet meer op jullie gemak? Slapen jullie slecht, hebben jullie last van misselijkheid? Allerhande frustraties? De stress van een falende relatie kan zomaar lichamelijke klachten veroorzaken.
En dan spreken we nog niet eens over de niet meer bestaande seks. Ook op dat gebied zijn jullie lichamen afgesloten. Je moet er niet meer aan denken om door je huidige partner aangeraakt te worden. Nee, die tijd is geweest. Dan weet je dat je relatie op z’n einde loopt.
De verliefdheid is over
Kun je eindeloos verliefd blijven? Zeker, dat kan! Maar het is wel bewezen dat de verliefdheid meestal na een jaar of 2 langzaam verdwijnt. Dat houdt niet in dat een relatie maximaal 2 jaar duurt, maar dat je na 2 jaar meer moeite moet doen om het leuk en spannend te houden.
Je voelt je na een tijdje dus minder verliefd, maar het gevoel zal nooit helemaal weggaan. Je blijft om je partner geven, je vindt het nog steeds leuk als hij of zij thuiskomt en wilt nog steeds van elkaar horen. Jullie hebben misschien even niet de zin om elkaar direct te bespringen bij thuiskomst, maar het gevoel is ook niet weg.
Is er echt geen greintje liefde meer bij? Voelen jullie helemaal niets meer? Dan is de relatie waarschijnlijk binnenkort over. Het klinkt hard, maar niemand zou bij elkaar moeten blijven om maar niet alleen te hoeven zijn.
De seks is slecht
Seks is heel belangrijk voor een goede relatie. Je hoeft het niet elke dag te doen, maar er moet wel zin zijn. Seks is natuurlijk iets intiems, echt een moment voor jullie twee. Jullie komen letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar. Voor sommige stellen is seks nu niets meer dan een saaie verplichting.
Misschien is de seks in jullie relatie nooit goed geweest, maar durfden jullie er niet over te praten. Maak seks bespreekbaar en heb het er eens over. Wat vinden jullie fijn? Hoe zouden jullie het kunnen verbeteren? En als er helemaal geen drang is om het te doen, waarom dan niet?
Je kunt als stelregel nemen dat je je moet kunnen voorstellen nog eens seks met je partner te hebben. Als je al walgt bij het idee nog eens bij haar te moeten liggen, of nog erger: erop, dan kun je het beter uitmaken. Seks moet geen verplichting zijn, maar een relatie zonder seks is vaak erg ingewikkeld.
Jullie koesteren wrok
Heb jij ooit haar hart gebroken? Of zij de jouwe? Is ze leuk gegaan met die ‘leuke collega op het werk’? Of heeft ze iets ergs gedaan wat je haar nooit hebt kunnen vergeven? Of andersom? Dan is de kans groot dat jullie wrok jegens elkaar koesteren. Dat gaat je relatie niet ten goede komen.
Denk er eens over na of jullie vaak ruzie hebben en hoe die ruzies dan verlopen. Leggen jullie het snel bij of blijft de ruzie nog lang hangen? Mensen die van elkaar houden, vergeven elkaar op een gegeven moment. Als je een eeuwigheid boos blijft en jullie elkaar niet kunnen vergeven, wat betekent dit dan voor jullie relatie?
Wrok is puur vergif voor je relatie. Heel zwart-wit gezien zijn er maar twee opties: of elkaar vergeven en met een schone lei beginnen, of het uitmaken. Wrok kan al snel haat worden en een relatie met iemand die je haat, wordt een grote nachtmerrie.
Het boeit je niet meer
Soms is het ook gewoon heel duidelijk: het boeit je helemaal niets meer. Je relatie is saai geworden: volop sleur, geen gevoelens en eigenlijk zou je het helemaal niet erg vinden om weer single te zijn. Het kan natuurlijk ook zijn dat je vriendin dat gedrag vertoont. Ze stopt met zich voor je op te doffen, ze doet geen moeite meer voor je en eigenlijk is er nog maar weinig leuks aan.
In een goede relatie doen partners moeite voor elkaar. Als het moeite doen al te veel moeite is, wordt het niets meer. Je kunt er afstandelijk van worden, want dat is typisch mannelijk gedrag. Zo gaat het van kwaad tot erger.
Verliefde mensen tonen interesse in elkaar. Wat van waarde voor je is, interesseert je. Maar als de interesse helemaal weg is, wat blijft er dan over van de relatie? Hoe minder interesse jullie nog in elkaar hebben, hoe groter de kans dat jullie binnenkort een punt achter de relatie zetten.

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt
Je zag het misschien al aankomen, of juist niet: je vriendin heeft het uitgemaakt. Dat doet, ondanks alles wat er misschien gebeurd is, pijn. Hoe ga je daar mee om? Wat moet je doen om er weer bovenop te komen? En wat als je haar simpelweg terugwilt?
Wat als zij het heeft uitgemaakt?
Als zij het heeft uitgemaakt, heeft ze daar waarschijnlijk haar redenen voor gehad. Je kunt je blijven afvragen wat die redenen waren, maar dat vergroot de liefdesverdriet alleen maar. En wat doen mannen als ze hun verdriet weg willen drukken? Videogames en porno kijken liggen voor de hand. Daardoor kom je alleen niet van je pijn af.
De sleutel naar het verlichten van de pijn is zelfontwikkeling. Word de beste versie van jezelf. Doe de dingen die je altijd al hebt willen doen, maar geen tijd voor had. Leer nieuwe skills, die in je leven van pas kunnen komen. Fix die dingen die je verwaarloosde en herstel de banden met de mensen die je bent kwijtgeraakt in je leven.
Belangrijke onderdelen van zelfontwikkeling zijn je gezondheid, hygiëne en sociale en professionele vaardigheden. Door daaraan te werken, kom je veel sterker uit je relatiebreuk. Daarmee word je ook veel interessanter voor een volgende vriendin. Want ook al lijkt alles nu hopeloos, die gaat er zeker komen.
Mijn vriendin heeft het uitgemaakt maar ik wil haar terug
Wil je je ex terug? Dan moet je eerst achterhalen waarom je dat zou willen. Uit liefdesverdriet of eenzaamheid zijn geen goede redenen om het te doen. Je zou het eigenlijk alleen moeten doen als je zeker weet dat je echt niet zonder haar wilt. Bedenk nog eens goed welke zwakke punten de relatie had. Praat niet alles goed wat ze verkeerd deed, maar bekijk alles objectief van een afstandje.
Besluit je dat je het weer wilt opbouwen, stuur haar dan gewoon een berichtje. Vraag hoe het met haar gaat, zoals je dat bij een gewone vriend of vriendin zou doen. Reageert ze kortaf of helemaal niet? Dan houdt het op. Stuurt ze iets positiefs terug, dan staat de deur weer op een kier.
Je hoeft niet meteen over de break-up te beginnen. Houd het luchtig en bedenk je dat als ze weer iets nieuws zou willen, ze niet op de oude voet verder wil gaan. Dat ging immers al fout. Spreek met elkaar af op een neutrale locatie. Maak het geen date, maar iets casuals. Ga niet naar een plek waar jullie vroeger altijd kwamen; dat is pijnlijk, ongemakkelijk en haalt oud zeer op.
Begin na een tijdje weer opnieuw, alsof ze iemand is die je niet kent. Houd het dus romantisch, netjes, beleefd en ga niet te snel. Houd het luchtig en spannend en geef het wat ruimte. Dan kunnen jullie weer beginnen met daten. Doe het helemaal anders dan toen; jullie willen immers iets nieuws beginnen en niet de oude relatie overdoen.
Waarschijnlijk is het vertrouwen weg, dus probeer elkaars vertrouwen weer terug te winnen. Bedenk wat jullie leuk vinden aan elkaar en wat jullie voor elkaar betekenen. Kennelijk is er een reden dat jullie het weer opnieuw willen proberen. Wat is die reden? Waarom kun je altijd op haar bouwen? En waarom zou zij op jou kunnen bouwen?
Er is een kans dat jullie weer ruzie krijgen, maar dat hoort erbij. Geef het niet meteen op, maar bied je excuses aan en val niet terug in je oude gewoonten. Anders kom je in een neerwaartse spiraal terecht en is het straks echt voorgoed klaar. Verwacht niet dat alle fouten van vroeger gefikst zijn. Confronteer haar niet met haar fouten en problemen, maar probeer elkaar te begrijpen. Waardeer de dingen die wel verbeterd zijn.
Waarschijnlijk heeft je omgeving er een mening over dat je terug bent bij je ex. Die ene vriend vindt het fantastisch omdat jullie bij elkaar passen, terwijl je ouders misschien denken: ‘Die hoef ik niet terug in de familie!’ Laat je niet gek maken, maar ga altijd voor je eigen gevoel. Jij weet wat je wilt en jij bent je eigen beste raadgever. Luister wel naar wat anderen adviseren en zeggen, maar of je er iets mee doet, is een tweede. Je kunt immers ook bepaalde elementen uit het advies opvolgen. Dat je een advies krijgt, betekent niet dat je het ook moet opvolgen.
Blijf met elkaar flirten. Wees spannend voor elkaar, zodat het ‘vlammetje’ weer aangaat en dit keer ook aan blijft. Probeer alles beter te doen dan de vorige keer.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je ex je afwijst. Dan is het gewoon klaar. Geen contact meer opnemen, niet stalken en haar wensen respecteren. Er zijn nog zoveel andere leuke vrouwen…