Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Datingapps en datingsites zijn ontzettend handig. Ze zorgen ervoor dat je vrouwen niet meer in het echt hoeft aan te spreken. Je kunt veilig van achter je schermpje een bericht sturen en afwachten tot er een reactie komt. Nadeel: we verleren steeds meer hoe we nu echt offline contact maken. We ontwikkelen sociale angsten. Steeds meer mannen zijn bang voor vrouwen: bang voor hun reacties, bang om ze aan te spreken, of zelfs bang om vrouwen aan te kijken. Daar moeten we gauw korte metten mee maken. Hoe los je het probleem op, als je onzeker bij vrouwen bent?

Onzeker bij vrouwen: wat doe je eraan

Veel mannen zijn onzeker bij vrouwen. Ze twijfelen ineens of ze wel goed genoeg zijn. Ze vragen zich af of hun humor wel leuk genoeg is, of ze de juiste dingen zeggen en waar de vrouw op zal letten. Alvast een geruststelling: vrouwen zijn niet zo oppervlakkig en veroordelend als je van tevoren zal denken. De meeste vrouwen vallen écht mee. En ontmoet je dan een keer iemand die niet aardig tegen je is, bedenk je dan dat ze één van de 37,9 miljoen vrouwen is, en er dus nog miljoenen anderen zijn, die wel aardig zijn. Niet alle vrouwen zijn hetzelfde, net zomin als alle mannen hetzelfde zijn.

Ik heb angst voor vrouwen

Ben je bang om vrouwen aan te spreken of met ze om te gaan? Dan is het goed om uit te zoeken waar die angst wegkomt. Ben je gekwetst in het verleden? Is er iets vervelends gebeurd? Hoe was je jeugd, eigenlijk? Had je een goede omgang met je moeder, zus, tante of oma? Het kan best zijn dat jouw huidige angst voor vrouwen voortkomt uit een gebeurtenis uit het verleden.

Misschien ben je ook wel gewoon bang voor vrouwen omdat je nog nooit echt met ze hebt gepraat. Je bent het mogelijk je hele leven uit de weg gegaan. Dat kon, want je was nog niet zo bezig met relaties en met dating. En nu je leven vordert, merk je toch dat de mensen om je heen daar wel mee bezig zijn. Logisch dat jij dat ook wilt.

Ga bij jezelf na waar dit allemaal vandaan komt. En bedenk vooral ook wat je daaraan zou willen doen. Je kunt de tips verderop deze pagina alvast meenemen in je plan.

bang om vrouwen aan te spreken

Is angst voor vrouwen een fobie?

Angst voor vrouwen is een fobie, maar dan hebben we het niet over gewoon bang zijn om een vrouw aan te spreken. We hebben het dan echt over irrationele angsten die worden geassocieerd met alles wat vrouwelijk is. Een man is dan bijvoorbeeld bang voor de vrouwelijke lichaamsdelen of lichaamsfuncties. Je kunt doodsbenauwd zijn voor borsten of een vagina. Maar het kan ook zijn dat je een complete haat tegen vrouwen hebt, of dat je helemaal geen vermogen hebt om met ze te communiceren.

We spreken dan van gynofobie. Dat is een psychische aandoening, die vaak voortkomt uit traumatische gebeurtenissen uit het verleden. Met name mannen die rond hun puberteit met een traumatische gebeurtenis, veroorzaakt door een vrouw, te maken krijgen, ontwikkelen deze psychische stoornis. Zo komt het vaak voor bij mannen die geen goede relatie hadden met hun moeder. Een moeder die streng is, geen liefde en geen genegenheid toont, kan ervoor zorgen dat haar zoon later gelooft dat alle vrouwen zich op deze manier gedragen en ze liefdeloze wezens zijn.

Soms komt het voort uit een andere aandoening. Denk bijvoorbeeld aan (sociale) angst of een paniekstoornis. Het komt ook voor bij schizofrenie en bipolaire depressie, zelfs als het alleen hallucinaties zijn. Meestal wordt dit behandeld bij een psychiater en aan de hand van medicatie.

Maar voordat je denkt dat je gynofobie hebt, moet je een heel proces zijn doorgegaan. Talloze gesprekken met artsen, psychologen en psychiaters. Dit is echt een diepe angst. De meeste mannen hebben geen last van gynofobie, maar van een gewone onzekerheid rond vrouwen.

Bang bij het daten

De kans is groot dat je bang bent bij het daten. Je wilt niet afgewezen worden. Dat is immers pijnlijk en slaat een enorme deuk in je ego. Maar soms gaat het veel verder dan bang zijn voor afwijzing. Je kunt een sociale angst voor vrouwen ontwikkelingen. Het lastige hieraan is dat van mannen wordt verwacht dat ze hun (sociale) angsten overwinnen.

Dat maakt dat we ons graag stoer opwerpen. We geven niet graag toe hulp nodig te hebben om een angst te overkomen. Hulp vragen lijkt een soort zwaktebod. En dat terwijl hulp bij het overwinnen van angsten, zoals bij het daten, heel normaal is.

Het is meestal niet dat je bang bent vanwege een gebrek van zelfvertrouwen, maar om onzekerheid te accepteren. Onbewust denk je misschien dat je crush extreem aantrekkelijk is, terwijl jij dat niet bent. Zij is een dikke tien en jij nog geen vier, denk je misschien. Je denkt misschien dat je niet goed genoeg bent. Dat jij verliefd bent, terwijl zij geen idee heeft wie je bent. Met die onzekerheid moet je leren omgaan. Je moet het adresseren en veranderen.

Zelfvertrouwen is niet het tegenovergestelde van angst. Je kunt eindeloos aan je zelfvertrouwen werken en toch enorm bang zijn voor een date. Bedenk je dan even dat de enige macht die een ander over jou heeft, de macht is die je zelf hebt gegeven. Ja, dat klinkt enorm zweverig, maar dat is het niet. Een vrouw heeft alleen macht over jou als jij aan haar duidelijk maakt dat je ondergeschikt bent. Guess what, dat vinden vrouwen niet aantrekkelijk!

Heb je problemen met angst? Krijg je het echt Spaans benauwd als je denkt aan toekomstige dates? Dan moet je daar eerst iets mee doen. Een keer praten met een therapeut is dan helemaal geen slecht idee. Een vriend of een vriendin heeft vaak niet de kennis van sociale processen om jou goed te kunnen helpen. Zeker niet als praten met vrouwen voor die vriend of vriendin heel vanzelfsprekend is.

Bang om vrouwen aan te kijken

Het kan zijn dat je bang bent om vrouwen aan te kijken. Dat is een groot probleem, want dan mis je veel belangrijke signalen van haar kant. Je ziet bijvoorbeeld niet of ze enthousiast op je reageert. Je ziet niet dat ze misschien wel behulpzaam wil zijn, of dat ze zich best op haar gemak voelt bij jou. Allemaal dingen die je je waarschijnlijk niet kunt voorstellen, maar die wel de waarheid vormen. Misschien mis je nog wel het belangrijkste signaal: het signaal dat jou duidelijk maakt dat een vrouw aankijken veel minder eng is dan je denkt.

Als je bang bent om vrouwen aan te kijken, is het tijd om daar mee te gaan oefenen. Doe dat eerst met een vriendin van een vriend of een vriendin uit je kennissenkring. Dat is niet zo bedreigend. Je geeft van tevoren aan dat je het wilt oefenen. Daarna probeer je het ook in het gewone leven. Het nieuwe gedrag zal onwennig zijn, maar na verloop van tijd wordt het natuurlijk. Zodra je merkt dat het aankijken van vrouwen bijdraagt aan een goed gevoel, zul je het vaker willen doen.

Bang om vrouwen te benaderen

Je zult niet de eerste man zijn die bang is om vrouwen te benaderen. En aangezien jongens nog opgroeien tot mannen zul je ook zeker niet de laatste zijn. Je kunt alles analyseren: waar komt het vandaan, wat vind je zo eng, wat moet je veranderen, en duizenden anderen zaken erbij betrekken, maar cut it short: je wilt gewoon vrouwen kunnen aanspreken.

Dat kan alleen als je jezelf uitdaagt om over de drempel heen te stappen. Doe eens gek en doe iets wat je nooit zou durven: ga voor die ene leuke vrouw die je op straat ziet en waar je in geïnteresseerd bent. Je zult merken dat je meer spijt zult hebben van de keren dat je er niet op af bent gegaan dan op de keren dat je er wel op af bent gestapt. Stap maar eens uit de bus om vrouwen aan te spreken die je voorbij ziet lopen, of stap uit op plekken waar je helemaal niet moet zijn, alleen maar om haar te leren kennen.

Je weet van tevoren nooit wat er gebeurt. Niemand weet dat. En niemand is geboren als charmeur. Probeer het gewoon. Wat heb je te verliezen? De kans dat je iemand nog vaak zult tegenkomen na een afwijzing tot een onschuldig gesprek, is in een land met zeventien miljoen inwoners echt heel erg klein.

De oorzaak van de angst

Waar komt die angst voor vrouwen en voor vrouwen aanspreken toch vandaan? Een paar oorzaken waar je misschien nog niet bij had stilgestaan.

Je wilt hetzelfde zijn als andere mannen

Als je het zo leest, lijkt het best logisch: jij bent jij en niet een andere man. Wanneer je in een club staat zul je waarschijnlijk om je heen kijken en jezelf afvragen wat hen mankeert. Ze doen zomaar hun shirt uit, dansen op een belachelijke manier en rennen op vrouwen als hyena’s. Je bedenkt je dat dit misschien wel normaal is. Maar is dat wel normaal?

En die vrouwen, in de club? Die wild staan te dansen? Die zich misschien seksueel en sensueel opstellen? Durf je wel op zo iemand af te stappen? Om je gerust te stellen: ja, dat durf je best. Je moet er alleen om denken dat mensen in een club zichzelf niet zijn. Ze vergroten een klein element van zichzelf enorm uit, of gedragen zich veel losbandiger. Zeker als er de nodige alcohol in zit. Je hoeft je niet zo te gedragen als alle anderen om je heen.

Door te veel te kijken naar hoe anderen zich gedragen, ga je aan jezelf twijfelen. Dat een of andere bezopen kerel shirtless door de club banjert en vrouwen aan z’n buikspieren laat voelen, betekent niet dat jij minder bent omdat jij dat niet doet. Er zijn ook heel veel vrouwen die helemaal niet van zulke mannen houden.

angst voor vrouwen fobie

Je denkt logisch na over gesprekken

Wat voor soort persoon ben je eigenlijk? Grote kans dat als je bang bent voor vrouwen, je – met alle respect – in een werkomgeving zit met alleen maar mannen, je hebt gestudeerd met voornamelijk mannen, vooral mannelijke vrienden had, of dat je een beroep uitoefent dat vooral op logica is gebaseerd. Wanneer we te veel bezig zijn met logische redeneringen, worden we er bang van.

Feit is dat het grootste deel van wat we uitkramen op een dag je reinste flauwekul is. Een dame die geen drankje bestelt omdat ‘ze psychologie studeert en mensen observeert’, geloof je het zelf? Dit soort dingen zeggen vrouwen gewoon. Als je er logisch over nadenkt, krijg je een rotavond. Want wat bedoelt ze ermee? Dat ze jouw gedrag gaat observeren en beoordelen aan de hand van de DSM-5-methode (zoek dat maar eens op)? Neem dat soort uitspraken met een korreltje zout. Mensen kletsen soms echt maar wat.

Vrouwen kunnen er wel wat van, van dat kletsen. Probeer niet alles te analyseren, maar ga lekker mee in het gesprek. Bedenk je niet wat elke zin voor betekenis zou kunnen hebben en hoe dat over zou kunnen komen. Zeg gerust iets waar je nog wel eens spijt van zou kunnen krijgen. Dat is onderdeel van het leren omgaan met vrouwen.


Begrijp je niet wat ze zegt? Geef dat dan gewoon toe: ‘Sorry, ik ben een man, weet je nog? Kan het in mannentaal?’ is een scherpe reactie, waarbij de vrouw direct zal begrijpen dat ze onduidelijk naar je is geweest. Je komt dan meer ontspannen over en krijgt letterlijk te horen wat ze bedoelt. Dan heb je een veel leuker gesprek.

Je bent angstig voor je angst

‘Aanspreekangst’. Echt een modewoord voor relatiecoaches. Vreselijk. Van dat woord alleen al word je angstig. Je bent je namelijk enorm bewust van dat je last hebt van een bepaalde angst. Angst houdt angst in stand. Ga er maar eens voor zitten en bedenk 5 dingen die erger zijn dan niet met vrouwen durven praten.

Wanneer je angstig bent, merk je het zelf al: het is vooral een fysieke reactie; je hartslag wordt sneller, je gaat zweten en hoe langer je wacht, hoe meer gespannen je wordt. Voor je het weet sta je jezelf een complex aan te praten: niet met vrouwen durven praten is een ziekte! De een heeft last van deze mentale aandoening, en jij hebt ‘angst’. Zo bouw je voor jezelf een denkbeeldige drempel op.

Echt waar, iedereen is wel eens een beetje zenuwachtig. Dat is normaal, dat hoort bij het mens zijn. Werk daarom met kleine stapjes. Stop met analyseren en rationaliseren. Blaas je problemen niet op tot epische proporties.

In de praktijk zou je drie seconden oogcontact met een vreemde kunnen maken. Daarna vijf seconden. Daarna verzin je een smoesje om met haar te kunnen praten. Je vraagt de weg of iets anders onschuldigs. En daarna geef je een complimentje. Ga er met een open mind in en bedenk je niet wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Begin maar eens met een simpele begroeting en denk niet na over wat er daarna zou moeten komen. Dat zie je dan wel weer.

Praktische tips om met angst voor vrouwen om te gaan

Wil je in de praktijk aan de slag om met je angst voor vrouwen om te gaan? Dan hebben we een paar praktische tips van relatiecoaches die zeker werken.

Leer 100 nieuwe vrouwen kennen

Leer de komende 30 dagen 100 nieuwe vrouwen kennen. Dat doe je dus door elke dag met tenminste 3 vrouwen te praten. Dat lijkt heel eng, maar probeer het toch maar eens. Al zou je er op dag 1 maar met eentje praten, dan is dat nog absolute winst. Je bent dan al begonnen met het socialiseren met vrouwen. Houd bij wat er tijdens de gesprekken gebeurt: hoe houd je haar interesse? Wat is haar lichaamshouding? En hoe sta jij er zelf bij? Welke onderwerpen zijn makkelijk voor jou om over te praten? Die wetenschap kun je inzetten bij het daten.

Voorbij de romantiek gaan

Denk voorlopig even niet aan dating, relaties, liefde en succes, maar denk even alleen aan het praten met vrouwen op zich. Benader ze gerust met het idee dat je ze nooit meer zult zien. Vindt ze je niet aardig, dan is er geen man overboord: je ziet haar toch nooit weer. Maar je hebt het wel geprobeerd: weer een stapje voorbij de angst.

Laat een vrouw eens glimlachen

Vandaag is jouw taak om een vrouw te laten glimlachen. Zeg iets liefs, iets aardigs of iets grappigs. Een vrouw lacht als ze zich goed voelt en op haar gemak voelt. Als je dat lukt, weet je dus hoe je ‘on the good side’ komt. Je merkt dat je het in je hebt om met vrouwen te praten en merkt dat ze misschien wel dezelfde humor en interesses hebben, of dezelfde manier van leven. Zo leer je dat vrouwen niet van een andere planeet komen en je gewoon met ze kunt praten.

Bedenk dat je zeker iets te bieden hebt

Sta er steeds bij stil dat je iets te bieden hebt. Dat je er mag zijn en dat je niet onderdoet van andere mannen. Wat zijn jouw positieve punten? Waarmee zou je kunnen charmeren? Benadruk die positieve punten in je gedrag als je met iemand omgaat. Niet in woorden, maar alleen in je gedrag. Als je weet dat je best scherpe humor hebt, mag je die best inzetten. Snapt de ander jouw humor niet, dan is dat jammer en ga je weer door. De wereld vergaat niet als het een keer niet klikt!

Gepubliceerd door: Rob

mei 13, 2021

RECENTE artikelen

Nog meer leuke artikelen om te lezen!


Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?

Hoe zie je dat een vrouw zin heeft? Let op deze signalen!

Hoe zie je dat een vrouw zin heeft? Let op deze signalen!
Laat een Reactie achter

Je e-mailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}