Onzeker in Relatie, hoe los je dit op?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Onzeker in Relatie, hoe los je dit op?

Ieder stel heeft het wel eens: ze vragen zich af of ze wel goed zitten in de relatie. Een van beiden, of misschien zelfs allebei, is of zijn niet echt gelukkig. Jullie twijfelen misschien over van alles. Zijn de gevoelens wel echt? Kan hij of zij niet beter krijgen? Schiet jij zelf niet te kort? Omgaan met al deze gedachten kan heel lastig zijn. Gelukkig kun je achterhalen waarom je je zo voelt, en vertellen we je graag wat je eraan kunt doen.

Onzeker in een relatie? Waarom?

Ben je onzeker in de relatie? Dan is het goed om eerst na te gaan waarom dat zo is. Door de oorzaak te vinden, kun je actief aan de slag met de oplossing. Meestal wordt een gevoel van onzekerheid veroorzaakt door angst. Die angst kan van verschillende kanten komen: lichamelijk, financieel, emotioneel en sociaal. Al deze zaken hebben een verbinding, namelijk de vraag: ‘Wat heb ik te bieden?’.

Onzekerheid komt heel vaak voort uit iemands verleden. Wat in het verleden is gebeurd, kan nog steeds doorklinken in de toekomst. Stel dat je in een hele giftige relatie hebt gezeten. Dan ben je misschien bang dat je weer zo iemand aan de haak hebt geslagen. Of stel je voor dat in je vorige relatie de ander is vreemdgegaan. Dan vraag je je misschien af of je wel goed genoeg bent voor iemand anders.

Ook je persoonlijkheid speelt een rol. Mensen met een laag, negatief zelfbeeld, gaan eerder aan de relatie twijfelen dan mensen die zelfverzekerd zijn en stevig in hun schoenen staan. Mix daar ook nog eens te hoge verwachtingen bij, en je hebt het perfecte recept voor onzekerheid en angst in een relatie.

Onzeker in relatie na vreemdgaan

Vreemdgaan is maar moeilijk om te verwerken. Het maakt niet uit of het in het verleden is gebeurd of in de huidige relatie: je vertrouwen in mensen is geschaad. Je geeft een ander niet zo snel de kans meer. Mannen gaan allemaal vreemd en vrouwen flirten met iedere man, toch? Zo hoeft het natuurlijk niet te zijn. Het is hoe je het bekijkt.

Je kunt een nieuwe relatie namelijk ook zien als een nieuwe kans, een nieuwe start. Je hebt het ene boek gesloten en schrijft op een onbeschreven blad hoe de nieuwe relatie eruit zal zien. Niet iedere man of vrouw is hetzelfde en iedereen verdient een eerlijke kans. Anders zal de relatie geen kans van slagen hebben.

Als je partner in je huidige relatie is vreemdgegaan, zal dat wat moeilijker zijn. Je kunt dan veel moeilijker een voorstelling maken van betere dagen. Je blijft terugkijken op wat er is gebeurd. Hoe kun je zo iemand nog vertrouwen? Dat ligt eraan of je hem of haar een oprechte tweede kans wilt geven. Achterhaal samen waarom hij of zij is vreemdgegaan. Ontbrak het ergens aan? Of is het gevoel misschien helemaal weg? Als dat laatste het geval is, heeft het – hoe hard het ook klinkt – weinig zin om nog aan de relatie te werken.

onzeker in lange relatie

Je hebt behoefte aan bevestiging in relatie

Onzekerheid komt vaak voort uit een drang naar bevestiging. Je zou zo graag willen dat de ander je vertelt dat je goed genoeg bent. Dat je wordt gewaardeerd. Dat je er mag zijn. Het maakt niet uit of je een man of een vrouw bent: iedereen heeft zo nu en dan bevestiging nodig. En dat is ook niet erg, want anders zou je een mens zonder gevoel zijn. Het is heel normaal om soms aan jezelf te twijfelen, als het maar niet doorslaat.

In een relatie is bevestiging zoeken van je partner normaal gedrag. Zo blijft de relatie ook spannend. Een relatie met in steen vastgezette zekerheden is natuurlijk ontzettend saai. Maar bij sommige mensen komt de drang naar bevestiging wel heel erg vaak naar voren. Het wordt dan een oncontroleerbare drang. Je krijgt misschien wel honderd appjes per dag met of hij of zij wel goed genoeg is. Of hij of zij vraagt je de hele dag door waarom je juist voor hem of haar gekozen hebt.

Onthoud dat goedkeuring van een ander iets moois is, maar het niet jullie relatie moet gaan beheersen. Geloof het of niet, maar relaties zijn stukgelopen op het constant vragen naar bevestiging. Heb vertrouwen in jezelf en vertrouwen in de ander. Probeer zoveel mogelijk je eigen positieve kanten en die van de ander te onthouden. Dan heb je niet telkens bevestiging nodig.

Misschien ben je onzeker over uiterlijk in relatie

Je uiterlijk kan een enorme rol spelen bij onzekerheid. Zeker als je jezelf niet zo hoog hebt zitten qua looks, kan dat een grote invloed spelen op jullie relatie. Je vraagt jezelf steeds af of je wel knap genoeg bent. Zou de ander niet veel beter kunnen krijgen? Het wordt vooral een probleem als je partner veel naar anderen kijkt.

Zoek daar ook niet te veel achter: het is menselijk onze ogen de kost te geven. ‘Kijken mag, maar meer niet’, is een goed credo. We blijven altijd naar anderen kijken. Het is natuurlijk gedrag. Zowel mannen als vrouwen doen dat, zelfs als ze een relatie hebben. Je hoeft je dus echt niet af te vragen wat er mis met je is.

Bedenk je dat er talloze factoren zijn waarom je voor iemand zou kunnen vallen. Uiterlijk is daar een belangrijke factor bij, zelfs als mensen dat ontkennen. Niemand wil een relatie met iemand die ze niet om aan te gluren vinden. Je partner vindt jou waarschijnlijk dus écht mooi zoals je bent.

De symptomen van onzekerheid in een relatie

Je voelt misschien al dat er iets niet helemaal goed zit of ontbreekt, maar hoe weet je nu zeker dat je onzeker bent over de relatie? Is het niet allemaal iets tijdelijks? Dit zijn de belangrijkste signalen.

Bevestiging

We hadden het al even over de drang naar bevestiging. Als je merkt dat je steeds meer deze drang krijgt, of dat de ander steeds meer deze drang krijgt, kan dat betekenen dat jullie onzeker zijn in de relatie. Dan is het zaak om snel op te sporen waar die onzekerheid vandaan komt. Waarom zoek je naar bevestiging? Is het een gebrek aan zelfvertrouwen of een gebrek aan vertrouwen in de ander? In beide gevallen zal je nog een keer naar de oorzaak moeten zoeken. Waarom vertrouw je niet op jezelf of waarom vertrouw je de ander niet?

Je kunt het alleen oplossen door erover te praten. Ja, je zoekt dan de bevestiging op, maar dat is in dit geval geen ramp. Als het maar een goed, constructief gesprek wordt. Dan kun je nog wel even een tijdje vooruit.

Jaloezie

Jaloezie in een relatie kan gezond zijn, maar het is niet het ultieme teken van liefde. Extreme jaloezie kan echt een groot probleem voor je relatie vormen. Het is nogal irritant als jullie elkaar niet van kunnen overtuigen dat jullie echt goed genoeg voor elkaar zijn. Soms kunnen partners al jaloers worden als de één een avondje uitgaat met vrienden of vriendinnen.

Onderschat vooral jaloezie op het verleden ook niet. Misschien was de ex van je partner toch de betere keuze en heeft hij of zij nog gevoelens voor hem of haar? En waarom kijkt de ander eigenlijk de hele tijd naar anderen? Het zijn allemaal tekenen van jaloezie.

We spreken van ziekelijke jaloezie als het niet meer te beheersen valt. Dan kan je partner je zelfs verbieden om bepaalde dingen te doen, die eigenlijk heel vanzelfsprekend zouden moeten kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het afspreken met vrienden, of praten met collega’s op het werk. En als hij of zij dan ook nog eens je berichtjes op je telefoon zit te controleren, weet je zeker dat er jaloezie in het spel is. Dan is er niet alleen meer onzekerheid in de relatie, maar ook een groot gebrek aan vertrouwen.

Zeuren en drammen

Als er sprake is van jaloezie of het constant zoeken naar bevestigen, kan dat resulteren in zeuren en drammen als een klein kind. Zeuren is een van de kenmerken van persoonlijke onvrede: de onvrede over jezelf. Met zeuren bedoelen we je dat je je gevoel niet kwijt kan en daarom net zolang (negatief) over jezelf blijft praten tot je aandacht krijgt.

En bij drammen bedoelen we dat je je zin wilt doordrammen. Iets moet zo gebeuren en niet anders, omdat jij dat zo wil. Want anders is de hele relatie niks waard en voel je je niet gehoord. Zo zit dat niet in de realiteit, maar als je onzeker bent over de relatie, voel je dat misschien wel zo.

Probeer je te realiseren dat je last hebt van persoonlijke onvrede. Door je te realiseren dat het bestaat, kun je het gezeur en gedram aanpakken.

Verlatingsangst

Echt een heel naar gevoel: verlatingsangst. Je bent dan bang dat je wordt verlaten door je partner. Je voelt je dan zo minderwaardig, dat je twijfelt over waarom hij of zij bij jou zou blijven. Je speelt waarschijnlijk met gedachten als: ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘Ik ben niet leuk genoeg’ en ‘Waarom zou de ander nou net voor mij kiezen?’

Je zelfvertrouwen is echt tot een dieptepunt gedaald als je te maken krijgt met verlatingsangst. Het is goed om kenbaar te maken aan de ander dat je bang bent om verlaten te worden. De ander weet dan dat hij of zij iets beter moet letten op de signalen die gegeven worden en moet begrijpen dat jij je niet zo prettig voelt op dit moment.

Toch is het belangrijk om er samen aan te werken. Je kunt niet van je partner verlangen dat deze het oplost. Verlatingsangst moet in de eerste plaats door jezelf worden aangepakt, door met je zelfvertrouwen aan de slag te gaan. Een psycholoog kan je daar ook bij helpen.

behoefte aan bevestiging in relatie

De gevolgen van onzekerheid in een relatie

Als je de onzekerheid in een relatie laat bestaan, en er niets aan doet, kan dat catastrofale gevolgen voor je relatie hebben. Een relatie kan er compleet op stuklopen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Straks geven we je een aantal oplossingen, maar eerst vertellen we je wat er gebeurt als er te veel onzekerheid is.

De ander naar beneden halen

Bij een onzeker gevoel heb je soms de neiging om de ander naar beneden te halen. Je wilt dat je partner (en de mensen om je heen) zich ook zo onzeker voelen, want dan ben je niet alleen. Van de onzekerheid word je zo bitter dat je een ander het geluk ook niet gunt. Jij voelt je niet goed? Dan mag een vriend of vriendin ook niet gelukkig zijn met zijn of haar relatie.

Daar moet je enorm mee oppassen. Het is niet eerlijk en zelfs een vorm van emotioneel misbruik. Het is ongezond om anderen negatief te beïnvloeden en naar beneden te halen. Onzekere personen projecten vaak hun eigen onzekerheden of anderen om zichzelf zo zekerder te voelen. Dat moet je echt voorkomen. Als je merkt dat je dit doet: direct ermee stoppen.

Controlerend gedrag

Onzekere mensen willen een extreme controle hebben over hun partners. Ze worden wat we ‘hyperalert’ noemen: alles valt op en achter iedere gedachte of gebeurtenis wordt een reden gezocht. Het gevaar is dat je obsessief gaat worden.

Valt het jullie op hoe er met berichtjes of belletjes wordt omgegaan? Bel je haar veelvuldig omdat je wil weten waar ze uithangt? Of app je hem juist de hele dag, in de hoop dat hij snel antwoord? Breekt de pleuris uit als er niet geantwoord wordt? Dan is dat controlerend gedrag. Heel vervelend en een goed ingrediënt voor ruzie. Probeer soms ook toe te staan dat je elkaar even niet spreekt. Geef elkaar de ruimte.

De relatie kan worden verbroken

In het ergste geval kunnen jullie niet meer omgaan met de onzekerheid in de relatie. Alles mondt uit in ruzie, onbegrip en twijfels. Het komt op een punt waar het geen gezonde relatie meer is, maar een giftige relatie. En daar zou niemand in moeten zitten. Alle twijfel en onzekerheid zorgt voor een breuk. Het gaat uit om redenen die voorkomen hadden kunnen worden. Dat is natuurlijk eeuwig zonde.

Probeer het zover niet te laten komen. Wees bewust van wat je doet en wat je kunt doen aan onzekerheid. Een paar tips van ons lees je hieronder.

Oplossing onzekerheid in relatie

Het klinkt allemaal heel zwaar en onmogelijk, maar onzekerheid in je relatie kun je echt oplossen. Maak een einde aan de onzekerheid door allereerst op zoek te gaan naar zelfacceptatie. Je bent zoals je bent en er mag er zijn. Als jouw partner voor jou heeft gekozen, dan is hij of zij toch blij met wie jij bent? Zo zou je moeten redeneren. Die gedachte kan al een heel geruststellend gevoel geven. Het is de basis voor een oplossing voor alle onzekerheden.

Op zoek naar de bron

Ga op zoek naar de bron van de onzekerheid. Waar komt het vandaan? Is het een probleem in de huidige relatie of komt het voort uit je vorige relatie? Probeer het te bespreken met je partner. Dan ontstaat er wederzijds begrip. Het is belangrijk dat je partner begrijpt waarom je onzeker bent. En nog belangrijker: dat je het zelf ook begrijpt.

Verwachtingen bijstellen

Onzekerheid komt vaak voort uit onrealistische verwachtingen en tegengestelde belangen. Praat met elkaar over het doel van de relatie. Wat verwachten jullie ervan? Zitten julilie op een lijn of moet er iets veranderd worden? De verwachtingen zouden van jullie allebei realistisch moeten zijn.

Als je bijvoorbeeld van de ander verwacht dat deze zijn sociale leven stil legt voor jou, is dat geen acceptabele of realistische verwachting. Iedereen moet recht hebben op vrijheid en dat mag jij natuurlijk niet ontnemen. Gun elkaar ook ruimte om echt te leven.

Leren te leven en te genieten

Om door te gaan op het ruimte geven om te leven: leer zelf ook te leven. Sta niet te veel bij alles stil. Het is belangrijk de aandacht te verleggen naar andere zaken. Geniet van de momenten in je leven. Zoek een hobby, ga verder met iets waar je voorheen geen tijd voor hard, doe leuke dingen met vrienden en vriendinnen of ga sporten.

Doe iets waardoor je niet de hele tijd bezig bent met je gedachten en je relatie. Naast een koppel zijn jullie ook individuen. Het is natuurlijk het leukst om samen te zijn en samen te doen, maar niet ten koste van alles. Het moet niet frustrerend worden.

Gepubliceerd door: Rob

december 11, 2020

RECENTE artikelen

Nog meer leuke artikelen om te lezen!


Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?
Laat een Reactie achter

Je e-mailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}