Wanneer je Tinder wilt aanmaken, word je gevraagd om Tinder en Facebook aan elkaar te koppelen. Waarom moet dat eigenlijk? En kun je ook een Tinder-account aanmaken zonder Facebook? Waarschijnlijk zie je het niet zitten om zoiets persoonlijk als dating naar een openbaar platform als Facebook mee te nemen. Hoe zit het precies>
Tinder aanmaken met Facebook: het proces
Om Tinder aan te maken, onderneem je vijf stappen:
- Download de Tinder app uit de Google Play Store of de Apple app Store;
- Zodra de app op je telefoon staat, kun je de app opstarten. Je ziet dan het welkomstscherm met ‘Inloggen met Facebook.’ Klik hierop;
- Heb je Facebook al op je telefoon? Dan opent Tinder de app automatisch om verbinding te maken. Heb je Facebook nog niet? Installeer deze app dan eerst;
- Tinder vraagt om de juiste machtigingen. Zodra je toestemming hebt gegeven, worden de gegevens van je Facebook profiel gekopieerd, waaronder je naam, leeftijd, locatie en interesses;
- Na het succesvol koppelen keer je terug in de Tinder app. Dan kun je meteen foto’s kiezen, toevoegen en je zoekinformatie aanpassen.

Waarom wil Tinder dat je Facebook koppelt?
Tinder wil dat je Facebook koppelt aan je Tinder-account, omdat de app foto’s en aanvullende gegevens van je profiel afhaalt. Zo verzekert de dating app zich ervan dat er echte mensen op de app te vinden zijn, die echt geïnteresseerd zijn.
Op Facebook wordt niet duidelijk aan je vrienden dat je Tinder gebruikt. Ook zullen je vrienden niet zien wat voor profiel je op de datingapp gebruikt of wat voor soort berichten je naar vrouwen stuurt. Je uitspattingen zijn dus voor niemand anders zichtbaar.
Het heeft trouwens ook een voordeel: de persoon die je in je swipes ziet, is mogelijk een match. De datingapp zoekt namelijk ook meteen even op wat voor soort interesses je hebt. Waarschijnlijk is er een leuke dame op de app te vinden die gelijkende interesses heeft. Een grotere kans op een match, dus!
Tinder aanmaken zonder Facebook
Wil je Tinder aanmaken zonder Facebook? Dat kan. Je kunt namelijk ook een account aanmaken met je telefoonnummer of met Google. Dan kun je inloggen met een verificatiecode en je profiel zelf samenstellen. Of…. meteen je profiel klaarzetten door toch ook met Facebook in te loggen.
Eigenlijk is Facebook dus toch wel een wat onmisbaar onderdeel van Tinder geworden. Zij hebben in elk geval een match. Nu jij nog met je droomvrouw. En ach, daarvoor mag de datingapp toch best je profielfoto gebruiken?
Welke gegevens krijgt Tinder van Facebook?
Tinder krijgt een aantal gegevens van Facebook om je account samen te stellen. Deze gegevens worden gekopieerd en geplakt van je Facebook-profiel als je kiest voor ‘Aanmelden met Facebook’ of voor ‘Inloggen met Facebook’. De gegevens die worden gedeeld zijn onder meer je echte naam, je e-mailadres, je Facebook profieltekst, je woonplaats, je geslacht en een aantal statusupdates.
Met deze gegevens kan de datingdienst een basisprofiel van je maken. Handig, want anders zou de dienst allemaal accounts met vrijwel helemaal lege profielen in de maag zitten. Gelukkig kun je op de app nog altijd zelf je informatie uitbreiden of aanpassen.
Wees niet bang dat Tinder aan je Facebook-vrienden zal doorgeven dat jij een match hebt; Tinder plaatst nooit gegevens op Facebook uit jouw name. Wel wordt Facebook door Tinder gebruikt om leuke matches voor je te zoeken. Zo wordt er gekeken welke vrienden van jouw vrienden ook op zoek zijn naar singles. Zij krijgen een hogere prioriteit tijdens het swipen, omdat er wordt verwacht dat je met deze personen nog sneller een goede klik zult hebben.

Tip om anoniemer te zijn
Als je liever wat meer anoniem bent op Tinder, kun je natuurlijk ook eerst een tweede Facebook account aanmaken voor Tinder. Je moet dan wel eerst een paar foto’s op je tweede Tinder-account zetten. En het is misschien gek voor je matches om te zien dat je eigenlijk geen vrienden hebt. Maar het is wel een mooie manier om echt zelf te bepalen welke gegevens je deelt.
Inloggen op Tinder
Inloggen op Tinder kan met de diensten waarvoor je al een account hebt. Zo kun je bijvoorbeeld direct inloggen met Facebook, Google of inloggen met je telefoonnummer als je daar al een account mee aan hebt gemaakt op Tinder.
Inloggen is simpel. Klik op ‘Login’ en daarna de gekozen optie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ‘Login met Google’ voor tinder inloggen met Google, of ‘Inloggen met Facebook’ voor Tinder inloggen met Facebook. Inloggen met je telefoonnummer kan dus ook.
Wist je ook al dat je niet per se de app meer nodig hebt om te swipen? Tegenwoordig kun je ook de webversie gebruiken, zodat je op je computer, laptop of tablet kan tinderen. En natuurlijk log je weer in met de gegevens zoals we ze net beschreven.
Tinder inloggen met telefoonnummer
Wie niets voelt voor het inloggen op Tinder met Facebook, kan dat doen door in te loggen met zijn of haar telefoonnummer. Daarvoor moet er dan wel eerst een account gekoppeld worden van het Tinder-profiel aan het telefoonnummer. Er zijn zowel voor- als nadelen aan deze manier van inloggen. Allereerst een stappenplan van hoe je inlogt met je telefoonnummer:
- Download de Tinder app uit de Google Play Store of de Apple App Store. Start de app op, zodat je in het startscherm komt. Tik op de optie ‘inloggen met telefoonnummer’;
- Selecteer eventueel je landcode als deze nog niet goed staat ingesteld en typ je telefoonnummer;
- Kies de methode waarmee je wilt bewijzen dat dit telefoonnummer inderdaad van jou is. Denk bijvoorbeeld aan SMS of WhatsApp;
- Zodra je een van deze twee opties hebt bevestigd, krijg je een SMS’je of een bericht op WhatsApp met een code die je op Tinder moet invullen.
- Je profiel is geactiveerd en je kunt meteen aan de slag.
De nadelen van inloggen met je telefoonnummer
Het inloggen met je telefoonnummer op Tinder kan dan wel handig zijn, maar er kleven ook een aantal nadelen ook. Zo moet je bijvoorbeeld nog veel gegevens zelf invullen en je profiel helemaal zelf instellen. Er is geen voorinformatie beschikbaar. Het kan ook een voordeel zijn, want zo heb je optimaal de controle over je eigen privacy.
Voor het matchen maakt Tinder vaak gebruik van vrienden van vrienden op Facebook. Die krijg je sneller te zien tijdens het swipen. Door in te loggen met je telefoonnummer kan dat niet. Nu krijg je dus veel sneller willekeurige mensen uit willekeurige gebieden te zien. Ook leuk, maar misschien ben je toch juist op zoek naar die ene match via een gemeenschappelijke vriend.
We moeten er toch eerlijk in zijn: Tinder kan niet zonder Facebook. De verificatie van je mobiele nummer gebeurt nog steeds via technologie die is ontwikkeld door Facebook. Dit heeft de Account Kit. Dus Facebook heeft alsnog je nummer. De dienst verstuurt een verificatiecode per SMS of WhatsApp en geeft dan door dat je profiel is geactiveerd. Je Tinder en je nummer zijn dus nog steeds aan elkaar te linken. Schiet je daar qua privacy iets mee op? Nee, eigenlijk niet echt. Er is geen manier waarop je geheel privacy verantwoord bezig kan zijn met Tinder. Maar dat is juist ook de spanning van een dating app: soms moet je ook iets van jezelf durven te delen.

Hoe werkt Tinder?
Met een acht-jarig bestaan is het bijna niet voor te stellen dat een single Tinder nog niet kent, maar vooruit: een korte introductie in Tinderdating. Mogelijk heb je voor het laatst de app tijdens de lancering bekeken, en heb je het toen verwijderd. Sindsdien is er een hoop verandert aan de app. Maar een ding is hetzelfde gebleven: het swipen.
Als je een account hebt op Tinder, richt je deze netjes in met wat foto’s, een goede tinder bio en presenteer je jezelf zo interessant mogelijk. Mocht iemand geïnteresseerd in je zijn, dan ‘swipet’ dezegene naar rechts. Is diegene niet geïnteresseerd? Dan swipet diegene naar links. Zelf doe je dit swipen ook. Naar links voor mensen waar je niet in bent geïnteresseerd en naar rechts voor dames waarmee je wel zou willen afspreken. Doordat jullie allebei jullie keuze bekendmaken, kan er een ‘match ‘ontstaan. Er ontstaat een match als jullie elkaar interessant hebben gevonden tijdens het swipespel. Dan kun je meteen een berichtje sturen om jezelf voor te stellen en het daten te beginnen.
Je vraagt je misschien af op basis van welke variabelen de dames voorbijkomen. Daar ben je niet de enige in: dat vragen wij ons ook af. Het werkt volgens een algoritme, dat goed beveiligd is. We mogen het simpelweg niet weten.
Oppervlakkig daten?
De kans is groot dat je iemand wel eens hebt horen spreken over een ‘vleeskeuring’ op Tinder. Je ziet alleen de foto van iemand en baseert daarop je keuze. Dat lijkt geheel oppervlakkig. Toch zijn er nog andere factoren: je kunt bijvoorbeeld ook haar biografie eerst lezen. Daarnaast zijn er nog meer onderdelen van de Tinder-magie.
Tinder maakte in 2019 bekend dat er wordt gewerkt volgens een bepaald systeem. Vroeger werd er gewerkt met een zogenaamd ‘elo-systeem’, waarbij ieder persoon een cijfer tussen de 0 en de 10 krijgt. Een score van 0 betekent dat niemand interesse in je heeft. Bij een 10 moet je alle potentiële partners van je afslaan. Tinder kijkt dan hoe ‘aantrekkelijk’ je bent. Dat systeem wordt nu niet meer gebruikt. Daardoor kunnen minder aantrekkelijke mensen dus ook matchen met hele aantrekkelijke matches. Komt er dan toch iets van intelligentie als aantrekkingskracht bij het proces kijken?
Bij iedere swipe onthoudt de dienst ook wat voor soort kenmerken degene die je naar rechts hebt geswipet precies heeft. Val je op een bepaald type? Dan komen er meer van dit soort vrouwen voorbij. Tinder weet steeds beter wat je zoekt, waardoor. De kans dat je daadwerkelijk iemand vindt voor een duurzame relatie wordt zo steeds groter. Tinder leert meer over je door het vaker te gebruiken. Maak je eigen profiel zo uitnodigend mogelijk, zodat je echt opvalt tussen alle mannen die de vrouw naar rechts zal swipen. Je vindt legio tips met hoe je een aantrekkelijk Tinder-profiel opzet.
Kortom: Tinder wordt steeds intelligenter en is allang niet meer de vleeskeuring van vroeger. Helaas betekent dat ook dat je veel beter je best zult moeten doen om op te vallen of überhaupt een reactie te krijgen: ‘Hoi’ en ‘Hoe gaat het’ kun je niet meer vragen. Ga voor iets creatievers. Zo ziet de dame dat je een creatieve man bent die al even heeft nagedacht over hoe hij een gesprek aangaat. Aangezien dames de heel dag door Tinder-matches hebben, kan het even duren voordat je ‘beet’ hebt.
Uit een onderzoek van een andere dating-app blijkt zelf dat 15 procent van alle mannelijke gebruikers op een dating app goed zijn voor de helft van alle likes. Vooral knappe mannen krijgen de likes. Daarom is het verstandig nog maar eens goed te kijken naar je foto’s en je profieltekst. Val je echt op? Zou je jezelf liken? Het lijken gekke vragen, maar als zelf je profiel al niet geweldig vindt, zal een vrouw dit mogelijk ook niet vinden. Nu je weet hoe slim Tinder begint te worden, weet je dus ook hoe je profijt kunt maken van het nieuwe systeem.
Trouwens: swipe niet iedereen naar rechts. Het is een strategie die bewezen niet werkt. Het is destructief voor hoe Tinder werkt en hoe het algoritme in elkaar zit. Je wordt er door Tinder voor bestraft. Je krijgt dan een zogenaamde ‘shadowban’. Je kunt nog steeds tinderen en vegen, maar zonder dat de app je waarschuwt en zonder dat je profiel zichtbaar is. Zo blijven matches uit en vraag jij je af waarom niemand matcht. Niet doen, dus.