Tinderdating: zo werkt het! (met Tips)

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Tinderdating: zo werkt het! (met Tips)

Tinder is de populairste dating app van dit moment. Van bijna alle singles die online op zoek zijn naar een relatie, gebruikt meer dan een derde deze dating-app. Het is een begrip worden en zelfs een werkwoord, we ‘tinderen’ de hele dag door. Misschien heb je er zelf nog geen account, maar ben je wel nieuwsgierig. Wat is dat nu precies, is het gratis en wat kun je ermee?

Wat is Tinder?

Tinder is een dating app (en website) die in eerste instantie gratis is, en het bekende ‘swipen’ introduceerde. Bij swipen veeg je naar links (geen leuke match) of naar rechts (wel een interessante match) om te bepalen wie je beter wilt leren kennen. Dat doe je aan de hand van getoonde foto’s. Daarmee werd online dating makkelijker dan het al was en zonder ook voor een spelelement.

Steeds meer Nederlanders gebruiken Tinder als vervanging voor een datingsite. Hoewel er nog altijd veel gebruikers zijn die de app als iets voor één nacht gebruiken, zijn er ook koppels die het hebben gebruikt om nu een serieuze relatie te hebben.

Hoe werkt Tinder?

Bij Tinder wordt op basis van je leeftijd, geslacht en locatie een lijst met potentiële matches samengesteld. Dit is de zogenaamde ‘swipelijst’. Door een veegbeweging kun je aangeven wie je wel of niet leuk vindt. Jouw profiel belandt op een gegeven moment ook in de lijst van andere singles. Misschien geven die jou een like terug, zodat er een match ontstaat. Dan kun je elkaar gratis een chatbericht sturen.

Via de chat kun je ook gifjes (bewegende plaatjes) sturen. De chat werkt realtime, wat wil zeggen dat het bericht meteen bezorgd wordt en je kunt zien of je match typt. In dat opzicht lijkt het een beetje op WhatsApp voor match.

Wie kan de app gebruiken?

In principe kan iedereen die boven de achttien jaar is, de app gebruiken. De doelgroep is heel divers, omdat de app toegankelijk is. Zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden kunnen zich aanmelden en beginnen met swipen.

Ook de intenties van de doelgroepen kunnen verschillen. Zo kan het zijn dat je iemand tegenkomt voor een losbandig afspraakje, of mensen die gewoon graag willen praten. Tegelijkertijd kun je er ook de liefde van je liefde tegenkomen, en naar een duurzame relatie werken. Je weet het nooit!

Tinder op pc gebruiken

Je kunt Tinder tegenwoordig ook op de computer gebruiken. Dat doe je door naar Tinder.com te gaan en een account aan te maken of op ‘Log in’ te klikken. Er verschijnt dan een webvariant van de Tinder-app. Alles wat je normaal gesproken in de app doet, kun je nu gewoon op de computer doen. Of op je laptop, of op je tablet. Hoe dan ook, je snapt het punt: overal waar je maar wilt.

Tinder voordelen

Het grote voordeel van Tinder is dat je snel contact kunt hebben met veel vrouwen. Het is makkelijk te gebruiken. Door een paar simpele handelingen uit te voeren, ben je ineens op zoek naar je perfecte match. Vind je iemand niet leuk? Dan wordt diegene niet op de hoogte gesteld. Zie je iemand wel zitten? Dan krijgt diegene daarvan een bericht. Zo zit je potentiële match ook te swipen. Lekker onderuit gezakt op de bank, met je voeten op tafel. Makkelijker daten kan niet. Je hoeft er bijna geen moeite voor te doen.

Een ander voordeel is dat je op Tinder de tijd hebt om te antwoorden. Je hoeft niet snel te schakelen (zoals je in het echt wel doet) en je kunt een beetje aanklooien op de app. Er is totaal geen druk en je kunt even nadenken over een gevat antwoord. Het is makkelijker dan op een bloedmooie meid afstappen op een evenement. Daar worden mannen offline vaak toch wel nerveus van. Op Tinder is die spanning er niet. Antwoordt ze niet? Dan ga je verder naar de volgende.

Dat brengt ons ook meteen bij het volgende voordeel: je ontmoet vrouwen waar je normaal gesproken niet in contact mee komt. Je zou er normaal gesproken niet zo snel op afstappen of je zou het misschien niet zo goed durven. Op Tinder kan alles. Iedereen kan met iedereen praten.

Tinder is ook heel geliefd onder mannen die niet zoveel van daten afweten. Het heeft een veilige afstand. Het is minder bedreigend. Is ze je match niet? Dan heb je geen blauwtje gelopen. Gewoon door naar de volgende potentiële match. Andersom staan vrouwen er ook meer open voor, omdat er een afstand is. Slecht gemanierde mannen kunnen gewoon worden gerapporteerd en geblokkeerd. Dat geeft een veiliger gevoel.

Tinder nadelen

Tinder heeft ook een aantal nadelen. De grootste valkuil is toch wel dat je kiest op basis van een foto. Bij aantrekkingskracht gaat het om meer dan alleen het uiterlijk. Eigenlijk is het te weinig om te beoordelen of iemand wel echt interessant is. Je kunt namelijk niet zien hoe iemand loopt: rechtop en zelfverzekerd, of onzeker met een kromme rug? En heeft iemand juist een heel heldere stem, of mompelt iemand een beetje? En houd je van een accent, of juist van iemand die Algemeen Beschaafd Nederlands spreekt? Het zijn allemaal dingen die je niet weet van een foto.

Daarnaast heeft Tinder ook een verslavend element. Het is een beetje een spelletje. Het werkt volgens de principes van ‘Instant Gratification’. Dat betekent dat de menselijke drang om iets te willen zonder vertraging of uitstel wordt vervuld. Wil je iets, dan wordt dat meteen geregeld. Dat doet de dating app heel slim door de gebruiker matches voor te schotelen. Je wordt ook steeds nieuwsgieriger naar wie jou nog meer leuk vindt. Pas daar mee op, want op een gegeven moment ga je ‘meiden sparen’ als koopzegeltjes of voetbalplaatjes, en ben je niet meer serieus bezig met liefde, communiceren en gevoel.

En laten we eerlijk zijn: Tinder is best een beetje intensief als het gaat om tijd. Voordat je de gemiddelde match ervan hebt overtuigd dat jij helemaal het einde bent, heb je vaak meerdere chats gehad of misschien zelfs al gebeld. Dat betekent niet dat je moet kiezen voor vrouwen die dit niet belangrijk vinden, maar soms kun je offline deze stappen overslaan. Offline contact maken is altijd makkelijker, echter, duurzamer en duidelijker. Misschien geldt dat niet voor mannen die zelden offline daten, maar zeker voor mannen die vaak op offline dates gaan. Je leert er ook niet echt veel van en je wordt er niet socialer van. Tinder dating zou eigenlijk alleen maar een aanvulling moeten zijn op wat je offline al doet. En niet andersom.

Wat kost Tinder?

In principe is Tinder ‘freemium’. Dat houdt in dat het in eerste instantie gratis is. Je kunt gratis op zoek gaan naar je match door het spel te spelen. Je kunt ook gratis een match laten ontstaan. En helemaal bijzonder: na de match kun je gratis berichten naar elkaar versturen. Daar zit geen limiet aan. Bij de meeste andere datingdiensten zit daar wel een limiet aan. Je zou dus helemaal gratis een relatie kunnen vinden op Tinder.

Je kunt er wel voor kiezen te betalen voor Tinder. Dan kies je bijvoorbeeld voor Tinder Plus of Tinder Gold. Met Tinder Plus kun je meer uit de app halen. Zo kun je bijvoorbeeld de wereld overvliegen met een paspoort. Zo vind je ook matches in andere landen. Prima voor wie een langeafstandsrelatie wel ziet zitten. Daarnaast kun je boosts en superlikes kopen. Zo kom je vaker onder de aandacht bij vrouwen.

Door naar Tinder Gold te upgraden, geniet je van alle functies van Tinder Plus, met een extra functie: meteen zien wie jou leuk vindt. Op die manier kun je meteen naar het profiel gaan van wie jou liket. Door een like terug te geven, wordt het een match. Zo kun je dus snel je potentiële nieuwe vriendin vinden.

Tinder dating app gebruiken

Voordat je de Tinder App kunt gebruiken, moet je eerst een account aanmaken. Dat kan op verschillende manieren, je kan inloggen met je facebook account, maar je kan ook tinder hebben zonder facebook door in te loggen met je telefoonnummer. Er wordt ook om het invullen van een aantal basisvragen gevraagd, zoals je geboortedatum, geslacht en opleiding.

Bij Tinder zijn goede foto’s heel belangrijk. Daarom worden nieuwe gebruikers ook gevraagd om representatieve foto’s te uploaden, zodat potentiële matches goed kunnen beoordelen of ze er wat in zien.

Tinder dating tips

Hoe zorg je er nu voor dat je een leuke match vindt op Tinder? Met zoveel interessante dames op de app moet er toch iemand zijn waarmee je een klik hebt? Op internet vind je heel veel tips van ‘coaches’ en ‘goeroes’, maar of ze er echt succes mee hebben, is maar de vraag. De tips op deze pagina werken echt.

Je beste profielfoto op Tinder

Omdat op Tinder foto’s heel belangrijk zijn, kun je het best veel tijd investeren in je foto’s. Met name de eerste foto is heel belangrijk, want dat is de foto die in het swipespel wordt getoond. De beste foto die je kunt kiezen is de solo taille-up foto. Dat houdt in dat je solo op de foto gaat en je gehele bovenlichaam of close-up vanaf de schouders pakt.

Deze fototechniek werkt heel goed op Tinder, omdat je er serieuzer door overkomt. Als je niet zo’n fan bent van de camera, kun je ook expres niet in de camera kijken. Een gefocuste blik in de verte kan juist veel mythe oproepen. Dat vinden vrouwen aantrekkelijker. En het is honderd keer beter dan een foto van jou met een grote snoek in de handen.

Een goede profieltekst is het halve werk

Natuurlijk is Tinder meer dan alleen een vleeskeuring met plaatjes. De beste vrouwen op deze app willen ook weten wat je inhoudelijk te bieden hebt. Een random quote van een filosoof op je Tinder-pagina of van een psycholoog is al niet meer origineel. Verzin liever iets spannends voor op je biografie.

Humor is belangrijk in je teksten. Toon gerust dat je met jou kunt lachen. Maak je tekst creatief en zie dat je niets al te serieus neemt. Zeker Tinder niet. Verzin een goede uitsmijter, die veel over jou zegt. Als je in je biografie zet dat je ‘Wereldkampioen spoonen’ bent, krijg je ongetwijfeld veel reacties en vragen daarover.

Heb je moeite met het maken van een biografie? Lees dan deze Tinder Bio Tips voor Mannen.

Begin met een goede openingszin

‘Hoi’ of ‘Hi’ is een ontzettende afknapper op Tinder. Stel je voor dat vrouwen honderden berichten per dag krijgen en dat ze alleen maar ‘Hoi’ lezen. Een goede openingszin geeft je de kans om meteen een diepere verbinding te maken. Wees uniek in wat je zegt. Lees haar bio even en ga daar op verder. Heeft ze een bijzondere foto? Is er iets grappigs aan haar foto’s? Probeer eens iets te vinden waar de meeste mannen geen commentaar op zouden geven.

Door deze tactieken toe te passen, realiseert ze zich dat je de tijd hebt genomen om haar profiel te bekijken en dat je echt geïnteresseerd bent. Je mag haar af en toe best een beetje plagen, maar zeker niet beledigen.

Benieuwd naar de beste Tinder openers? Lees in dit artikel de beste “Tinder Openers“!

Maak je teksten aantrekkelijk

Mannen hopen altijd op een reactie op Tinder. De realiteit is dat de meeste mannen helemaal geen reactie ontvangen, omdat ze niet interessant zijn. En dan sturen ze misschien nog eens wat berichten om te hopen dat ze de aandacht trekken van vrouwen. Duidelijk: nee is nee. Vrouwen houden helemaal niet van needy mannen. Er is niks zo onaantrekkelijk als een man die op de goedkeuring van een vrouw zit te wachten. Maak daarom je teksten meteen al aantrekkelijk.

Needy mannen gebruiken vaak veel smileys en emoji’s. Het komt niet mannelijk over, maar een beetje ‘Hi, I’m one of the girls.’ Gebruik niet te veel vraagtekens. Met vraagtekens komen je zinnen vragend over, een teken van needy zijn. Gebruik ook niet te veel uitroeptekens. Niet alles is ‘Nice!’ of ‘Tof!’.

Van Tinder naar WhatsApp

Tinder is een soort van online kroeg. Je wilt eigenlijk niet dat je ‘je meisje’ moet delen met andere mannen. Je wilt een stap verder komen. Dus wil je haar nummer voor WhatsApp graag hebben. Vraag het niet, maar wees juist stellig: “We kunnen beter op WhatsApp verder gaan” geeft heel dominant aan dat jij haar nummer verlangt. Eigenlijk heeft ze er niet zoveel tegen in te brengen.

De kans dat ze dit afwijst is er, maar alleen als jullie nog niet zo lang met elkaar praten en elkaar nog niet zo goed kennen. Anders zal ze waarschijnlijk op de vraag ingaan. En dan staan alle kanalen open voor een leuke date.

Als je je Tinder wilt opzeggen

Rondgekeken op Tinder en lijkt het je toch niets? Dan is het niet goed genoeg om alleen de app te verwijderen. Daarmee blijft je account gewoon bestaan. Om Tinder helemaal op te zeggen moet je je account verwijderen. Tinder opzeggen doe je zo:

Ga op je mobiele telefoon naar de Tinder-app en ga naar instellingen. Scroll helemaal naar beneden, tot je ‘Account verwijderen’ ziet staan. Tik hierop en doorloop de stappen om het profiel op te heffen. Zodra je account is verwijderd, word je automatisch uitgelogd.

Hoe veilig is Tinder?

Tegenwoordig stellen veel mensen vragen over hun veiligheid en privacy online. Daar hebben ze helemaal gelijk in, want het gebruik van een dating app brengt inderdaad wat risico’s met zich mee. Hoe weet je zeker dat je te maken hebt met een leuke dame en niet met een of andere creep die slechte bedoelingen heeft?

Een goed eerste punt is om alleen te matchen met mensen die een geverifieerd profiel hebben. Die herken je aan een blauw vinkje naast hun naam. Dat houdt in dat ze hun foto ook aan Tinder hebben gestuurd met het uitvoeren van een opdracht, zodat Tinder zeker weet dat degene die het profiel heeft aangemaakt ook echt degene op de foto’s is.

Daarnaast toont de app profielen wel ongeveer de afstand tot je match, maar niet helemaal precies. Het is dus bij benadering. Je exacte GPS-locatie staat er niet op. Je locatie is dus niet zomaar te achterhalen door andere leden. Een hele opluchting, aangezien je nooit weet met wie je te maken hebt.

Tinder en Facebook zijn vaak aan elkaar verbonden. Dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor je privacy. Het is een publiek geheim dat Facebook zoveel mogelijk over je te weten probeert te komen. Gelukkig komt nergens op je profiel te staan dat je Tinder gebruikt. Ook al zou dat geen schande zijn, want je vrienden zouden liegen al ze zouden zeggen dat ze niet weten wat het is.

Te mooi om waar te zijn?

Ja, Tinder is handig, verslavend en erg leuk. Maar helaas wordt het ook gebruikt door oplichters, mensen die reclame maken en criminelen. Die spammers vis je er zo tussenuit: je moet dan naar een of andere site of iets kopen. Die blokkeer je zo. Maar oplichters en criminelen zijn irritanter.

Vaak herken je ze doordat ze zich voordoen als de perfecte match. Na een tijdje beginnen ze te praten over geld en voor je het weet moet je iets over maken. Niet doen, dat is flauwekul.

Maar laten we niet vergeten: de meeste mensen gebruiken waar Tinder voor het voor bedoeld is. Voor het vinden van een leuke relatie, voor een afspraakje voor een nacht, voor een scharrel of voor wat je maar zoekt. Ga jij het proberen?

Gepubliceerd door: Rob

oktober 2, 2020

RECENTE artikelen

Nog meer leuke artikelen om te lezen!


Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?
Laat een Reactie achter

Je e-mailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}