Uit eten op de Eerste Date, Ja of Nee?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Uit eten op de Eerste Date, Ja of Nee?

Over uit eten gaan op de eerste en tweede date is veel geschreven. Sommige relatiecoaches vinden het geen geschikte manier om elkaar te leren kennen, terwijl sommige mannen het een geweldige manier vinden om gedwongen te worden het gesprek gaande te houden. Het laatste dat je wilt is een gênante eerste date. Is uit eten gaan een goed idee? En waar zou je dan naar toe moeten?

Uit eten op de eerste date: een goed idee?

Uit eten gaan op een date is fancy, romantisch en vooral wat we in films hebben gezien. Gezellig bij kaarslicht dineren, terwijl de wereld om jullie heen stil lijkt te staan. Maar of het echt zo gezellig is, hangt maar net af van wie je meeneemt en hoe open jullie je stellen.

Het probleem van uit eten op de eerste date

Uit eten gaan op een eerste date is voor veel mensen een no-go. Het probleem is vooral de tijd die je moet doden. Je bent al snel twee uur onderweg en dat is serieus lang. Bij een perfecte date met iemand waar je een klik meevoelt, vallen die twee uren wel mee, als jullie elkaar wat te melden hebben. Maar wat als je tegenover iemand zit die toch tegenvalt?

Je zit dan twee uur tegenover elkaar, zegt amper wat tegen elkaar en je houding verandert steeds meer naar een gesloten houding. Uiteindelijk zijn jullie gewoon uitgepraat. En dan bestaat de kans dat er geen tweede date komt, omdat een van beiden de eerste date nogal saai en langdradig vond.

Eigenlijk is er maar een goede reden om uit eten te gaan: status. Jij kan laten zien dat je geld hebt. Dat je de meest romantische man ter wereld bent. Dat je zelfverzekerd bent, want niemand anders gaat echt uit eten op een eerste date. Je hebt nu de kans om je netjes te kleden en jezelf volop goed te presenteren. Maar misschien onderschat je daarmee de vrouw: ze kan zo door de bubbel van luxe heen prikken. Ook al nodig je haar nonchalant uit: je bent toch wel een beetje zenuwachtig, want het is en blijft een eerste date.

Denk je nu: ‘Leuk, die waarschuwing, maar ik kan het wel aan’? Dan staan we je bij. uit eten gaan op een eerste date. Vooruit, daar gaan we.

Waar uit eten met date?

Als je je date meeneemt naar een restaurant, is het verstandig eerst even het menu te bekijken. Staat er iets op het menu dat jullie beiden lekker vinden? Wat voor soort eten is het? Eten met een luchtje of eten dat moeilijk te eten is, zorgt altijd voor ongemakkelijke situaties.

Als jij normaal gesproken nooit oesters eet, is dit misschien niet het moment om dat nu stoer toch te gaan proberen. Het zal het ijs breken omdat het een lachwekkende situatie oplevert, maar niet iedere vrouw staat daarvoor open. Bij uit eten gaan in een restaurant hoort toch een bepaalde sfeer en een bepaalde romantiek. Als jij dan onhandig met oesters zit te knoeien, kan ze dat een afknapper vinden. Ze wil een man, geen kleuter die niet netjes kan eten.

Spare ribs zijn bijvoorbeeld perfect eten om een date te ruïneren. Dat kun je gewoon niet eten zonder je handen te gebruiken en jezelf onder te smeren. Je wangen zitten helemaal onder. Niet echt het idee van een romantische eerste date; je kunt niet laten zien dat je verfijnd bent.

Waar ga je dan wel heen? Naar een restaurant met eten dat de meeste mensen lekker vinden en waarbij je netjes met mes en vork kunt eten. Je wilt indruk maken, dus bereid je je voor. Als zij je heeft verteld dat ze een bepaalde allergie heeft, houd je daar natuurlijk rekening mee. Als ze je heeft vertelt dat ze gek is op pizza, kan een pizza-date echt prima. Je hoeft echt niet in te zetten op kaviaar en ander luxe eten om indruk te maken.

Heb je een date met een vegetariër? Dan ga je natuurlijk niet naar een restaurant waar alleen maar vlees wordt geserveerd. Kies een restaurant dat past bij de wensen van je date. Als je nog niet goed weet wat haar wensen zijn, kun je dat natuurlijk gewoon vragen: “Wat vind je eigenlijk lekker eten?”, of “Voor wat voor eten kan ik je ‘s nachts wakker maken?” zijn voorbeelden van goede vragen. Kies je dan een restaurant dat bij haar antwoorden past, dan heb je laten zien dat je luistert en het hebt begrepen.

Let op waar je gaat zitten

We zijn in restaurants gewend tegenover elkaar te zitten. Dat levert vaak ongemakkelijke situaties op. Je kunt juist beter schuin naast je date gaan zitten. Zo kun je bewust momenten kiezen om de ander in de ogen te kijken. Het wordt dan niet ongemakkelijk wanneer je dit niet doet.

Bovendien: als je dichtbij zit, kun je nog eens een arm om haar heen slaan. Jullie kunnen voorzichtig contact maken. De kans dat ze je in een restaurant gaat zoenen is niet heel groot, dus daarvoor hoef je niet tegenover haar te gaan zitten.

Restaurant tips

Kies bij voorkeur voor een restaurant dat je kent of waar je al eerder bent geweest. Het helpt als je misschien de ober nog kent of als je zeker weet dat het eten hier perfect is. Slecht eten is een afknapper op een eerste date. Zelfs als het niet jouw schuld is, want jij bent natuurlijk niet de chef-kok. Maar je wist wel van tevoren waar je haar naar mee zou nemen, dus is het toch een beetje jouw schuld.

Je kunt het best kiezen voor iets luchtigs. Kies voor iets wat iedereen lekker zou kunnen vinden. Het hoeft echt geen duur restaurant te zijn. Vaak gaat het je date namelijk niet om het soort restaurant of om het eten, maar om het bij elkaar zijn en het elkaar beter leren kennen. Het gaat om het moment. Grote kans dat ze zich morgen niet herinnert wat jullie de avond ervoor precies gegeten hebben, maar dat ze wel weet wat jouw interesses zijn en waar je om moet lachen.

Wat vind jij lekker en wat vinden vrouwen lekker?

Mannen zijn vaak dol op vlees en hartige snacks, maar moet je hier mee komen aanzetten bij vrouwen? Het antwoord is: ‘nee’. De meeste vrouwen zijn best een beetje zoetekauwen. Je kunt dus het best naar een restaurant gaan met zoet eten. Pas wel op: vrouwen letten ook tijdens een date op de lijn. Kies daarom voor een restaurant met lichte toetjes, zoals een gerecht gemaakt van magere yoghurt: dat bevat weinig calorieën en daar letten vrouwen op. Een lekker ijsje achteraf doet het trouwens altijd goed.

Wat je lekker vind, is niet per se hetgeen dat je moet bestellen. Vrouwen letten tijdens een eerste date namelijk ook op wat de ander bestelt. Bestel jij iets vets of ga je voor een gezonde maaltijd? Vrouwen zullen gezonde maaltijden beter waarderen dan een vette hap. Het toont aan dat je nadenkt over bewust leven en dat je een gezonde, actieve leefstijl belangrijk vindt. Precies twee dingen die vrouwen belangrijk vinden.

Overdrijf het niet: eet niet iets wat je anders niet zou eten, alleen om indruk te maken. Dan krijg je het probleem dat je het moeilijk wegkrijgt en dat is echt een enorme afknapper op een eerste date.

De eerste date: elkaar observeren

Bij een eerste date is de eerste indruk heel belangrijk. Volgens psychologen is uit eten gaan in een restaurant een perfecte plek om elkaar beter te leren kennen. Niet alleen door te praten, maar ook door het gedrag van de date. De keuzes die je date maakt en het vertoonde gedrag geven vaak goed weer hoe iemand in elkaar steekt. Een vrouw kan er bijvoorbeeld uit opmaken of je veel drinkt, of je goede manieren hebt (niet praten met je mond vol) en of je een gemakkelijke persoonlijkheid hebt.

Een restaurantdate werkt bevorderend voor een goed gesprek. Er zijn weinig tot geen factoren, waardoor jullie je volledig op elkaar kunnen focussen. Eten kan ook een rode lijn vormen voor de date: jullie kunnen er over praten. Wat ziet het er lekker uit! Hoe zou de kok dat klaargemaakt hebben? Voor veel mensen is eten een gedeelde interesse.

Houd oogcontact

Als we aan het eten zijn, vinden we het soms ongemakkelijk om elkaar aan te kijken. Toch is oogcontact maken heel belangrijk, zeggen hoogleraren neuropsychologie. Je brein werkt dan met het ‘systeem van beloning’. Elkaar diep aankijken doet je verlangen naar meer. Je wilt de vrouw nog een keer laten lachen, zodat je weer aankijkt. Zo krijgen jullie al zin in de volgende date. Zo ontstaan er kriebels bij de ander.

Oogcontact kan voor je werken, maar ook tegen je werken. Als jullie elkaar al een tijdje kennen en elkaar interessant vinden, werkt oogcontact erg goed. Maar als je de ander minder goed kent, kan het een ongemakkelijk avondje staren worden.

Vermijd stiltes

Als je uit eten gaat met je date, zijn stiltes een absolute moodkiller. Jullie krijgen het gevoel weinig met elkaar gemeen te hebben. Vul je stilte daarom op met algemeenheden en observaties: ‘Wat ruikt het hier lekker, he?’, ‘Wat een mooi restaurant!’, als je binnenkomt. Het laat zien dat je gezellig bent. Kijk goed naar wat er om je heen gebeurt en knoop er een gesprek over aan: ‘Zo, wat is die soep nog heet!’, of, ons favoriete onderwerp: andere mensen: ‘Zie je die man daarzo? Die gaat al voor z’n derde bord’, bij een lopend buffet; het kan best. Mensen praten graag over mensen en dat is altijd een manier om het ijs te breken. Pas wel op dat het niet te negatief wordt, want dan zal ze je misschien een arrogante, zeurende man vinden.

Vraag in gesprekken naar persoonlijke omstandigheden. Vraag bijvoorbeeld naar familie: “Heb je eigenlijk nog broers en zussen?” is een hele normale vraag. Of: “Lijk je meer op je vader of op je moeder?” kan een goed gesprek starten. Als ze daar geen openheid over geeft, weet je dat ze zich nog niet graag blootstelt voor dit soort zaken.

Date geslaagd: een tweede date

Is de date geslaagd? Dan kun je kiezen voor een tweede date. We raden je aan om dan iets anders te gaan doen dan weer een drankje te doen of weer uit eten te gaan. Kies liever voor iets actiefs of iets in de buitenlucht. Zo laat je zien dat je een spontane man vol verrassingen bent. Iemand die altijd iets leuks weet. Je laat dan de indruk achter dat je veelzijdig en romantisch bent. Dat vinden vrouwen aantrekkelijk.

Trouwens: aan het eind van de date betaalt de man meestal. Vrouwen willen vaak zelf (mee)betalen, maar eigenlijk is het een ongeschreven regel dat de man betaalt. Daarentegen houden vrouwen er rekening mee dat ze niet de duurste gerechten en drankjes op de kaart kiezen; dat is onbeleefd.

Gepubliceerd door: Rob

september 8, 2020

RECENTE artikelen

Nog meer leuke artikelen om te lezen!


Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?
Laat een Reactie achter

Je e-mailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}