Uitmaken met je Vriendin (op een nette manier)

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Uitmaken met je Vriendin (op een nette manier)

Wil je het uitmaken met je vriendin? Dan doe je dat natuurlijk op een nette manier. Het liefst zonder al te veel drama en natuurlijk in persoon. Het is nog mooier als jullie elkaar nog gewoon kunnen groeten op straat, ook als het uit is. Want niemand zit te wachten op hard feelings, natuurlijk.

Waarom zou je het uitmaken?

Heb je geen goed gevoel meer bij de relatie? Maakt de relatie je ongelukkig? Dan is het misschien tijd om het uit te maken en verder te gaan met je leven. Dat klinkt hard, maar zo is het wel. Er zijn veel verschillende redenen om het uit te maken. We geven een paar voorbeelden:

 • Jullie zijn ongelukkig;
 • Jaloezie en achterdochtigheid overheerst in de relatie;
 • Jullie kunnen geen volgende stappen nemen;
 • Jullie waarderen elkaar niet;
 • Het vertrouwen is ver te zoeken;
 • Ze doet dingen die jij niet accepteert;
 • Emotioneel passen jullie niet bij elkaar;
 • De een weet het nog beter dan de ander;
 • Alleen de seks is nog een reden bij elkaar te blijven;
 • Jullie hebben helemaal geen seks meer;
 • Een van beiden is te dominant in de relatie;
 • Jij bent altijd degene die betaalt;
 • Het is altijd jouw schuld.


We zouden op elke reden kunnen ingaan, maar je kunt je er vast een voorstelling bij maken. Bottom line is, als het niet goed meer voelt en jij voelt je ongelukkig, moet je er iets aan doen.

Uitmaken zonder reden

Als je erover denkt het uit te maken zonder reden, is dat een signaal dat je er nog maar eens goed over na moet denken. Gooi je iets niets ontzettend fijns weg? Waarom zou je het uitmaken? En wat mis je dan als je het hebt uitgemaakt?

Eigenlijk kunnen we je alleen maar tegenhouden. Maak het niet zomaar uit. Als de echte reden is dat je gewoon weer vrij wilt zijn, is dat je reden, en niét: ‘Ik heb geen reden.’ Met vrij willen zijn is immers niets mis. En als je op haar bent uitgekeken, is dat ook een reden. Dan zeggen ze heel mooi dat ‘het gevoel weg is.’ En zo kun je dat dan natuurlijk ook aan haar brengen.

Wat je beter niet kunt doen, naast het digitaal uitmaken

Je kunt het beter niet uitmaken via de telefoon, per e-mail of per sms. Veel vrouwen ervaren dat als respectloos en ze krijgen dan het gevoel dat je ze ontwijkt. Uitmaken doe je bij voorkeur face-to-face. Het geeft beide mensen ook nog eens de kans om over de situatie na te denken en dat leidt tot minder drama’s. Bovendien kun je aan de telefoon niet echt een steun voor haar zijn. Dat is wel wat ze nu nodig heeft, want een break-up is niet niks.

De schuld geven

Natuurlijk geldt dat twee partijen schuld hebben als het uitgaat. Je kunt dus niet alleen haar de schuld geven. Waarschijnlijk kun je ook zat dingen bedenken die jouw schuld waren. Elkaar eindeloos de schuld blijven geven lost niets op en loopt alleen maar uit op felle ruzies. Je wilt elkaar natuurlijk nog wel gewoon kunnen aankijken op straat.

Aan het lijntje houden

Als je het wilt uitmaken, maak je het ook echt uit. Houd haar niet aan het lijntje. Dat mag best met een beetje respect: ‘Ik denk dat het gezonder voor ons beiden is als we elkaar niet meer zien’ is natuurlijk netter dan ‘Ik wil ook geen vrienden meer met je zijn.’ Houd haar dus niet aan het lijntje, maar wees ook niet te bot.

Roddelen

Houd privézaken privé en vertel niet te veel aan wederzijdse vrienden niet over waarom jullie niet meer bij elkaar zijn. Roddelen kan heel pijnlijk zijn en het doet pijn als je relatie uitgaat. Uiteindelijk maak je het alleen maar erger. Je kunt het wel aan je beste vrienden uitleggen, maar de hele situatie op Facebook zetten gaat te ver. Het is Shownieuws niet.

Kleinzielig zijn

Doe niets waarvan je niet zou willen dat je ex niet bij jou had gedaan. Kleinzieligheid is voor alle vrouwen onaantrekkelijk; niet alleen voor je ex, maar ook voor alle vrouwen die nog na haar komen. Als er dus iets gaande was tussen jou en een andere vrouw, moet je dat eerlijk opbiechten en met fatsoen vertellen. Hop niet van vrouw naar vrouw, maar kom met een goed verhaal.

Behandel je ex niet vervelend. Tot het einde van de relatie ben je het elkaar verschuldigd om elkaar met respect te behandelen. Het is niet eerlijk om je helemaal af te zonderen voordat je het goed hebt afgehandeld.

Uitmaken met vriendin: zo doe je dat

Nu je weet wat je niet moet doen, is het belangrijk om te weten hoe je het wel op een nette manier uitmaakt met je vriendin.

De pijn tot een minimum beperken

Het doet pijn als het uitgaat. Je kwetst je vriendin natuurlijk enorm. Probeer daarom de pijn tot een minimum te beperken door niet afstandelijk te zijn. Geef haar een knuffel als ze het nodig heeft en wees er voor haar om erover te praten.

Je bent misschien geneigd om ruzie te maken, maar dat moet je voorkomen. Zij zal andersom ook boos kunnen zijn. Laat je niet uit de tent lokken door ruzie te gaan maken. Ex-geliefden zeggen vaak kwetsende dingen achteraf en dat leidt bijna altijd tot spijt.

Wees voorbereid

Je kunt ervan uitgaan dat je met een enorme vloed aan emoties te maken krijgt. Als je het hebt uitgemaakt, komt er van alles: boosheid, verdriet, alles erop en eraan, of misschien zelfs helemaal niets. Wil je emoties tonen? Dat kan. Zijn er geen emoties? Dan forceer je het beter niet.

Geef haar een eerlijke uitleg

Het is wel zo netjes om uit te leggen waarom de relatie voorbij is. Als je eigenlijk geen goede reden hebt om het uit te maken, kun je het best nog eens praten met een vriend of vriendin om te bepalen of het wel een goed idee is het uit te maken. Denk er nog eens goed over na.

Heb je wel een goede reden? Dan kun je deze reden aan haar uitleggen. Wees niet agressief, ga geen strijd aan en praat niet over andere relaties. Wees reëel en houd het bij hoe jij het ziet. Blijf bij haar zo lang ze uitleg nodig heeft. Ren niet meteen weg als je het uit hebt gemaakt. Blijf bij haar terwijl ze het verwerkt en stel je open om vragen te beantwoorden.

Het is belangrijk dat je een eerlijke uitleg geeft. Maak het niet mooier dan het is, wees duidelijk en beheerst. Dan zal ze het beter snappen. Ze verdient in ieder geval je respect.

Stel haar gerust

Leg haar uit dat ze echt een schat van een vrouw is en dat ze zeker weer iemand zal vinden. Praat over wat jij aantrekkelijk vond in haar en wat haar sterke kanten waren. Ze voelt zich dan minder vervelend en het is beter voor haar zelfvertrouwen. Want eerlijk is eerlijk: het is nooit goed voor het zelfvertrouwen als iemand het uitmaakt.

Een korte relatie beëindigen

Als je een korte relatie wilt beëindigen, doe je dat in principe op dezelfde manier als bij een gewone relatie. Je moet er alleen wel om denken dat je bij een korte relatie alle emoties al in sneltreinvaart beleeft. Als je het dan ook nog eens uitmaakt, kan dat tot flinke spanningen leiden.

Probeer het zo pijnloos mogelijk te doen. Met begrip en door je alsnog van je beste kant te laten zien. Zeker als je nog maar kort met iemand bent geweest, ken je elkaar eigenlijk niet goed genoeg en zal haar eerste reactie zijn dat ze je een eikel vindt. Geen nood, dat gaat ook weer over. Mensen zeggen soms gemene dingen als ze negatief worden verrast.

Het niet durven uit te maken

Misschien durf je het niet uit te maken. Bedenk dan waarom niet. Waarschijnlijk ben je bang om alleen te blijven als je het hebt uitgemaakt. Dat is natuurlijk geen goede reden om bij iemand te blijven. Het is niet eerlijk voor jou en het is niet eerlijk voor haar.

Bang voor haar reactie

Het kan zijn dat je bang bent voor haar reactie. Bedenk dan dat die reactie maar tijdelijk is en dat ze weer bij zal draaien. Je kunt haar natuurlijk altijd steunen als je het uitmaakt. Je hoeft natuurlijk niet het uit te maken en dan meteen weg te rennen.

Bang dat ze iemand anders heeft

Mogelijk moet je er nog niet aan denken om haar met een ander te zien. Stel je het voor; helemaal gelukkig en in love. Beter dan wat jij haar ooit had kunnen geven? Voor veel mannen is het een reden om bij haar te blijven. Je moet van deze gedachte af, omdat het een giftige gedachte is. Je kunt niet bij iemand blijven omdat jij niet wilt dat iemand anders een relatie met haar krijgt.

Ik ben heus wel gelukkig!

Mannen en vrouwen piekeren allebei. En ze denken allebei dat ze niet over slechte dingen mogen praten als er ook heel veel goede dingen zijn. Zo werkt het niet. Het is niet zo dat alle goede dingen in jullie relatie alle slechte dingen weer goed maken. Als je jezelf elke dag moet wijsmaken dat het wel goed zit tussen jullie twee en je heus wel gelukkig bent, ben je dat waarschijnlijk niet. Dan is het beter bij elkaar weg te gaan.

bang om uit te maken

Het uitmaken terwijl je nog van iemand houdt

Hoe kun je het met iemand uitmaken als je nog van deze persoon houdt? Het is heel verwarrend en bovendien verleidelijk om steeds weer contact met haar op te nemen. Een paar tips om het op een nette manier uit te maken.

Vertel waarom de relatie hier ophoudt

Als je nog van iemand houdt, is het heel pijnlijk om het uit te maken. Toch moet het gebeuren. De kans is groot dat je allerlei redenen gaat verzinnen om de schuld bij haar neer te leggen. Wees daar voorzichtig mee. Je kunt wel zeggen jij het idee hebt dat het niet meer helemaal klikt. Zo houd je de reden bij jezelf en spreek je ook voor jezelf in plaats van voor jullie als koppel. Jij bent er immers al uit dat de relatie voorbij is.

Neem afstand

Het is heel verleidelijk na een paar weken weer contact te zoeken met je ex. Dat kun je beter niet doen. Dat werkt alleen maar verwarrend voor je ex en ook nog eens voor jezelf. En het wordt nog slechter als je ook weer met elkaar in bed beland. Het zorgt ervoor dat de band alleen maar weer sterker wordt. Logisch, want je bent nooit echt gestopt met van haar te houden.

Je kunt beter even afstand nemen en je niet weer op te dringen aan een persoon. Doe wat je altijd al hebt willen doen: sporten, een cursus, een reis? Al deze dingen helpen je erdoorheen.

Wees duidelijk naar je omgeving

Je hebt geen zin om aan iedereen te vertellen waarom het uit is. Dat hoeft dan ook niet. Maar het is wel slim om het uit te leggen aan een paar familieleden en een paar vrienden. Daardoor kunnen ze je ook helpen als je het even niet ziet zitten. Ook mannen hebben dat soort zwakke momenten. Vrienden en familie kunnen voor je klaar staan als je afleiding nodig hebt en kunnen je advies geven als je dat nodig hebt.

Herinner jezelf aan waarom het uit is

Waarschijnlijk begin je over een paar maanden toch weer te twijfelen: heb je er wel echt goed aan gedaan? Bedenk je dan waarom jullie relatie echt geen kans van slagen had. Is bijvoorbeeld de situatie niet veranderd? Een voorbeeld: je ex houdt van feesten, terwijl jij liever binnen zit te videogamen. Als dat nog steeds zo is, weet je dat je keuze de juiste is. Als er dingen zijn veranderd en is er toch nog een kans? Dan kun je maar een ding doen: je hart volgen.

Gepubliceerd door: Rob

oktober 16, 2020

RECENTE artikelen

Nog meer leuke artikelen om te lezen!


Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?
Laat een Reactie achter

Je e-mailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}