Voordat je een relatie met iemand aangaat, zit je waarschijnlijk eerst in de scharrelfase. Daarbij leer je elkaar nog langzaam kennen, tast je langzaam af en twijfelt nog even of dit degene is met wie je je leven wilt delen. Na een paar maanden is het wel duidelijk of de relatie uit kan lopen op meer. Maar hoe zorg je er nu voor dat er ook echt meer gebeurt, en het niet bij scharrelen blijft?
Wat is een scharrel relatie precies?
Een scharrelrelatie omschrijven we vaak als een verkapte relatie zonder dat er gebondenheid is. Vaak is het iets meer dan flirten en komt er ook seks bij kijken. In principe zijn jullie allebei nog single en vrij om te gaan en te staan waar jullie willen, maar eigenlijk hopen jullie op meer.
Scharrelen kan in verschillende vormen komen. Het kan zijn dat je veel tijd samen doorbrengt met elkaar en het leuk hebt, maar nog niet aan de verbondenheid van een relatie wilt zitten. Het kan ook zijn dat jullie elkaar alleen leuk vinden en seks hebben, maar er nog geen stempel op willen drukken. En misschien zien jullie elkaar wel zitten, maar is dit niet degene die je wilt voorstellen aan je ouders. Dan blijf je aan het scharrelen.

Geen relatie, geen vriendschap
Simpelweg kunnen we zeggen dat een scharrel geen relatie is, en ook geen vriendschap. Het is meer iets als mensen die elkaar wel leuk vinden en een keer seks met elkaar hebben. Er zit geen stickertje op met wat het is. Het is iets wat helemaal in het moment leeft. Jullie hebben het nu leuk en denken niet aan later. Het kan zijn dat je het zelfs helemaal niet zitten om een relatie aan te gaan.
Een scharrel is wat dat betreft wel duidelijk: het gaat vaak om de seks en dat is het dan ook. Waarschijnlijk af en toe een beetje daten, maar zeer zeker geen exclusiviteit. Het is bij scharrelen heel normaal dat je er meerdere mannen of vrouwen op na houdt. Je kunt je vrij bewegen, no hard feelings; er is immers niets officieels. Oftewel: ‘no strings attached’.
Blijven slapen bij een scharrel
Waar het vroeger een taboe was om de nacht met elkaar door te brengen zonder een relatie, zijn we tegenwoordig steeds vrijer gaan denken. Sommige scharrels blijven bij elkaar slapen. Dat is ook meteen een valkuil, want soms komt er alleen maar seks kijken bij de eerste fases. Bij sommige koppels is het zelfs zo dat dit het enige is dat ze bezighoudt. Gezellig een terrasje pakken of naar de film gaan zit er niet in. Alles gaat over seks.
De redenen daarvoor kunnen verschillen. Voor sommige koppels is het gewoon niet ‘hun ding’, terwijl anderen gewoon liever geen moeite in een echte relatie willen steken. Het is wel prima zo en de drang om elkaar dieper te leren kennen ontbreekt. Dan komt er geen echte relatie.
Oppervlakkige complimenten
Bij een scharrelrelatie is het heel typisch dat er vaak oppervlakkige complimenten worden gegeven. Die complimenten gaan vaak over hoe iemand eruitziet: de ander ziet er ‘goed uit’, ‘is afgevallen’ en in de wat seksuelere sferen gaat het vaak over lichaamsdelen. Mannen focussen zich vaak op het achterwerk en de borsten en daar gaan dan ook regelmatig complimenten over. Niks mis mee als je nog aan het scharrelen bent, maar wie niet voorbij deze fase komt, kan zich niet concentreren op een echte relatie.
In een relatie wil je waarschijnlijk meer complimenten horen die echt over jou gaan. Over je doorzettingsvermogen, intelligentie of verbale kwaliteiten. Probeer eens complimenten te geven die verder gaan dan: ‘Wat zie je er lekker uit vandaag’. Op die manier kom je meer op het persoonlijke vlak terecht en werk je meer richting een relatie.
Elkaar echt leren kennen
Als je richting een relatie werkt, wil je elkaar beter leren kennen. Wanneer ken je elkaar pas echt? Dat is voor iedereen anders. Doorgaans kunnen we wel stellen dat een serieuze relatie er pas in zit als je op het persoonlijk vlak meer weet over de ander. Praat niet alleen over: ‘Wat ga je vandaag doen?’ en ‘Wat ga je vanavond eten?’, maar ook over gevoelens en vrienden. Hoe heet de beste vriend(in) van je scharrel eigenlijk? En wie zijn of haar ouders? Hoe zag zijn of haar leven eruit voordat hij of zij jou heeft ontmoet?
Wat doen jullie eigenlijk buiten deze bijna-relatie? Wat voor sociale kring heeft de ander? Welke interesses heeft de andere? Om naar een relatie te kunnen, moet je oprecht in elkaar geïnteresseerd zijn en ook praten over andere dingen dan oppervlakkige zaken en seks.
Van scharrel naar relatie
Op een gegeven moment voel je het: je wilt eigenlijk graag een fase verder, naar een echte relatie. Dat zal alleen werken als koppels elkaar vaak genoeg zien en open genoeg met elkaar communiceren over wensen en de toekomst. Praat over hoe je een relatie voor je ziet. Wat zou dat voor jullie betekenen? Zijn er bepaalde zaken die besproken moeten worden? Is er misschien nog verdriet uit het verleden dat verwerkt moet worden?
Voor veel mensen is de stap naar een relatie een angstige stap. Het wordt nu opeens allemaal wel heel serieus en er komen verwachtingen bij kijken. En nog erger: het gaat over serieuze gevoelens en gedachten. Dat heb je met scharrelen natuurlijk niet. Toch zijn het nemen van al die hobbels noodzakelijk om een echte relatie aan te gaan.
Een echte eerste stap is toch wel het voorstellen aan familie, vrienden en ouders. Met iemand die je ‘onder de radar wilt houden’, doe je dat niet. Maar als je ervan overtuigd bent dat dit iemand is met wie je meer wilt, is het introduceren aan je directe kring een goede eerste stap.
Om uit de scharrelfase te komen, zal je een paar dingen moeten opofferen. Het stoppen met flirten met anderen zou al een goed begin kunnen zijn. Laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in een relatie en een commitment wilt maken. Hoe eng het ook klinkt: waarschijnlijk moet je zelfs de seks met anderen opgeven. Anders wordt het natuurlijk nooit wat.

Wanneer wordt een scharrel een relatie?
Een scharrel wordt een relatie wanneer jullie beiden voor het serieuze werk willen gaan. Er moet inzet van beide kanten zijn om de relatie naar een hoger plan te tillen. De oppervlakkige zaken zijn niet meer belangrijk, maar je gaat echt de diepte in: wat beweegt de ander, waarin is de ander geïnteresseerd en nog belangrijker: welke gedachten en gevoelens heeft de ander?
Vaak wordt een scharrel een relatie als jullie beginnen na te denken over de toekomst. Met deze toekomstplannen bedoelen we uiteraard niet: ‘Wanneer zien we elkaar weer?’, maar echte toekomstplannen: willen jullie oud met elkaar worden? Willen jullie ooit samenwonen? Wil de ander kinderen? Zijn er wensen om ooit nog eens te trouwen? Bij een relatie is het belangrijk dat de ander in jouw toekomstplannen voorkomt. Anders is er waarschijnlijk geen toekomst voor de relatie.
Je bent verliefd
Het allerbelangrijkste voor een echte relatie: jullie zijn beiden verliefd op elkaar. Je zou elkaar wel de hele dag willen zien, jullie zouden niet meer zonder elkaar willen. Bij een relatie komt natuurlijk liefde kijken. Het houden van de ander, het geven om de ander. Bij een scharrel komen al die gevoelens niet kijken. Bij een relatie wel. Dat is ook waar veel mensen de lijn trekken tussen een scharrel en een relatie. Van een relatie weet je misschien niet dat deze er al is, maar worden bepaalde zaken wat meer ‘gewoon’.
Het is een misverstand dat vrouwen hard to get spelen en eindeloze dates willen. Het scharrelen is leuk voor even, maar het houdt een keer op. Wees eerlijk over je gevoelens en vertel wat je nu eigenlijk wilt: wil je een relatie omdat je verliefd bent, of zie je het eigenlijk toch niet zo zitten en moet het oppervlakkig blijven?
Maak duidelijk wat je wilt, bepaal de regels voor jezelf. Duidelijkheid is heel belangrijk als je echt naar een relatie toe wilt werken. Waarschijnlijk merk je wel al aan de ander dat hij of zij het wel ziet zitten om meer te worden dan scharrels. Je merkt het waarschijnlijk ook wel aan jezelf. Door elkaar duidelijkheid te geven kan het echt wat worden.
Het is exclusief
De meeste mensen plakken het stickertje ‘relatie’ op het samenzijn als het exclusief is. Jullie stoppen beiden met het kijken en zoeken naar anderen. Jullie hebben elkaar helemaal gevonden en willen niet meer zonder elkaar. Geen geflirt met anderen meer, geen seks met anderen meer; het draait alleen om jullie. Dan spreken we echt van een relatie. Het scharrelen is dan over.
Besluiten jullie samen voor een relatie te gaan? Dan is blijven praten de boodschap. Veel relaties mislukken omdat er niet goed genoeg met elkaar wordt gepraat. Misverstanden eindigen in ruzies. Zeker als je nieuwe vriend(in) vroeger een scharrel was, komen misverstanden nogal eens voor. Maar begrip en respect zijn uiteindelijk de kern van iedere goede relatie. Geniet van elkaar!