Loopt je relatie niet zo lekker en heb je geen flauw idee waarom? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar de redenen. Veel relaties lopen niet lekker omdat er ergens een gebrek aan is. Bijvoorbeeld een gebrek aan grenzen of een gebrek aan seks. Vooral het laatste is bij mannen en vrouwen vaak een probleem in de relatie.
Veel koppels zoeken het op, op Google: ‘Vechten voor relatie of stoppen?’ Helaas is Google geen psycholoog of relatiecoach en kan deze geen antwoord geven. In dit artikel vind je een paar signalen dat je relatie niet lekker loopt, krijg je uitleg wat je daaraan kunt doen en wat er moet gebeuren als de relatie ten einde loopt.
Waarom je relatie niet lekker loopt
Vaak komen problemen in een relatie voort uit onderliggende problemen. Het is zelden zo dat ‘het gevoel gewoon weg is.’ Meestal is er een aanleiding of heb je ergens wel een bepaald gevoel bij.
Er zijn verschillende redenen waarom een relatie niet zo lekker loopt. Vaak heeft het te maken met de gevoelens en emoties van een partij. Als de problemen niet worden uitgesproken, is het eindeloos zoeken naar de reden waarom de relatie niet loopt. Dat kan je uiteindelijk opbreken. Zonde!

Geen behoeftes uitspreken
Vaak lopen relaties niet goed als de behoeften niet worden uitgesproken. Je geeft misschien niet aan dat je eigenlijk meer ruimte voor jezelf nodig hebt, omdat je bang bent om je vriendin te kwetsen. Dan doe je jezelf tekort en frustreer je jezelf. Je geeft de relatie de schuld van deze ‘onvervulde behoeften’. Zo begint het einde en loopt de relatie steeds minder goed.
Onduidelijke grenzen
Een relatie is altijd een compromis. ‘Wij kunnen over alles praten’ is vaak onzin, want er zijn altijd zaken waarin de ander wint. Je offert altijd wel iets op. Bij een compromis gaat het fouten als jij je grenzen laat overschrijden of als je vriendin dat laat gebeuren.
Vaak worden grenzen heel subtiel overschreden. Er gebeurt iets waarmee jij niet gelukkig bent, denk bijvoorbeeld aan passief-agressieve of kwetsende opmerkingen. Dat soort situaties moet je aankaarten.
Issues opkroppen
Mannen zijn kampioenen in het opkroppen van issues. We zijn sterk en vooral niet kwetsbaar. Verdriet, stress of radeloosheid laat je toch niet merken? Door je gevoelens niet uit te spreken, loopt het uit de hand en loopt de relatie ook niet lekker.
Vaak verwijten mannen zich dat ze een slechte vriend zijn. Dat ze bepaalde gevoelens niet mogen voelen. Ze gaan in gevecht tegen zichzelf en geven de relatie er misschien de schuld van. Of ze blijven in strijd met zichzelf, waardoor ze zich helemaal naar binnen keren. Dan is het voor de ander als tegen een muur praten.
Probeer zoveel mogelijk te praten. Anders kan de ander verkeer aannames maken: die denkt dat je haar misschien niet meer leuk vindt, terwijl je eigenlijk wat hulp wilt.

Gebrek aan seksueel plezier
Voor een goede relatie is vaak seks nodig. Niet in alle relaties is dat zo, maar in veruit de meeste relaties wel. Als we vragen of seks belangrijk is in een goede relatie, beantwoord het merendeel positief. Als zij je dat seksueel genot niet kan geven, zoek je het misschien elders of raak je gefrustreerd.
Ze weet misschien niet wat je fijn vindt, of brengt je gewoon niet naar dat punt waar jullie samen willen zijn. Of misschien wil ze gewoon helemaal geen seks, waardoor je de relatie wat saai vindt. Volwassen mensen kunnen hier gewoon over praten. Misschien is er iets wat haar nu even niet in je aantrekt en kunnen jullie samen (ongemakkelijke) problemen uit de weg ruimen.
Vechten voor relatie of stoppen?
Mensen schieten van nature nogal in de stress. We zijn echte stresskippen geworden met soms hele korte lontjes. Op een of andere manier zijn we gaan denken dat we meteen volop voor onszelf moeten opkomen als het niet helemaal lekker gaat. We snappen allemaal wel waar de grenzen liggen dat je echt voor jezelf moet opkomen, maar meestal is dat niet bij de eerste ruzie die je in je relatie hebt.
Voordat je nadenkt over vechten voor de relatie of ermee stoppen, zou je kunnen nadenken over hoe je een probleem zou kunnen oplossen. Stel dat je ervoor gaat, wat zou dan een oplossing kunnen zijn en sta je dan ook echt open voor die oplossing? Het is heel makkelijk om te zeggen dat de ander het probleem is, maar het is een probleem (niet de schuld) van jullie beiden
Voor veel koppels is seks in een relatie een probleem. Stel dat ze geen seks meer wil; ze heeft altijd een excuus, ze ziet het gewoon niet meer zitten. Dan kun je nagaan wat jij daaraan bijdraagt. Voelt ze zich misschien niet gewaardeerd in de relatie? Vindt ze het niet spannend wat je doet? Of ben je zelf ook niet meer zo fit?
Als je aan deze dingen werkt, is de kans groter dat het probleem wordt opgelost en dat de relatie weer beter gaat lopen. Je kunt het nadenken over oplossingen altijd oefenen en zelfs opzoeken op Google.
De denkfout: catastrofes maken
Sommige mensen maken van een relatief klein probleem iets heel groots. Ze voorspellen alvast wat de gevolgen van de gevolgen van de gevolgen zullen zijn. Een voorbeeld is: ‘Ik heb problemen in mijn relatie. Straks gaat het uit. En dan ben ik alleen. En dan word ik depressief. En durf ik niemand meer aan te spreken. Het wordt helemaal niks meer!’
Voorspel niet de gevolgen die gevolgen kunnen hebben. Denk maar een paar stappen vooruit, want je kunt de toekomst echt niet voorspellen.

Het vuur weer aanmaken
Soms komen relaties gewoon in het slop omdat jullie te veel dezelfde patronen volgen. Jullie doen dag in dag uit hetzelfde. Het wordt te normaal, de relatie is te zeker. Als of je steeds naar dezelfde film kijkt. Dat is niet spannend. Je raakt uitgekeken op elkaar. Daarom is het tijd om meer je best te doen, door patronen te doorbreken.
Zo kun je bijvoorbeeld een weekendje weggaan naar een voor jullie ongewone plek, waar je alles nog eens uitzoekt. Of als jullie veel appen: doe dat eens niet, of stuur elkaar een ander soort berichten. Plaag elkaar wat meer op een leuke, speelse manier.
Daten jullie nog wel? Veel koppels stoppen na een tijdje met daten. Zeker als de relatie al een paar jaar loopt, of als jullie zelfs getrouwd zijn. Samen uitgaan en weer vanouds daten kan ervoor zorgen dat het vlammetje weer aangaat.
Gezonde jaloezie
Ga eens samen uit, maar laat haar alleen rondlopen. Kijk eens hoeveel reacties ze van mannen krijgt. Daar ga je je enorm aan ergeren: ze kan kennelijk dus wel wat beters krijgen. Maar ergens is dat ook aantrekkelijk. Anderen willen haar, maar jij hebt haar al. Het verhoogt je aantrekkingskracht voor haar. Daardoor wil je misschien weer wat meer je best doen voor haar.
Het is net als aan het begin van het daten: je doet je best weer omdat je wat afstand bewaart. En ja, elkaar wat jaloers maken mag, maar ga niet te ver. Anders help je de relatie zo om zeep
Weer beginnen te flirten
Versieren is een soort jagen naar een partner en kent een duidelijk doel: het krijgen van iemand. Maar ‘flirt’ je wel eens echt? Bij flirten komt seksuele energie kijken. Je speelt met seksuele energie zonder een duidelijk doel voor ogen te hebben. En dat is helemaal oké, het is speels en een soort sociale vaardigheid.
Je zou eigenlijk weer opnieuw moeten beginnen met flirten met je partner. Doe eens iets spannends, wat ze niet verwacht. Iets waarvan ze denkt: ‘Zit dat in jou?’ Poets je flirtvaardigheid een beetje op en verras haar.
Wanneer een relatie stopzetten?
Mannen en vrouwen zoeken allebei regelmatig op internet naar wat ze moeten doen: doorgaan met een relatie of ermee stoppen. Het feit dat je dat op zoekt, zegt al iets: waarschijnlijk loopt het op z’n einde. Als jullie deze signalen opmerken, is het misschien niet meant to be:
Agressie
Agressie zou geen onderdeel moeten zijn van welke relatie dan ook. Schreeuwen, lichamelijk geweld en bangmakerij zijn de absolute redenen om er een punt achter te zetten. Zowel mannen als vrouwen maken zich er schuldig aan, dus er is geen excuus voor agressie.
Een van jullie gaat vreemd
Vreemdgaan zou een absolute no-go moeten zijn. Hoe kun je iemand nu nog vertrouwen die zover over je grenzen heen gaat? Dit is de meest logische reden om te stoppen met een relatie. Er is niets dat een relatie meer beschadigt dan een gebrek aan vertrouwen
Meer ruzie dan liefde
Ruzies en argumenten zijn normaal in de liefde, maar als het iets dagelijks wordt, is dat niet normaal. Dan wordt het tijd om in te grijpen. Ruzies moeten ook weer goed kunnen worden gemaakt. Als het alleen maar ruzie, ruzie en ruzie blijft, is het misschien tijd om afscheid van elkaar te nemen.
Jullie raken bij elkaar uit beeld
Waar jullie vroeger nog zoveel samen deden, raken jullie nu steeds meer bij elkaar uit beeld. Jullie vertonen steeds meer afstandelijk gedrag in jullie relatie. Je doet liever iets met je vrienden dan met haar, gaat liever alleen weg dan dat je haar ook nog mee moet nemen en het liefst ben je vrij. Dan is het beter om gewoon apart te gaan.

‘Als, als als’
Zegt jouw partner ook in iedere zin over de toekomst ‘als’? Dan betekent dat waarschijnlijk dat ze geen lange termijn keuzes durft te maken over jou. Ze moet misschien al nadenken over een vakantie. Dan roept ze ‘Ja, als we gaan’, of ‘later als we getrouwd zijn.’ Hoe zo’, ‘als’? Dat gaat toch gewoon gebeuren omdat jullie een goede match zijn? Dit bevestigt dat er geen toekomst in jullie relatie zit. Een goede reden om te stoppen, dus.
Aangetrokken tot iemand anders
Misschien ben je aan het rondkijken naar iemand anders omdat zij niet meer interessant voor je is. Je kijkt misschien rond alsof je gewoon beschikbaar bent op de datingmarkt. Dat is niet eerlijk voor jezelf en niet eerlijk voor haar. Misschien is het dan beter om te stoppen.
Een goede behandeling
Je wilt in een relatie goed behandeld worden. Je wilt aandacht krijgen en teruggeven. Een mooi koppie is leuk, maar er moet meer in zitten. Je moet op een gegeven moment toch gaan nadenken of je dit wel heel je leven wilt. Wil je echt met iemand zijn die er niet voor jou is?
In een relatie draait het immers wel om geven en nemen. Moet jij er altijd voor haar zijn als het haar uitkomt, maar heeft ze het anders altijd te druk met vriendinnen? Dan is het misschien tijd om iemand anders te zoeken. Ze weet niet wat voor man ze heeft en ze komt er wel achter dat ze goud heeft laten gaan, als ze Tinder weer moet opstarten.
Ook een optie: even afstand nemen in een relatie
Soms zie je het grotere plaatje beter als je even wat afstand neemt. En dat geldt zeker ook voor relaties. Je bent misschien zo druk bezig met een rol te spelen in de relatie, dat je even vergeet dat je twee personen nodig hebt in een relatie. Kijk eens goed naar waar het mank loopt. Waarom werken relaties voor anderen wel en voor jullie niet?
Bedenk eens eerlijk: wat frustreert jullie? Wat zou je graag anders zien? Waarin voldoen andere vrouwen wel en zij niet? Maak er geen opsomming van, maar probeer een goed gesprek met elkaar aan te gaan en te kijken of jullie nader tot elkaar kunnen komen,
Een lange relatie beëindigen
In een lange relatie is het extra pijnlijk als het uitgaat. Jullie hebben lange tijd lief en leed met elkaar gedeeld en het voelt toch alsof je een stukje van jezelf kwijtraakt. Hoewel dat op korte termijn pijn doet, zal je er op langere termijn sterker uitkomen.
Je merkt namelijk dat je voor jezelf opkomt en je eigen geluk voorop zet. Er zijn op de wereld heel veel vrouwen en er is ongetwijfeld iemand met wie je klikt en die jou wel echt als prioriteit ziet. Het is heel vervelend als je er na een jarenlange relatie achter komt dat jullie toch niet bij elkaar passen, maar het is zo.
Het uitmaken met je vriendin doe je natuurlijk met respect. Het liefst onder vier ogen en met eventuele afspraken over hoe jullie in de toekomst met elkaar omgaan. Zit er misschien geen relatie meer in maar nog wel een vriendschap? En hoe zit het eventueel met kinderen die jullie misschien hebben? Dat soort zaken moeten dan besproken worden. Dat moeten twee volwassen mensen best kunnen, zonder agressie en frustratie. Probeer jezelf zoveel mogelijk onder controle te houden, zodat je een resultaat bereikt, waar jullie beiden mee kunnen leven.