De Kenmerken van Verliefd zijn

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De Kenmerken van Verliefd zijn

Een raar gevoel in je lijf? Zenuwachtige gevoelens? Kun je je slecht focussen? Ben je snel afgeleid als een bepaald persoon bij je in de buurt is? Dan is er niets mis met je, maar je bent waarschijnlijk wel verliefd. Ieder persoon wordt wel een keer verliefd in zijn of haar leven. Of de liefde wordt beantwoord en er een relatie ontstaat is een tweede, maar verliefdheid gebeurt zeker. Bij de ene persoon gebeurt dat sneller dan bij de ander.

letterlijk ziek van verliefdheid

Ben ik verliefd?

Veel mensen stellen zich de vraag: ‘Ben ik verliefd?’ En die vraag is werkelijk van alle leeftijden. Of je nu je eerste verliefdheid op je tiende hebt, of jezelf afvraagt of je een serieuze relatie moet aangaan op je veertigste: iedereen vraagt zich weleens af of dit echt liefde is. Er zijn een paar kenmerken om hier een definitief antwoord op te vinden.

Soms kun je je eigen gevoelens niet goed duiden. Dan is het goed om er met andere over te praten. Wat merken je vrienden en familie aan je? Merken ze dat je dingen nu opeens anders doet? Praat je heel veel over een bepaalde persoon? Moet zijn of haar naam in bijna ieder gesprek vallen? Dan is het wel duidelijk dat je verliefd bent.

Verliefdheid is voor iedereen anders en iedere fase verschilt per persoon. De een begint al te stotteren als hij of zij naar hem of haar krijgt, terwijl de ander helemaal zenuwachtig wordt van aanraking. Maar het belangrijkste kenmerk is toch wel dat je erg gelukkig bent als je rond diegene bent. Je denkt de hele dag aan die persoon. De hormonen doen volop hun werk.

Wat is verliefd zijn?

Een goede vraag: wat is verliefd zijn eigenlijk? We zeggen allemaal wel eens grappend dat we verliefd op iemand zijn. Meisjes die hopeloos ‘verliefd’ zijn op Harry Styles, mannen die ‘verliefd zijn’ op Scarlett Johansson… Is dat echt verliefdheid? Het is meer dat iemand je idool is. Maar bij verliefdheid komt toch meer kijken. Het gaat echt om een onbeschrijvelijk gevoel. Dat je nooit meer zonder die persoon zal kunnen, dat je helemaal gelukkig wordt als je aan diegene denkt. En eerlijk is eerlijk: dat gebeurt vooral als je diegene echt kent.

Wetenschappelijk gezien begint verliefdheid in de hersenen. Een verliefd brein ziet er heel anders uit dan iemand die gewoon op zoek is naar seks. Dat heeft te maken met de hormonen in het lichaam. Bij iedere fase van verliefdheid gaan de hormonen in het lichaam aan het werk om je specifiek aan diegene te doen denken. Grappig genoeg hebben we het altijd over ons hart, maar eigenlijk zijn het de hersenen die ons helemaal in love maken.

Om met de woorden van Tennov te spreken: ‘Verliefdheid is een onvrijwillige gesteldheid die moeilijk, zelfs onmogelijk te bedwingen’ is. Filosofisch, maar er zit zeker een kern van waarheid in.

Hoe voelt verliefd zijn?

Je hebt zo’n raar gevoel in je lijf. Je bent zenuwachtig, je voelt je misschien fysiek niet lekker en je kunt je nergens op focussen. In gesprekken lijk je wel wat afwezig en je hebt geen idee wat er om je heen gebeurt. Welkom in je eigen wereldje. Moet je als een gek naar de dokter rennen om te vragen of er iets mis met je is? Welnee, je bent waarschijnlijk gewoon verliefd.

Veel mensen herkennen deze gevoelens als ze net iemand hebben leren kennen die toch wel erg bijzonder voor ze is. De verklaring is nogal technisch, maar we doen een poging. Als je verliefd bent, produceert de hypothalamus (in je hersenen) een grote hoeveelheid fenylethylamine (een lichamelijke stof die eigenlijk alleen voorkomt als je verliefd bent) en noradrenaline (een stof die wordt aangemaakt als je iets spannend vindt of zenuwachtig bent). Dit zijn neurotransmitters. Die brengen boodschappen over. De boodschappen geven aan je hart door dat deze sneller moet kloppen. Het is dus echt waar: bij verliefdheid en geluk klopt je hart echt sneller voor iemand.

Ook een bijzonder feitje: niet alleen bij verliefdheid maakt je hart een sprongetje. Wanneer de relatie in full swing is en jullie seks zullen hebben, zal bij een orgasme de hartslag oplopen tot 180 slagen per minuut. Dat is net zoveel als bij een parachutesprong.

Ons lichaam is dus echt tot reusachtige dingen in staat. Dingen waar wij zelf helemaal geen invloed op hebben. Al ben je nog zo’n rationeel mens die altijd alles analyseert in en perspectief plaatst: als je verliefd bent, overkomt het je gewoon. Met dank aan de autonome systeem, dat geheel voorbij het nadenkproces loopt.

Letterlijk ziek van verliefdheid?

Misschien voel je je ziek. Dat komt door de spanning van verliefdheid. Je voelt je misselijk en eet niet meer. Je hebt een gevoel alsof je in een soort achtbaan zit die heel hard gaat. Alsof je een beetje duizelig bent en een soort spanning in je buik voelt. Dan ben je letterlijk ziek van verliefdheid. En dat komt zeker voor.

Daar kun je trouwens niets aan doen: je hebt de stoffen dopamine en noradrenaline veelvuldig aangemaakt. Dit zijn amfetamines. Ze onderdrukken het hongergevoel en jagen de bloedcirculatie omhoog. Dat gebeurt allemaal via het autonome zenuwstelsel. Alle impulsen gaan rechtstreeks naar je organen. Door de verhoogde bloedcirculatie krijg je zo’n ziek, raar gevoel in je lijf.

Verliefdheid is niet alleen een lijfelijk proces. Dat zou wel heel onromantisch zijn. Maar het is wel zo dat het een heel chemisch proces is. Daarom zeggen we ook wel eens dat er ‘chemie’ tussen twee personen bestaat.

verliefd onrustig gevoel

Kenmerken wederzijdse verliefdheid en kenmerken verliefdheid

Wat betekenen al die gevoelens die je hebt? Ben je verliefd of heb je een kleine crush? Moet je een relatie doorzetten, of is dit maar iets tijdelijks? Veel mensen zoeken naar antwoorden. We kunnen je natuurlijk niet vertellen of je verliefd bent. Dat weet je zelf het best, maar als je aan de onderstaande kenmerken voldoet, is de kans wel erg groot.

Verliefd: een onrustig gevoel

Verliefdheid geeft een enorm onrustig gevoel. Dat komt doordat we intense emoties voelen. We weten niet zo goed wat we ermee aan moeten. We leren immers steeds bij. Niemand wordt geboren met een mechanisme om direct om te gaan met gevoelens. Onze hersenen blijven zich steeds ontwikkelen. Het probleem is alleen dat verliefdheid steeds weer anders is.

Het gekke is eigenlijk dat onze blikken talloze keren kruisen met anderen, maar er toch maar één persoon is die je dat speciale gevoel kan geven. Door de intense emoties denk je niet meer goed na en ‘zwijmel je helemaal weg’. Je voelt ook emoties die je niet herkent. Zo word je gelukkig als je hem of haar ziet, maar kun je erg boos en verdrietig worden als hij of zij met anderen bezig is. Dat noemen we dan jaloezie; eigenlijk ook een heel normale emotie.

Nieuwsgierigheid

Je wilt alles weten over de ander. Je krijgt geen genoeg van hem of haar. Als diegene een boek zou schrijven over zijn of haar leven, zou jij de eerste zijn die ‘m koopt. Alles is interessant: verhalen uit de kindertijd, zijn of haar favoriete kleur en zelfs wat hij of zij vanmorgen gegeten heeft.

Als je iemand net kent, ga je waarschijnlijk online een beetje onschuldig stalken. Je bekijkt zijn of haar Facebook, bekijkt de vriendenlijst, zoekt op LinkedIn bij wat voor bedrijven de ander heeft gewerkt en bekijkt alle foto’s op Instagram. Stel je voor dat diegene er nog een foto van zijn of haar ex heeft op staan: kan diegene dan wel echt verliefd worden? En eerlijk is eerlijk: we willen allemaal weten hoeveel mannen zij volgt, of hoeveel vrouwen hij volgt, of compleet andersom. Want alleen zo weten of wel wel een kans hebben. Een groot teken van verliefdheid.

Positiviteit over iemand

Degene op wie je verliefd bent is de beste persoon ter wereld. Hij of zij heeft voor jou alleen maar positieve eigenschappen. Als we verliefd zijn, zien we de negatieve aspecten vaak over het hoofd. We dagdromen over alle kostbare momenten samen en denken de hele dag aan alle positieve herinneringen.

Daar hebben wij als mensen niets over te zeggen. De dopamine neemt de controle helemaal over. Daardoor concentreer je je alleen op de positieve aspecten; het gevolg van verliefdheid.

Verlangen

Natuurlijk is er ook een enorm verlangen naar de ander. Dat kan op allerlei vlakken zijn. Emotioneel omdat je graag met diegene praat en hem of haar mist als diegene er even niet is, of fysiek omdat je hem of haar wilt knuffelen of zoenen en dat nu even niet kan.

Verlangen kan ook lust zijn: de drang naar seks met diegene. Zeker als je weet dat een vrijpartij met je crush er voorlopig niet in zit, kan dat heel frustrerend zijn. Overal waar je bent word je geconfronteerd met details die je aan hem of haar doen denken. Laat verliefde mannen maar eens langs een lingeriezaak lopen…

Gelukkig maken

Wanneer je verliefd bent, komt het geluk van de ander voorop te staan. Happy wife, happy life? Ja, zo ongeveer. Als de ander gelukkig is, ben jij dat ook. Dat is zo ontzettend cliché, maar het is wel waar: bij verliefdheid wil je altijd het beste voor de ander.

Voelt je crush zich verdrietig? Dan huil jij mee. Is de ander heel erg gelukkig omdat hij of zij net een droombaan heeft gevonden? Dan ben jij ook euforisch. Mensen die verliefd zijn delen een bepaalde mate van empathie tegenover hun geliefde. Oftewel: ze delen hun gevoelens.

Voor iemand zorgen en om iemand geven

Veiligheid en gezondheid zijn het allerbelangrijkst wat we hebben in het leven. Daar worden we ons meer van bewust bij verliefdheid. Misschien ben je zelf al een verzorgend type, maar bij verliefdheid wordt het bijna moederlijk of vaderlijk. Je voelt een heel sterke band en maakt je misschien zelfs zorgen over de ander. Je wilt altijd het beste. Dat gebeurt vooral bij één specifiek persoon.

Je geeft heel erg om wat de ander voelt, denkt en van jou vindt. Niet alleen of je er leuk uit ziet en of je haar wel goed zit, maar ook emotioneel. Vindt de ander jou ook leuk? Ben je wel interessant? Hebben jullie echt een klik? Waarschijnlijk doe je altijd je best om indruk te maken. Bij elke handeling die je doet denk je na over wat de ander ervan zal vinden.

hoe voelt verliefd zijn

Voorrang voor de behoeften van de ander

Wanneer je je eigen behoeften en prioriteiten aan de kant schuift voor die van een specifiek persoon, ben je waarschijnlijk verliefd. Een simpel voorbeeld: normaal gesproken ben je helemaal fan van actiefilms. Nu een vrouw in je leven is, lig je op eens op de bank naar romcoms met haar te kijken. Dat kan andersom natuurlijk ook.

Wie verliefd is, geeft z’n eigen behoeften snel op. Die zet de ander voorop en doet alles om de ander te behagen. Want je moet natuurlijk wel leuk en interessant blijven!

Veel lachen

Wat is je rush toch ontzettend grappig! Je lacht om alles wat hij of zij zegt. En of je nu een zeurende baas op het werk hebt of je te maken hebt met een saaie geschiedenisles op school, je glimlacht toch wel. Niets kan jou even schelen. Je leeft op een roze wolk waarbij alles leuk en interessant is. Je moet opeens hardop lachen omdat je terugdenkt aan wat je verliefdheid zei. Of je zit als een idioot te glimlachen achter je telefoon als hij of zij een berichtje stuurt.

Reken er maar op dat anderen dat opmerken. Ze zullen zich afvragen wat er met je aan de hand is. Een retorische vraag, want ze weten het heus wel: je bent verliefd. Je moet het alleen nog even toegeven.

Kwetsbaar en jaloers zijn

Is alles rozengeur en maneschijn aan verliefdheid? Natuurlijk niet. Er komen emoties bij kijken en die kunnen ook wel eens de overhand nemen. Je bent verliefd, en daarmee kwetsbaar. Zonder erover na te denken kan je crush iets zeggen dat je je erg aantrekt. Daar pieker je dan uren over. Je zo kwetsbaar voelen kan het gevolg zijn van verliefdheid. Misschien doet de ander iets wat jou niet bevalt, waardoor je gekwetst raakt. Dan heeft diegene je niet eens met opzet gekwetst, en vaak heeft diegene er niet eens iets van gemerkt.


Jaloezie is ook een natuurlijke emotie. Je wilt iemand hebben. Sterker: je moet en zal een relatie met diegene krijgen. En als diegene dan veel contacten met anderen heeft, zou je diegene zomaar kunnen verliezen. Wanneer je merkt dat je jaloers wordt als die persoon met iemand anders praat, ben je waarschijnlijk verliefd.

Is het wederzijds?

De kans is groot dat het wederzijds is als de ander deze kenmerken zelf ook verneemt. Jij weet of het wederzijds is als de ander jou ook aankijkt nadat hij of zij een grapje heeft gemaakt, en als de pupillen van de ander vergroten als jullie elkaar aankijken.

Oogcontact is hetgeen wat wederzijdse verliefdheid er dik bovenop legt. Als er veelvuldig en intensief oogcontact is, is de kans groot dat jullie elkaar wel zien zitten. Het grappige is dat mensen elkaar spiegelen. Zeker mensen die ze als voorbeeld zien of wel zien zitten. Hij of zij zal dezelfde houding aannemen als jij.

Je merkt dat de ander ook verliefd is als deze onhandige dingen doet in jouw buurt, als deze zenuwachtig reageert of zoveel mogelijk met je probeert te praten. Als jullie dezelfde humor, normen en waarden delen is het helemaal bingo. Dan kan het daten beginnen en is het zaak uit te vinden of een (serieuze) relatie erin zit.

Gepubliceerd door: Rob

december 23, 2020

RECENTE artikelen

Nog meer leuke artikelen om te lezen!


Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?
Laat een Reactie achter

Je e-mailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}