Ik ben Vreemdgegaan, Vertellen of Niet?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Ik ben Vreemdgegaan, Vertellen of Niet?

Het gebeurt weleens, en dat is zuur: vreemdgaan. Het stelt je meteen voor een dilemma. Moet je het vertellen aan je vriendin of vrouw, of houd je je mond en blijf je met het geheim rondlopen? Het is een lastige situatie waar je niet echt een beste keus hebt. Het is voor iedereen verschillen. Elke keuze heeft z’n voordelen en nadelen. Aan de ene kant doe je haar pijn als je het toegeeft, maar aan de andere kant blijf je met een naar gevoel zitten als je niks zegt. Bovendien lieg je dan. Wat moet je doen?

Waarom ben je vreemdgegaan?

Je wilt misschien wel al stappen nemen, maar het is beter nog heel even te wachten. Ga eerst eens rustig zitten en nodig misschien een vriend of een vriendin uit om erover te praten. Vraag jezelf eens af waarom je überhaupt bent vreemdgegaan. Wat miste je in je eigen relatie?

In veel relaties dooft gewoon het vuurtje steeds een beetje meer. Het begint ‘te gewoon’ te worden, er is geen spanning meer. De warme gevoelens beginnen te verdwijnen. Of misschien doet je vriendin of vrouw iets waar je je groen en geel aan ergert, maar wat je niet durft te zeggen. Hoe dan ook, het is een teken dat je relatie niet helemaal goed is. Anders doe je zoiets niet. Als de seksuele spanning mist, is de kans groter dat je met een ander naar bed bent geweest.

Als je weet wat er mis is met je relatie, kun je met haar praten. Misschien komen jullie er samen uit. De kans dat jullie er toch samen uitkomen, is relatief groot, maar er zijn ook vrouwen die resoluut hun vriend of man dumpen als ze te horen krijgen dat ze vreemd zijn gegaan. Die zijn er onverbiddelijk in. Logisch dat je op twee gedachten hinkt.

vreemdgegaan vertellen

Wanneer kun je beter niet vertellen dat je bent vreemdgegaan?

Het engeltje op ons schouder zegt dat je altijd moet vertellen dat je bent vreemdgegaan, zodat je jezelf tenminste nog in de spiegel kunt aankijken. Het duiveltje zegt dat je soms beter je mond kunt houden, omdat je anders meer kapotmaakt dan je kunt redden.

Als het een eenmalige actie was en je het veilig hebt gedaan, kun je misschien je mond houden. Het ligt er ook maar net aan hoe je je erover voelt. Als je een hele emotionele jongen bent die er dagen en nachten van wakker ligt, kun je het maar beter vertellen. Zeker als je bang bent dat de situatie zich nog eens voordoet. Ben je wat nuchterder, dan kun je beter je mond houden, anders voelt je partner zich voor eeuwig vervelend over jouw verraad.

Betekent dat dat je je handen kunt wassen in onschuld en je het helemaal kunt vergeten? You wish. Je moet echt hard werken aan het herstellen van je relatie. Bedenk wat de oorzaak is van de problemen en bespreek die oorzaak dan ook. Anders kun je terechtkomen in een cirkel van constant vreemdgaan en geef je jezelf steeds een vrijbrief voor het vreemdgaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je denkt: ‘Ik ben vreemdgegaan en heb geen spijt.’ Sorry om het zo hard te zeggen, maar dan is de relatie gewoon over. Dan moet je het uitmaken met je vriendin en haar de kans geven om iemand anders te vinden. Anders doe je haar alleen maar pijn wanneer uitkomt wat er werkelijk gebeurd is. Je kunt het natuurlijk afdoen met een nette: ‘Ik heb geen gevoelens meer voor je.’ Dan blijf je een beetje op de vlakte met wat er echt is gebeurd.

Ik ben vreemdgegaan en heb spijt: vertellen dat je bent vreemdgegaan

Voordat je besluit te vertellen dat je bent vreemdgegaan, kun je jezelf afvragen of je de hele dag door aan die ander denkt en of je haar alles vertelt. Bel je haar stiekem of stuur je haar stiekem appjes? En nog erger: zou je je huidige partner voor haar verlaten? Dan moet je het misschien wel vertellen. Maar denk dan wel eerst na over welke gevolgen het zal hebben. Het kan zijn dat je wordt gedumpt of dat ze je nog een kans geeft. Dan moet je wel iemand opofferen: je vriendin of degene met wie je vreemdgaat.

Stel dat je besluit om te vertellen dat je bent vreemdgegaan, hoe pak je dat dan aan? We kunnen je meteen afraden om voor de makkelijkste weg te gaan: bellen of appen zijn echt uit den boze. Dan maak je je er te gemakkelijk vanaf. Het is ‘te veilig’ en dat waarderen vrouwen niet. Als je een echte man bent, zie je het gesprek onder ogen en trek je het boetekleed aan.

Wees open over alles wat er is gebeurd. Doe je dat niet, dan kom je jezelf later tegen. Ze zal zeker achter de waarheid komen. Dan ben je niet alleen vreemdgegaan, maar ziet ze je ook als een onbetrouwbare leugenaar. Leg je al je kaarten op tafel, dan kan de relatie er juist sterker van worden. Je laat dan immers zien dat je open en eerlijk naar haar bent. Door open kaart te spelen kunnen jullie iets bereiken wat jullie eerst niet hadden.

Hoe vertel ik dat ik ben vreemdgegaan?

Kies voor de minst pijnlijke manier om het haar te vertellen. Focus je alleen op je eigen fouten. Niet die van haar. Anders loopt het uit op een ordinaire ruzie. Bovendien: jij bent de schuldige aan het vreemdgaan, niet aan zij. Het verrechtvaardigen van je eigen acties is in dit geval het domste wat je kunt doen. Je kunt beter aangeven dat je opnieuw het vertrouwen wilt opbouwen en erkennen dat je een enorme fout hebt gemaakt.

Vertel wat er is gebeurd als jullie beiden niet meer stijf staan van de emoties. Wees er ook op voorbereid dat je misschien meer moet vertellen dan je wilt, of meer moet vertellen dan je denkt dat zij wil weten. Ze kan vragen naar details, maar wil ze die details wel echt weten? Die kunnen heel pijnlijk zijn. Zeg haar dat ze de waarheid verdient, en dat je niets wilt verbeteren, maar dat het misschien beter voor haar is als ze zich er geen voorstelling bij kan maken.

wel of niet vertellen dat je vreemd bent gegaan

Het herstelproces na het vreemdgaan

Hoe lang duurt het meestal voordat een vrouw je vergeeft? Bij vreemdgaan kan dat echt heel erg lang duren. Bij sommige koppels duurt het zelfs wel twee jaar. Je kunt alleen geduldig zijn en je moet accepteren dat ze je niet compleet vertrouwt. Wees open als ze er nog regelmatig naar vraagt. Dat is het beste wat je kunt doen. Vertel niet alle details, want dat kan overkomen als nieuwe informatie en dat is erg pijnlijk. Vertel alleen alles als ze het echt wil weten.

Luister goed naar wat ze zegt, zonder boos te worden. Probeer te voorkomen dat zij ook boos wordt. Als dat niet lukt, is een relatietherapeut misschien een idee. Zo kunnen jullie je vertrouwen te herstellen.

Vreemdgegaan met beste vriendin: wat nu?

Het ergste wat er voor een vrouw kan gebeuren, is dat haar partner vreemdgaan met haar beste vriendin. Maar helaas: het gebeurt. En het gebeurt veel vaker dan je denkt. Je bent dus zeker niet de enige als je verlangens hebt voor haar beste vriendin. Dat kan al beginnen met dat je haar opmerkt of onbewust gevoelens krijgt.

Micro cheating

Je kunt dan onbewust beginnen aan ‘micro cheating’. Dat jullie flirterig en plagerig naar elkaar zijn, of steeds naar elkaar kijken. Jullie bouwen de spanning op, wetende dat er eigenlijk niets kan en mag gebeuren. Maar toch lijkt het jullie wel spannend: wat als jullie vol voor elkaar zouden kunnen gaan?

De verantwoordelijkheid voor hoe dat afloopt, ligt bij jullie allebei. Verstandige mensen zouden het meteen afkappen, want dit kan echt niet. Je kunt niet vreemdgaan met de beste vriendin van je vriendin. Wil je wel echt vreemdgaan? Soms is het verlangen groter dan het verstand.

Krijg wat zelfbeheersing!

Sorry als we nu wat kribbig klinken, maar bedenk waar je mee bezig bent. Krijg wat zelfbeheersing. Zelfbeheersing kun je heel goed trainen. Dat doe je door die ander uit de weg te gaan of jezelf in te prenten dat zij veel minder leuk is dan je eigenlijk denkt. Je moet weten dat het echt niet kan wat je van plan bent en dat het verderfelijk is.

Als je er echt niet uitkomt, kun je beginnen aan meditatie en mindfulness. Zo worden je gedachten wat meer onderdrukt en heb je niet steeds de drang naar die ander. Op die manier train je dus je zelfbeheersing.

Help, het is gebeurd!

Het is gebeurd: je bent in bed beland met de beste vriendin van je vriendin. Wat nu? Het is zeker dat als je het gaat vertellen, je partner zich ontzettend gekwetst zal voelen en dat ze haar beste vriendin waarschijnlijk nooit meer wilt spreken. Je kunt er donder op zeggen dat ze het met je uitmaakt en aan iedereen zal vertellen dat je een viezerik bent. En misschien wordt het zelfs zo’n drama voor haar, dat ze moeilijkheden zal krijgen in de toekomst weer een relatie te aan te gaan.

Er staat dus veel op het spel. Maar blijven liegen kan ook niet; vreemdgaan komt altijd uit. Je kunt het dus het best opbiechten en je verlies nemen als de relatie voorbijgaat. Dan kun je jezelf tenminste nog aankijken in de spiegel. Het is dan alleen wel de vraag of je er dan goed aan doet om alsnog verder te gaan met die beste vriendin.

Triootje met haar beste vriendin erbij?

Oké, we halen meteen de olifant uit de kamer: er zijn behoorlijk wat mannen die het spannend zouden vinden als hun vriendin openstond voor seks met de beste vriendin erbij. Veel mannen fantaseren van een triootje. We kunnen je meteen teleurstellen: dat gaat niet gebeuren.

Vreemdgaan is zo’n pijnlijke ervaring dat ze dat nooit gaat toestaan en je wrijft in een vlek. Speel niet zo met vuur, laat het mooi voor wat het is. Als je ervoor hebt gekozen het vreemdgaan te verzwijgen en te opperen om een triootje te proberen, heb je misschien nog kans. In ieder geval staan lang niet alle vrouwen daarvoor open, dus je zet behoorlijk wat op het spel, met zo’n vraag.

Niet zeggen dat je vreemd bent gegaan

Met een ander gezoend

Heb je alleen met een ander gezoend, maar is er niets anders gebeurd? Dat is al heel erg naar voor je vriendin of vrouw, maar het is niet zo erg als naar bed gaan met een ander. Je kunt dit vaak nog wel opbiechten, dat het is gebeurd. Maar bedenk ook meteen voor jezelf hoe je dit in de toekomst gaat voorkomen. Leg dat ook uit: dat het niet weer zal gebeuren en hoe je dat gaat voorkomen.

Vergeven, maar niet vergeten

Vreemdgaan is voor zowel mannen als vrouwen een heel erg pijnlijke ervaring. Je moet er voorzichtig mee omgaan. Maar weet wel dat het uiteindelijk altijd beter is als je het vertelt. Een schoon geweten is heel wat waard. Het kan zijn dat ze je toch vergeeft en dat de relatie (voor nu) gered is. Het is je vergeven, maar vergeten zal ze nooit.

Dat is een probleem, want dat houdt in dat het weer aan haar kan knagen, zeker als ook familie en vrienden ervan afweten en zich ermee gaan bemoeien. Dan kan ze terugkomen op haar beslissing en is het alsnog klaar. De relatie wordt nooit meer hetzelfde. Het kan heel snel bergafwaarts gaan met je relatie. Bij elke discussie kan het vreemdgaan weer aangehaald worden.

Jullie moeten beslissen of jullie nog willen vechten voor de relatie of stoppen. Als jullie het elkaar niet kunnen vergeven, is het beter om ieder een eigen weg te gaan, hoe pijnlijk dat ook kan zijn.

Nog beter is: de hele situatie voorkomen en helemaal niet vreemdgaan. Wees een gentleman en denk eens wat vaker aan haar gevoelens. Zo bouw je sterke relaties die een leven lang kunnen duren.

Gepubliceerd door: Rob

oktober 27, 2020

RECENTE artikelen

Nog meer leuke artikelen om te lezen!


Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Onzeker bij vrouwen: hoe los je dit op?

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Date ideeën voor in de zomer – Dit kan je doen met warm weer!

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Vriendin heeft nooit zin: wat kan ik doen?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Mijn vriendin heeft het uitgemaakt, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Help! Mijn vrouw wil te vaak, wat nu?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?

Een blauwtje lopen, hoe ga je hiermee om?
Laat een Reactie achter

Je e-mailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}